20.02.2006.

U Tvornici je promoviran novi album našeg istaknutog jazz klavirista

Drugi pogled Matije Dedića

U Tvornici je promoviran novi album našeg istaknutog jazz klavirista

Prošli tjedan je brojna publika imala prigodu uživati u Tvornici kulture u još jednom nadahnutom koncertu i pristupu glazbi na malo drugačiji način. Mislimo da nije slučajno Tvornica za proizvodnju kulture izabrana za mjesto za promociju novog albuma Matije Dedića, nazvanog Drugi pogled. Albumom je obuhvaćeno 11 skladbi iz bogatog Arsenovog opusa, izvedenih i aranžiranih na neki drugi, Matijin način. Skladbe izvedene u ovakvom jazzerskom duhu podsjećaju na one koje već dobro poznajemo, a djeluju opet novo i zanimljivo. Ako navedemo samo neke naslove: Sve te vodilo k meni, Ne plači, Razgovor s konobarom, Kuća pored mora, Sve što znaš o meni, sigurno ćete pomisliti da to može samo Arsen otpjevati ili odsvirati, ali varate se. I u jazz izdanju te pjesme zvuče drugačije i opet posebno. Na koncertu je Matiju u jazz "razgovorima s klavirom" pratio, vrlo suvereno, njegov jazz trio.

Album i koncert je završen skladbama koje Arsen napisao za film i televiziju: U registraturi i Zaludu me svitovala mati (iz filma Pakleni otok)" i svi se kritičari slažu da "nije mogao biti izabran bolji završetak ovog remek-djela."

Svakako da ugodna večer ne bi bila potpuna da se i ostali članovi obitelji Dedić nisu priključili Matiji. Gabi i Arsen su izvedbama dobro poznatih skladbi dodali još jednu svoju, osebujnu dimenziju koncertu.

Večer je svakako bila drugi pogled na glazbu i za nas koji nismo jazzeri, ali ipak osjećamo dobre vibracije.

Rajka Križanac

 
20.02.2006.

Otvorena izložba karikatura Milovana Andre Kovačevića

Kokokarikature u muzeju

Otvorena izložba karikatura Milovana Andre Kovačevića

Uz prvu godišnjicu smrti Milovana Andre Kovačevića u Samoborskom muzeju priređena je retrospektivna izložba njegovih karikatura.

Na otvorenju izložbe predstavljena je monografija Kokokarikature. Pred brojnom publikom o četrdesetogodišnjem djelovanju karikaturista i slikara Milovana Andre Kovačevića - Koke govorili su njegova supruga Zlata Bujan Kovačević, prof. Želimir Koščević i autori monografije Fedor Kritovac i Zoran Pavlović.

Milovan Andro Kovačević rođen je u Zagrebu 1938. godine, a cijeli radni vijek proveo je na Televiziji Zagreb kao glazbeni urednik, autor, redatelj i voditelj programa.

Objavljivao je karikature u Poletu, Registratoru, Studentskom listu, Telegramu, Paradoksu, Gledištima, Kerempuhu i njemačkom Pardonu, a sudjelovao je i na petnaestak izložbi s grupom prozvanom Zagrebačka škola karikature. Pisao je i kolumnu za mjesečnik Naš Samobor.

Na izložbi u Samoborskom muzeju izloženi su uglavnom neobjavljeni crteži, stripovi, nacrti lutaka, scenariji za lutke - manji izbor iz Kovačevićeve ostavštine koja broji više od pet stotina crteža.

Ivanka Brekalo

 

U Tvornici je promoviran novi album našeg istaknutog jazz klavirista

Otvorena izložba karikatura Milovana Andre Kovačevića

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002