17.05.2006.

U Galeriji Prica nastupio pijanist Srđan Čaldarović

Artizam svladan introspektivnim pristupom

U Galeriji Prica nastupio pijanist Srđan Čaldarović

Pijanist Srđan Čaldarović pružio je nazočnima prekrasne glazbene trenutke svirajući klavir 17. svibnja u Galeriji Prica. U ciklusu Glazbeni prsten Zagrebačke županije ovaj mladi klavirist predstavio se je djelima Mozarta, Lecoune i Ginastere. Njegov debi u Washingtonu kritičar je svojedobno popratio riječima:

"Čaldarovićevo sviranje otkriva svladani artizam u kombinaciji s introspektivnim pristupom s profinjenom osjetljivošću za fraziranje...".

Inače, Čaldarović je diplomirao u klasi Vladimira Krpana na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a magistrirao na University of Miami, Florida, u klasi J. Roberta Floyda. Od prošle godine djeluje kao docent na MA u Zagrebu.

T.M.

 
17.05.2006.

Međunarodni dan muzeja obilježen akcijom"Muzej i mladi posjetitelji"

Arheolozi na jedan dan

Međunarodni dan muzeja obilježen akcijom

Pod nazivom "Muzej i mladi posjetitelji" u nizu hrvatskih gradova obilježen je Međunarodni dan muzeja, s ciljem većeg poticanja uključivanja mladih u muzejske programe, kako bi se i na taj način kreirala njihova svijest o vlastitoj kulturnoj baštini. Iznimka nije bio ni Samobor. Samoborski zavičajni muzej obilježio je taj muzejski dan organiziravši pod vodstvom kustosice muzeja Zrinke Kušer edukativnu radionicu "Budimo arheolozi barem jedan dan". Radionica je bila namijenjena djeci školske i predškolske dobi.

Na sam dan proslave u parku ispred muzeja uzbuđenu i znatiželjnu djecu Dječjeg vrtića Grigor Vitez dočekao je pješčanik dimenzija 4 x 4 metra u kojem su bili skriveni različiti predmeti – fosili, novčići i krhotine keramičke posude. Nakon kratkog upoznavanja s kustosicom, djeca su uzela alat – špahtle, lopatice, kistiće, uskočila u pječanik kao u pravo arheološko nalazište i revno prionula traganju skrivenih predmeta. Uz ciku i veselje pronalazili su arheološko blago te ga slagali sa strane kako bi prikupili dijelove skrivene posude koju su pokušali i ponovno sastaviti. Sve dok nisu prekopali cijelo "nalazište" uzduž i poprijeko djeca nisu odustajala.

Tete odgajateljice bile su zadovoljne, jer su djeca bila u potpunosti koncentrirana na iskopavanje skrivenog blaga, ni ne pomislivši na ikakve druge nepodopštine.

Akciju je pohvalila i ravnateljica vrtića Grigor Vitez Nada Kuhar, napomenuvši kako je takva akcija odgajateljima daljnji poticaj za maštovitije edukativno djelovanje u vrtićkom odgoju.

Tehnički dio posla, kao što je bila izgradnja drvenog okvira pješčanika, odradili su muzejski ročnici, djelatnici muzeja i nekoliko članova samoborskog SDP – a. Posebno hvala djelatnicima Komunalca na brizi za dovoz i odvoz pijeska.

I, naravno, Ireni Podvorac za izradu keramičke posude.

Sanja Horvat

 
17.05.2006.

Organizatori Samoborske glazbene jeseni najavili otvorenje natječaja za 3. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Hypo banka i Grad Samobor nagradit će najbolje

Organizatori Samoborske glazbene jeseni najavili otvorenje natječaja za 3. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Samoborska glazbena jesen je jedna od rijetkih manifestacija u našem gradu koja živi i razvija se tijekom cijele godine. Prerasla iz 'male' lokalne kulturne ponude u međunarodno etabliran festival Glazbena jesen zahtijeva i redovno održavanje kontakta s publikom i renomiranim kritičarima, koji ju zadnje 3 godine redovno prate. Tako je vrijedni organizator, POU Samobor, održao u Zagrebu u prostorijama Društva skladatelja Hrvatske, prvu press konferenciju u vezi s ovogodišnjom Glazbenom jeseni, koja će se održati od 23. rujna do 7. listopada. Okupljenim novinarima predstavili su se Renata Glojnarić, v.d. ravnatelja POU Samobor i izvršna direktorica, Goran Merčep, umjetnički ravnatelj i član prosudbene komisije, skladatelji i članovi prosudbene komisije Berislav Šipuš i Krešimir Seletković te kompozitor Vjekoslav Nježić, ponajprije kako bi najavili otvorenje natječaja za 3. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić.

I ove godine radi se o natjecanju za dvije nagrade: nagradu Ferdo Livadić za najbolje izvođenje recitala u iznosu od 15.000 kn, koju dodjeljuje generalni sponzor Hypo-Alpe-Adria bank, i nagrade Grada Samobora za najbolje izvođenje skladbe hrvatskog skladatelja u iznosu od 10.000 kn. Dobitnik nagrade Ferdo Livadić nastupit će na festivalu 2007. godine s praizvedbom djela hrvatskog skladatelja za solistički instrument i orkestar. Prošlogodišnji pobjednik natjecanja, gitarist Petrit Çeku, će tako već ove godine nastupiti s ansamblom Cantus i kompozicijom koju SGJ posebno naručuje od mladog hrvatskog skladatelja Vjekoslava Nježića. Çeku je naglasio kako se posebno veseli ovoj skladbi, jer u Hrvatskoj nema mnogo djela pisanih baš za gitaru i orkestar.

Upoznati smo i s okvirnim programom festivala. Tako su najavljeni violončelisti Monika Leskovar i Giovanni Sollima, Itamar Golan - glasovir i Zagrebački kvartet saksofona, Žarko Perišić - fagot i Salzburg Kammer - philharmonie, Oskars Petrauskis - saksofon i Zoltan Peter - glasovir, Igor Lešnik - udaraljke i Bing Bang, Petrit Çeku - gitara i Cantus ansambl te, naravno, neizostavni Samoborski ciklus s najboljim samoborskim mladim muzičarima.

Tomislav Marvar

 
17.05.2006.

Otvorena nova izložba u Foto galeriji Lang

William Betsch u parnoj kupelji

Otvorena nova izložba u Foto galeriji Lang

Opet nedjelja i opet podne i opet je vrijeme za novu izložbu u Foto galeriji Lang. Ovaj je put, 14. svibnja, na red došao William Betsch. O njegovom je radu u prigodnom katalogu Pierre Borhan, između ostalog, napisao:

"Četvrtak je, večer uoči velike molitve u mošeji koja se nalazi vrlo blizu počivališta osnivača grada Fèsa, gdje William Betsch u veljači 1979. godine fotografira muslimane koji su se došli oprati i opustiti u turskoj kupelji (hamamu) Moulay Idriss."

No, dok su neki fotografi, za razliku od Betscha, snimali arhitekturu nekih blistavih kupelji, njihove prekrasne arkade i mozaike, ali puste, bez ljudi, a drugi pak upućivali željne poglede na anatomiju, još pojačane hermetičnošću mjesta, "...Betsch radi u vrijeme kada se kupelj otvara, potpuno razotkriven i bez varanja; to je taj genius loci koji ga zanima. On ne pokušava ukrasti ono što mu se ne daje. On poštuje stidljivost golih ili skoro golih tijela, koja se izlažu bez namjere da time izazovu neka tjelesna uzbuđenja, neku zabranjenu erotičnost, potpuno u neskladu s kultom koji će se odvijati sutra."

Kako su tijela diskretno fotografirana, lica su pomaknuta, mutna, jer Betsch čuvajući identitet, ojačava njihovu mogućnost pričešćivanja. Možda će se na taj način približiti nekoj neriješenoj tajni u tom sveopćem oblaku pare i na tom prikrivenom nebu u mošeji."

Izložba ostaje otvorena do 4. lipnja, a može se razgledati subotom i nedjeljom od 11-13 i od 16–19 sati. Remza i Željko Koščević najavljuju i narednu: bit će to radovi Olge Veer-Schnitker, otvorenje najavljuju za nedjelju, 18. lipnja, točno u podne.

Robert Škiljan

William Betsch (Philadelphia, Pa. USA, 1945.)

William Betsch je profesionalni fotograf, živi i radi u Parizu. Školovao se u Londonu i New Yorku. Tijekom Domovinskog rata boravio je u Hrvatskoj, a njegove fotografije objavili su The New York Times, Sunday Times, Stern itd. U Fèsu (Maroko) je boravio kao suradnik UNESCO-a. Njegov rad na dokumentaciji koncentracijskog logora u Drancy-u nedaleko Pariza bit će objavljen u izdanju izdavačke kuće Thames & Hudson iduće godine i predstavljen u Galeriji PM u Zagrebu.

Fotografije mu se nalaze u kolekcijama Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku, Centru G. Pompidou u Parizu, Nacionalnoj Biblioteci u Parizu, Muzeju Nièpce i Victoria & Albert Muzeju u Londonu.

 
17.05.2006.

OBAVIJEST korisnicima usluga Gradske knjižnice Samobor

DOLAZI REVIZIJA!

Na temelju članka 46. stavka 2. Zakona o knjižnicama (Narodne novine br. 105/97., 5/98., 104/00. i 21/02.), a po Pravilniku o reviziji knjižnične građe, Gradska knjižnica Samobor dužna je provesti reviziju fonda knjižnične građe u 2006. godini.

Tijekom revizije Odjel za odrasle će biti zatvoren

od 19. lipnja do 2. rujna 2006.

i u tom periodu nećete moći posuđivati knjige i ostalu neknjižnu građu. Molimo vas da knjige vratite u najkraćem mogućem roku, a za vrijeme revizije to možete učiniti i na Odjelu za djecu, Šmidhenova 36:

ponedjeljkom, utorkom i srijedom od 14,00 do 20,00 sati

četvrtkom i petkom od 8,00 do 14,00 sati

subotom od 8,00 do 12,00 sati.

Sve informacije možete dobiti na telefon 3361 803, fax: 3363 439, e-mail: gks@vip.hr

Najljepše zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju.

Gradska knjižnica Samobor

 

U Galeriji Prica nastupio pijanist Srđan Čaldarović

Međunarodni dan muzeja obilježen akcijom"Muzej i mladi posjetitelji"

Organizatori Samoborske glazbene jeseni najavili otvorenje natječaja za 3. međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Otvorena nova izložba u Foto galeriji Lang

OBAVIJEST korisnicima usluga Gradske knjižnice Samobor

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002