12.04.2006.

Mladi samoborski slikar Mihovil Dorotić izlaže u Varaždinu

Varaždin kakvim ga vidi Samoborac

Mladi samoborski slikar Mihovil Dorotić izlaže u Varaždinu

U Varaždinu će 22. travnja, u organizaciji Likovnog udruženja Varaždin, biti otvorena izložba slika mladog samoborskog slikara Mihovila Dorotića. Radi se o djelima na kojima je, kako to u popratnom katalogu piše Stanko Špoljarić, "...Varaždin uzdignut na pijedestal, kako svojim baroknim spomenicima tako i šarmom ulica pitoresknih zdanja. Uprizoruje sintezu činjeničnog, uz ugođaj dodaje trenutak prohujalog vremena. Dorotić se ne jednom potvrdio kao sjajan vedutista, primjerice Samobora, kao slikar prepoznavanja karakterističnog u gradu, preobraženog gestom i kolorističkom zvučnošću.

Potka tradicionalnog likovnog izraza nije smetnja vlastitosti rukopisa, neposrednosti slikarske igre kojom dijalog s ljepotom urbanog tkiva dobiva novu dimenziju. Dorotić nalazi zanimljive rakurse, ne libeći se ni onih kadrova doživljenih kao zaštitni znak Varaždina. Tornjevi crkve uršulinki, franjevačke, isusovačke crkve, fasade raskošne arhitekture, stari grad, trg s vijećnicom - orijentiri su scena građenih tvarnošću boje i rasponima svjetla..."

Špoljarić ističe izvrsno Dorotićevo snalaženje u prikazu gradskih veduta.

"...Napetošću tamnijih i svjetlih partija produbljuje se prostor, provode načela egzaktne perspektive, ritmizira kompozicija s akcentiranjem bitnog u njoj. Dorotić nalazi mjeru između arhitekture (kako u sumarnosti izvedbe, tako i naznaci potrebitih detalja), parkovnog raslinja i otvorenosti neba. Otkriva posebnosti grada, njegovu atmosferu zahvaća širinom pogleda.

Čitke silhuete definiraju oblike, silnicama boje povezanih u cjelinu kroz intenzitet kromatske blistavosti, suprotstavljene smirenosti tonskog nijansiranja. Dorotić je stilistikom svojevrsnog poetskog realizma Varaždin posvojio impresijom dragih susreta, ali i odmjerenoŠću likovne logike. Treptajem umjetničkog utkanog u red slikarskog događanja."

Za nadati se je da će određen broj samoborskih poklonika rada ovog mladog autora u subotu 18. travnja "koračiti" do Varaždina i uvjeriti se u to da je Mihovil i u Varaždinu u, sportski rečeno, izvrsnoj formi.

Robert Škiljan

Mihovil Dorotić

Mihovil Dorotić rođen je 1980. godine u Brežicama. Diplomirao je slikarstvo na ALU Zagreb, u klasi prof. Kokota 2001. godine, a 2004. klarinet na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Pravdića. Nakon studijskih putovanja (Hvar, Dubrovnik, Beč, Madrid, Pariz, Szentandre...) priređuje šest samostalnih te desetak skupnih izložbi.

 
12.04.2006.

U kino dvorani POU Samobor odigran je Komorni balet Hamlet Petra Iljiča Čajkovskog

Neverbalno biti ili ne biti

U kino dvorani POU Samobor odigran je Komorni balet Hamlet Petra Iljiča Čajkovskog

U Kino dvorani POU Samobor odigran je 11. travnja Komorni balet Hamlet, Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji Svebora Svečaka. U spomenutom se djelu kroz sedmero glavnih likova neo-klasičnim baletnim izrazom i suvremenom režijom neverbalno izražavaju sva ključna hamletovska pitanja i jasnom koreografskom linijom stvara kontrapunkt bogatoj glazbi Čajkovskog. Tvoreći poseban vid autorskog teatra, u kojem autor iskazuje svoje interpretativne mogućnosti izvodeći i naslovnu ulogu, i ostalim se izvođačima pružila prilika da u potpunosti izgrade svoje likove.

Predstava je, nakon niza uspješnih gostovanja u zemlji i inozemstvu, uključivši prestižni Sadler´s Wells u Londonu i National Arts Festival u Južnoafričkoj Republici, gdje je doživjela izvrstan prijem, oduševila i samoborsku publiku.

Balet Hamlet sukus je dugogodišnjeg umjetničkog djelovanja i iskustva Svebora Svečaka, od "prinčevskih uloga" u bijelim baletima s početka karijere, kao što su Labuđe jezero, Trnoružica, Ščelkunčik i Giselle, pa do karakterno-dramskih plesačkih uloga kao što su Don Quijote ili Peer Gynt, za kojeg je dobio nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mušku baletnu ulogu u sezoni 2002./2003.

U studenom 2005. za ulogu Hamleta dobio je Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u sezonama 2003./2004. i 2004./2005.

Stjepan Stanić

 
12.04.2006.

Županijsko natjecanje za amaterske puhačke orkestre

Zapljeskali i konkurenti!

Županijsko natjecanje za amaterske puhačke orkestre

Ove je godine, 35. ožujka, u Stankovu kraj Jastrebarskog održano Županijsko natjecanje za amaterske puhačke orkestre.

U tri kategorije su nastupili orkestri iz Dubravice, Desinca, Stankova, Domagovića, Vrbovca i Samobora. Jedini prijavljeni orkestar u najzahtjevnijoj, A kategoriji, bila je Gradska glazba Samobor. Zadanu kompoziciju u toj kategoriji, "Simfonijsko kolo" Jakova Gotovca, naši su glazbenici izveli odlično. Prije nje, kao prva skladba, po izboru dirigenta Roberta Polgara bila je "L'arlesienne" (stavak Farandole) Georgesa Bizeta. "Simfonijsko Kolo", inače vrlo zahtjevnu skladbu, pogotovo za amaterske mlade orkestre kao što je Gradska glazba Samobor, Samoborci su izveli u skladu sa svojim ugledom, a posljednjom izvedenom kompozicijom, "Caravan" Dukea Ellingtona, koju je za orkestar priredio Robert Polgar, digli su prisutne na noge.

Veseli što je najjači pljesak izmamljen od članova ostalih orkestara prisutnih na natjecanju, no rezultate treba pričekati do zadnjeg tjedna travnja, kada će se vidjeti koji će orkestri zaslužiti nastup na državnom natjecanju u Selcu sredinom svibnja.

S.S.

 
12.04.2006.

Godišnja skupština Gradske glazbe Samobor

U susret 200. godišnjici

Godišnja skupština Gradske glazbe Samobor

U petak, 7. travnja, održana je redovna godišnja skupština Gradske glazbe Samobor, na kojoj su skupštinari prihvatili izvješće predsjednice Vesne Mihalinec o radu u 2005. godini. Konstatirano je, između ostalog, da Gradska glazba Samobor sve više sredstava za svoje kvalitetne programe uspijeva prikupiti od prijatelja orkestra i sponzora.

No, "režijski" su troškovi sve veći i sredstava za nabavu nota, instrumenata i opreme uvijek nedostaje, a koštaju i nastupi. Prošlogodišnjih 18 nastupa i 80 održanih proba vrijedni su poštovanja.

U okviru programa za 2006. godinu je i organizacija 2. Jazz festivala Samobor 2006.

Bilo je riječi i o snimanju nosača zvuka, nabavi novih odora i o pripremama za izdavanje monografije Gradske glazbe povodom 200-te obljetnice koja će se proslaviti iduće godine. U nju bi se trebali uključiti i drugi važni čimbenici Grada Samobora te ostale udruge, jer ovakva obljetnica prelazi okvire jedne amaterske glazbene udruge kao što je Gradska glazba Samobor.

Osim svega pobrojanog, spremaju se gostovanja na Špancirfestu u Varaždinu, Starome Gradu na Hvaru, na Reviji big-bandova u Bjelovaru i niz drugih aktivnosti i nastupa.

Ivica Horvat

2. Jazz festival Samobor 2006.

Zadnjeg tjedna u svibnju, baš kao i prošle godine, u Caffe baru Havana održat će se 2. Jazz festival Samobor 2006. Predviđeno je da traje 2 ili 3 dana, uz sudjelovanje mladih jazz sastava i njihovih gostiju. Završni jazz koncert Gradske glazbe Samobor bit će u nedjelju, 28. svibnja na Trgu kralja Tomislava, također s gostima.

U prijepodnevnim satima predviđen je nastup samoborskog Dixieland ansambla.

S.S.

 

Mladi samoborski slikar Mihovil Dorotić izlaže u Varaždinu

U kino dvorani POU Samobor odigran je Komorni balet Hamlet Petra Iljiča Čajkovskog

Županijsko natjecanje za amaterske puhačke orkestre

Godišnja skupština Gradske glazbe Samobor

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002