15.05.2006.

HPD Jeka održalo veliki koncert pod nazivom Folklorni koncert uz zvuke tamburica

Mladi tamburaši i zreli pjevači

HPD Jeka održalo veliki koncert pod nazivom <i>Folklorni koncert uz zvuke tamburica</i>

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka 14. se svibnja predstavilo samoborskoj publici nastupom pod nazivom Folklorni koncert uz zvuke tamburica. Bila je to još jedna prilika za upoznavanje s radom društva koje djeluje pod geslom ZA DOM I RODA ČAST PJEVAT NAM JE SLAST, a posljednjih godina ponovno izrasta u nezaobilaznu gradsku kulturnu instituciju. Zasluga je to vrijednih članova, ali ponajviše zborovođe Josipa degl'Ivellia, koji je 1997. godine preuzeo vođenje Jeke.

Od tada društvo bilježi stalan uspon, a posebno se pamti cjelovečernji koncert iz svibnja 2003. godine, kad se Jeka predstavila kao respektabilan ženski zbor. Valja napomenuti da je upravo on zaslužan za očuvanje kontinuiteta rada Jeke kroz punih 130 godina, a obljetnica je obilježena u listopadu 2004. godine svečanim koncertom u kino dvorani POU Samobor.

Ženama su se, isprva sramežljivo, pomalo pridruživali i muški članovi, pa se danas danas s pozornice ore i po četiri basa i baritona, a Jeka od prošle godine, osim što nastupa kao mješoviti zbor, ima i dvije sekcije: Muški pjevački zbor i Ženski komorni zbor.

Na koncertu održanom 14. svibnja Jeka se predstavila programom u dva dijela. U prvom je izvela Žgančeve Tri međimurske, Odakovu Dremle mi se dremle, Cossettovu Oj sunčece sunčeno, Lucićevu Oj Jelena, te pjesme svog zborovođe Josipa degl'Ivellia Svi se vijenci venu, Prosijala sjajna mjesečina, i, kao praizvedbu, Tri samoborske pjesme.

Drugi se dio nastavio u stilu kojim je koncert i zaslužio naziv Folklorni koncert uz zvuke tamburica. Pjevačima su se pridružili i tamburaši, članovi Tamburaškog sastava Glazbene škole Ferdo Livadić s voditeljem Draženom Vargom.

Poduprti tamburama Jekaši su nadahnuto izveli desetak tradicionalnih pjesama, od Ladarke idu v selo, preko Šokačke pjesme i Posavskog drmeša, do Moje diridike i Letovanića.

Bila je to ugodna večer za pamćenje, a publika, koja se okupila u velikom broju, s velikim je oduševljenjem popratila izvedbe mladih tamburaša i zrelih pjevača u najboljoj životnoj i pjevačkoj formi.

Robert Škiljan

 
15.05.2006.

Amatersko kazalište POU Samobor predstavilo svoj novi uradak

Već četvrta predstava: Kaj ćeš više u životu!

Amatersko kazalište POU Samobor predstavilo svoj novi uradak

Amatersko kazalište POU Samobor predstavilo je 11. svibnja publici svoju novu predstavu, komad Kaj ćeš više u životu. I ovaj put tekst potpisuje Vedran Bokor, dok je redateljski posao po ustaljenom običaju obavio Miroslav Burić, ujedno i voditelj Amaterskog kazališta.

U tom "dramskom komadu u 4 slike" zbivanja su smještena na autobusnu stanicu, a likovi koji se tamo smjenjuju komentiraju svakodnevne probleme i odnose među ljudima.

Uloge je odigrala već standardna postava Amaterskog kazališta. Čitač je Matija Prahin, On - Vjekoslav Leonard Prčić, Ona Josipa Kovačević, Prva - Mateja Librić, Druga - Jasmina Marić, Darija - Aleksandra Keresman, Teta - Branka Cvetković, Drito - Daniel Cvetković, Princeza - Ines Ibrišević, Djevojka - Maja Ivčić, a Mladić - Antonio Kobaš.

Kostime je izradila Vesna Burić, rasvjetu je postavio Vjekoslav Brunović, tonske efekte kreirao je Matko Burić, a autor Vedran Bokor pobrinuo se je i za razglas.

Stjepan Stanić

4 predstave u 4 godine

Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor okupilo se i počelo s radom u listopadu 2002. godine. Sa svojom prvom predstavom I onda se to dogodilo kazalište je uspješno sudjelovalo na 6. smotri amaterskih kazališta Zagrebačke županije u Jastrebarskom i na 43. festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Karlovcu.

S drugom predstavom Bubble-gum, člana kazališta Vedrana Bokora, AK je nastupilo na županijskoj smotri 2004. godine.

Zona Hamleta treća je predstava ovog kazališta, a autor je opet Vedran Bokor.

Na 9. smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije u travnju ove godine Vedran Bokor i Miroslav Burić dobili su nagradu za režiju ove predstave.

Osim na festivalima, kazalište je gostovalo u Velikoj Gorici, Sv. Ivanu Zelini, Buševcu, Zagrebu i Starom Gradu na Hvaru, te na Kelemenovim danima u Podravskoj Slatini kao predstavnik Hrvatskog sabora kulture.

S.S.

 
15.05.2006.

Posljednji dan Europskog tjedna obilježio je koncert posvećen velikom skladatelju

Zauvijek Mozart

Posljednji dan Europskog tjedna obilježio je koncert posvećen velikom skladatelju

Obilježavanje Europskog tjedna, čiji je ovogodišnji županijski domaćin grad Samobor, u glazbenom je smislu proteklo u znaku W.A. Mozarta i 250. obljetnice skladateljeva rođenja. U srijedu, 10. svibnja, zadnjeg dana jednotjedne manifestacije, Mihael Paar i gudački kvartet Sebastian koncertirali su u Galeriji Prica te izveli neka od stožernih djela iz Mozartovog komornog opusa. Pored glasovitog Klarinetskog kvinteta KV 581 (Stadlerov kvintet) i jednako glasovitog Gudačkog kvarteta KV 387 (1. Haydnov kvartet), ekskluzivnost cijelom događaju osigurala je i hrvatska praizvedba nedovršenog Mozartovog stavka za klarinet i gudački kvartet KV Anh. 91.

Mozart Forever i prateći program kao ambiciozan projekt organizatora POU-a Samobor te samih protagonista koncerta, produkcijski se istaknuo i u popratnom dekoru čijim se kasnobaroknim elementima nastojao "dozvati" duh samog Amadeusa te Beča i Salzburga s kraja 18. stoljeća. Na samom početku ove gala priredbe, posjetitelji su se ugodno iznenadili kada su ih u prevorju Galerije Prica dočekali mladići obučeni u barokne kostime te ih nudili Mozart-kuglama, danas možda i najpoznatijim suvenirima s Mozartovim imenom. Običaj je to poznat s ekskluzivnih koncerata koji se svakodnevno priređuju u Schlossu Mirabell u samom središtu Salzburga. Uslijedila je multimedijalna prezentacija na temu W.A. Mozarta, koju su osmislili učenici Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole iz Samobora koristeći napredne Powerpoint aplikacije. Učenici iste škole, zajedno sa svojim mentorom, prof. Marinom Kapudžijom, pripremili su bogat domjenak s Mozart-koktelom kao špicom ponude.

Robert Škiljan

Mihael Paar: Reformiranim pristupom do osobite boje

Gudački kvartet Sebastian i klarinetist Mihael Paar koji su iznijeli cijeli koncert, predstavili su se kao glazbenici rafiniranog stila i velike naklonosti prema djelima Bečke klasike, naročito onima iz pera W.A. Mozarta. Program koji u svakom slučaju nudi ono najbolje od Mozarta, svojim je izvođačima postavio visoke ciljeve na koje kao etablirani glazbenici s pravom pretendiraju. Veliki komplimenti pritom idu klarinetistu Mihaelu Paaru koji je toplinom svoga glazbala bio izvrsna protuteža gudačkom korpusu i koji je nastupio kao primus inter pares, no bez pretenzija koje bi ga odvele u bilo što izvan "komornog". Mihael Paar koji se već niz godina usavršava na čuvenom salzburškom Mozarteumu, u razgovoru nakon koncerta otkriva da je stil njegovog sviranja izrazito njemački, ili čak potpuno njemački, iako i dalje svira na francuskom klarinetu. Da bi postigao takvu osobitu boju, potpuno je reformirao pristup svome instrumentu te izvršio neophodne korekcije u impostaciji i respiratornoj tehnici. Ističe da ovakav sound, koji kao saliven pristaje djelima Mozarta, Schumanna ili Brahmsa, njeguju samo klarinetisti njemačkog govornog područja, te je to tradicija koja datira od vremena A. Stadlera, klarinetista za kojeg je pisao Mozart, pa sve do danas kada su neki od njenih najboljih eksponenata klarinetisti poput K. Leistera, A. Brandhofera ili W. Fuchsa.

Zanimljivo je spomenuti da je naš poznati kontrabasist, dugogodišnji član Zagrebačkih solista, Samoborac Andrija Potroško, koji nije krio svoj entuzijazam ovim koncertom, na kraju evocirao sjećanje na velikog Bennyja Goodmana. Naime, g. Potroško bio je član simfonijskog orkestra uz koji je Benny Goodman nastupio u Philadelphiji godine 1969. izvevši čuveni Mozartov Koncert za klarinet i orkestar. Kaže da je ekspresivitet koji je doživio tada, re-doživio večeras u svirci mladog Mihaela Paara čiji je mekan i topli zvuk spokojno celebrirao nad aurom Mozartovog remek-djela.

S.S.

 

HPD Jeka održalo veliki koncert pod nazivom Folklorni koncert uz zvuke tamburica

Amatersko kazalište POU Samobor predstavilo svoj novi uradak

Posljednji dan Europskog tjedna obilježio je koncert posvećen velikom skladatelju

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002