05.06.2006.

U Maloj dvorani POU Samobor odigrana predstava Plesne grupe Burka

Impresivan Niz izbora

U Maloj dvorani POU Samobor odigrana predstava Plesne grupe Burka

U Maloj dvorani POU Samobor izvedena je 3. lipnja Kazališna lutkarsko - plesna predstava Niz izbora, najnovija produkcija Plesne grupe Burka, potpisana od autorice, koreografkinje Nede Marović Turković, a u predstavi su nastupile plesačice Anja Ivica, Tatjana Liktar i Višnja Cvetković. Kreator scenskih lutaka i vizualnog identiteta je Zlatko Turković, član ULUPUH-ove sekcije lutkara.

Predstava počinje već prije ulaska publike u dojmljivo oblikovan prostor dvorane. Mlada i talentirana plesačica Anja Ivica oživljava lutku, komunicira s njom decentnim gestama prelazeći iz jednog lika u drugi; lutkom se obraća i publici i sebi te uvodi publiku tišinom koja vreba u zajedničko stvaranje atmosfere kazališnog prikazanja.

Potom svoju akciju započinje, uz minimalističku agresivnu glazbu, i plesačica Višnja Cvetković dajući cijeloj predstavi osobni značaj dubokom usredotočenošću, misaonošću i emocijama. Postupno razvija i prikazuje širinu svog plesačkog i lutkarskog talenta. Bespoštedna u odnosu na vlastito tijelo i utrošak energije, svakom dobivenom plesnom zadatku pristupa temeljito kao da je jedini i zauvijek. Tako na početku predstave hoda u kratkim intervalima, uz nagle, oštre promjene smjera, čas furiozno i brzo, čas ustreptalo, preplašeno. Pažljivo i savjesno odrađuje i augmentira svoju prostornu dinamiku, a u radu s lutkom dosiže trenutke najdublje usredotočenosti. Iako vlastitu osobnost zatomljuje kako bi lutku stavila u prvi plan, njezina popratna gesta vođenja lutke vidljiva je kao plesački izbalansirana, a emotivni naboj kojim prožima lutku zrači iz nje svakim dijelom utišanog prostora scene u koji je publika do tog trena već toliko duboko uronila s izvođačima da se kraj predstave doživio kao nužno zlo. Publika je nijemo i zatečeno ostala sjediti i nakon paljenja svjetla, želeći još gledati, želeći da se zbivanja na sceni nastave, ponove...

Kao treća plesačica pojavljuje se dinamična i rasplesana Tatjana Liktar, sada već izgrađenog plesnog stila, iskusna, oprobana i potvrđena u scenskom rukopisu i savladavanju koreografskih zahtjeva.

Ova predstava nije nizanje pokreta dobro uvježbanih sekvenci već niz odabira/izbora usklađenosti s odabranim tipom glazbene podloge kao predloškom za komunikaciju i inspirativnim faktorom fizičke, ipak plesne, reakcije.

Predstava je i predstavljanje scenskih lutaka autora Zlatka Turkovića koji je također kreirao scenografiju i kompletan vizualni identitet projekta. Tiskani program za predstavu svojevrstan je niz izbora crteža portreta plesačica u različitim stupnjevima odmaka od realnog i čini djelo sui generis. Pokazuje lakoću crtačke ruke i još jednu nijansu više u rasponu umjetničkih sposobnosti tog akademskog slikara koji svojim prisustvom u svim projektima grupe Burka značajno doprinosi umjetničkom dojmu.

Neda Marović Turković i njena Plesna grupa Burka u našoj sredini djeluju već niz godina doprinoseći šarolikosti kulturnog urbanog života i u nastojanju da senzibiliziraju javnost za prihvaćanje ovako zamišljenih predstava suvremenog slobodnog plesnog izraza. To im je i ovaj puta uspjelo. Veselimo se vidjeti njihove nastupe i u okviru programa Samoborsko kulturno ljeto.

Marta Ivanušić

 
05.06.2006.

Predstave iz umjetničke kreativne radionice koreografkinje Nede Marović Turković

Ključalo je U plesnom loncu!

Predstave iz umjetničke kreativne radionice koreografkinje Nede Marović Turković

Protekli vikend u Samoboru bio je obilježen plesnim predstavama iz umjetničke kreativne radionice koreografkinje Nede Marović Turković. U Maloj dvorani POU u nedjelju, 4. lipnja, svoj završni nastup u zajedničkoj plesnoj predstavi pod nazivom U plesnom loncu...! imali su i mali plesači/plesačice, članovi Kreativnih radionica ritmike i slobodnog plesa, koje već niz godina uspješno organizira Centar za obrazovanje POU Samobor, a pod pedagoškim i koreografskim vodstvom Nede Marović Turković koja se pobrinula za kvalitetan odabir glazbe i sveukupan vizualni doživljaj.

Pred zahvalnom publikom svoje kratke razigrane plesove rječitih naslova otplesale su u Plesnom vrtiću Korina Žaja, Petra Mustafić, Hana Erbežnik, Lucija Halapa, Bruna Mucko, Ema Štrbac, Maša Urbanc, Klara Znika, Rea Bilić, Mia Cvetković i Ines Nikić, a u grupi školskog uzrasta Erica Oreški, Ana Matijaščić, Julia Luncer, Dora Golubić, Sara Panđić, Lorena Konatarević, Lu Turković, Morana Vugrin, Jana Urbanc i Lucija Katriček.

Time je završila njihova plesna sezona 2005/2006., a zadovoljna publika koja je dupkom napunila Malu dvoranu te bogatim pljeskom nagradila mlade plesačice jamči da će se njihov plesni razvoj nastaviti dogodine i potvrđuje da u Samoboru suvremeni slobodni plesni izraz ima svoje toplo gnijezdo.

T.M.

 
05.06.2006.

U Gradskoj knjižnici održan 8. pjesnički susret djece samoborskog kraja

Najbolji Črepi Antonija Štengla

U Gradskoj knjižnici održan 8. pjesnički susret djece samoborskog kraja

Kako je u uvodu naglasila ravnateljica samoborske knjižnice Mirjana Dimnjaković, na ovogodišnji 8. pjesnički susret djece samoborskog kraja prijavljena je 71 pjesma iz svih samoborskih osnovnih škola. I ove je godine prosudbeno povjerenstvo imalo težak zadatak izabrati najbolje. Ipak, sedam pjesama su svi članovi povjerenstva ocijenili s izvrsnom ocjenom. Ranka Novosel, Irena Šepl i Milan Žegarac odlučili su da je ove godine najbolja pjesma Črepi mladog samoborskog pjesnika Antonija Štengla. Antonio je učenik 8.c razreda OŠ Samobor, a voditelj - mentor mu je Joža Prudeus.

Drugu nagradu dobio je Nikola Petrić, učenik 6. razreda OŠ Rude s pjesmom Lampuš, a voditeljica mu je Biserka Mihalina. Treću je pak nagradu osvojila Ivana Blažević iz 6.d razreda OŠ Samobor, pod vodstvom Jože Prudeusa za pjesmu Šlampavi racman.

Sami su autori pred posjetiteljima pročitali dvadesetak pjesama koje su ušle u najužu konkurenciju za nagrade. Kako ne bi sve prošlo samo u radnom tonu, organizatori iz Gradske knjižnice Samobor priredili su i glazbeni program u kojem su sudjelovale učenice i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić, a nije izostala ni mala zakuska s posebno za ovu priliku, u slastičarnici U prolazu, izrađenom tortom.

Tomislav Marvar

ČREPI

Hiže se med sebom

z črepima spominjajo.

Od jutra do zore

tak žlabraju vsi

z jezikimi

črlenim,

črnim,

novim i spucanim.

Razbiti čkomi.

Antonio Štengl, 8.c OŠ Samobor

 
05.06.2006.

U Strmcu održan 4. dječji festival Radost u pjesmi

Pjesmom protiv kiše

U Strmcu održan 4. dječji festival Radost u pjesmi

U Društvenom domu u Strmcu održan je 2. lipnja 4. dječji festival Radost u pjesmi.

Pred prepunom dvoranom u koju se je teško bilo i probiti,

natjecali su se pjevači solisti u dobi između 3 i 16 godina iz cijele Hrvatske – iz Zagreba, Svete Nedelje, Rijeke, Jastrebarskog, Karlovca, Drniša, Knina, Splita, Šibenika, Đurđevca, Osijeka i Pule.

Publici se najviše svidjela Nikolina Privan iz Karlovca i njena pjesma Ljubav u nama, drugim su mjestom okitili Petru Fuček iz Đurđevca i pjesmu Tata nema vremena, a treće mjesto, po sudu publike, osvojio je duet Petre Ivković i Dore Brković iz Rakitja s pjesmom Moj dečko.

Žiri je pak sve drugačije čuo pa je prvo mjesto dodijelio Nikolini Oslaković iz Gornje Reke s pjesmom Ljubav nek nas vodi, drugo Eugenu Stjepanu Višiću iz Splita sa skladbom Pusti priču, a treće mjesto, po ušima žirija, pripalo je Nikolini Petrov, također iz Splita, koja je otpjevala pjesmu Ispod jastuka.

Najboljom debitanticom proglašena je Matea Miksić iz Zagreba, najboljom koreografijom proglašena je ona Anamarije iz Jastrebarskog sa pjesmom Joker, a najbolji umjetnički dojam na žiri je ostavila grupa Biseri otpjevavši Splite moj, lipi moj.

U nenatjecateljskom dijelu programa gosti su bili Dječji zbor Halubajčići iz Viškova, Dječji zbor Strmečki mališani, Dječji zbor Prva ljubav, Dječji zbor Pikići, Plesni klub TT, Plesni studio Ballance i Svetonedeljske mažoretkinje te Silvija Sečen i Marko Jašek.

Organizator događanja bila je Udruga i zbor Prva ljubav, a pokrovitelji su svetonedeljsko Općinsko poglavarstvo i Turistička zajednica općine Sveta Nedelja.

N.K.

 

U Maloj dvorani POU Samobor odigrana predstava Plesne grupe Burka

Predstave iz umjetničke kreativne radionice koreografkinje Nede Marović Turković

U Gradskoj knjižnici održan 8. pjesnički susret djece samoborskog kraja

U Strmcu održan 4. dječji festival Radost u pjesmi

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002