09.06.2006.

Anđeoski koncert zagrebačkih umjetnica za Duhove

Koncert Tria Gracije

Anđeoski koncert zagrebačkih umjetnica za Duhove

Komorni ansambl iz Zagreba, Trio Gracije, ponovno su nakon dvije godine, u nedjelju 4. lipnja nastupile u Samoboru.

U samom srcu ovog prelijepog gradića, u zdanju Samoborskog muzeja koji čuva i njeguje povijest ovoga kraja, treperili su zvuci vječno vrijednih melodija Dore Pejačević, W.A. Mozarta, G. Puccinija, F. Schuberta, G.F. Handela i drugih, u izvedbi Željke Kranjec - Noll (klavir), Tajane Seder - Zalusky (violončelo) i Dubravke Marković (violina).

Zahvaljujući angažmanu Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Samoborskog muzeja, koji već tradicionalno i kontinuirano za razne prigode organiziraju koncertna događanja, duhovno napajajući pravim kulturnim vrijednostima žednu samoborsku publiku, mlade su glazbenice pokazale istančani smisao za romantične akcente zahtjevnih djela, izvlačeći svoj virtuozitet iz duše kompozitora i ponovno je prezentirati ravnomjernom usklađenosti. Publika je ovacijama znala nagraditi njihov trud.

U drugom dijelu koncerta nastupili su i gosti: sopranistica Blaženka Blažinić, koja je uz Tajanu Seder školovala glas kod naše renomirane pedagoginje i pjevačice Nade Putar Gold. Skladne i anđeoski ekspresivne glasove umjetnica pratili su impresivni instrumenti Dragane Petravić (klavir) i Ivice Padovana (flauta).

Iako je vani sipila kiša na proljetne cvjetove magnolija i maćuhica, u unutrašnjosti muzeja, zahvaljujući vrijednim glazbenicima koji su mnogo svojih koncerata poklonili u humanitarne svrhe, sjalo je sunce ljepote, topline i duhovnosti.

Tekst i fotografije: Željka Kolaković

 
09.06.2006.

Josipa Lisac "debitirala" u klubu Boogaloo

Trebala bi to češće činiti

Josipa Lisac

Josipa Lisac — intrigantna pojava hrvatske glazbene scene, žena brojnih vizualnih i scenskih inkarnacija, već niz godina uspijeva stalno ugodno iznenađivati svoju publiku. Tako je bilo i 2. lipnja u klubu Boogaloo pred brojnom i raspoloženom publikom.

Okružena vrhunskim glazbenicima "debitirala" je u klubu Boogaloo, koji su napunili brojni stariji, ali i oni malo mlađi ljubitelji Josipina repertoara. Započeti koncet Ave Marijom i završiti ga Maglom, svakako je zahtjevno, ali i puno govori o atmosferi. Svaka skladba je dočekana s oduševljenjem publike. Izmijenjeni aranžmani su uz fascinantan Josipin glas dominirali koncertom, ali i dali starim skladbama neku novu dimenziju.

Uz odlične prateće glazbenike, gost na koncertu bio je Elvis Stanić, jer na posljednjem CD-u dvije njegove skladbe izvodi Josipa.

Sve je samo hir, govori tekst skladbe, ali smo se mogli uvjeriti da hirova nema u pripremi koncerta i da je Ona doista prava Boginja.

- Najljepši koncerti su uvijek u Zagrebu - rekla je Josipa na kraju zahvaljujući publici i oganizatoru Pišti, koji su joj ponovili bi "to trebala češće raditi".

R.K.

 
09.06.2006.

6. malogorički susreti - tradicionalna smotra folklora u Maloj Gorici

Tradicionalni plesovi u velikom šatoru

6. malogorički susreti - tradicionalna smotra folklora u Maloj Gorici

Usprkos kišnom i prohladnom vremenu održani su 3. lipnja šesti po redu Malogorički susreti. Ta tradicionalna smotra folklora u Maloj Gorici održana je na nogometnom igralištu i okupila je cijeli niz društava koja njeguju očuvanje folklorne baštine svoga kraja.

Nastupili su tako KUD Repušnica iz Kutine, KUD Češka Beseda iz mjesta Veliki i Mali Zdenci, HPD Ferdo Rusan iz Virja, KUD Sveta Jana, Folklorni ansambl Petkov Breg, KUD Turopolje, KUD Strmec, Društvo prijatelja Sloga Brezje, HPD Jeka iz Samobora, KUD Mala Gorica i Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja, a

okupljene je zabavljala i grupa Korado.

Pobjednici ovih susreta bili su svi koji su došli, organizator susreta je bio KUD Mala Gorica, a pokrovitelji svetonedeljsko Općinsko poglavarstvo i Turistička zajednica općine Sveta Nedelja.

N.K.

 

Anđeoski koncert zagrebačkih umjetnica za Duhove

Josipa Lisac "debitirala" u klubu Boogaloo

6. malogorički susreti - tradicionalna smotra folklora u Maloj Gorici

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002