04.12.2006.

Koncert Željka Vlahovića u muzeju

Predstavljen Franz Liszt

Koncert Željka Vlahovića u muzeju

U Samoborskom muzeju je u utorak, 28. studenog, održan koncert mladog pijanista Željka Vlahovića. Našoj je publici već poznat, jer je nekoliko puta muzicirao u Samoboru, a 2004. godine predstavio je i svoj CD "Franz Liszt", koji je snimljen na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Na programu ovog koncerta bila su djela Josepha Haydna, Dore Pejačević, Frederika Chopina i Franza Liszta. Isti je koncert izveden i nekoliko dana kasnije u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog uz gošću Josipu Lisac.

Izvrsno muziciranje mladog pijanista publika je nagradila dugim pljeskom.

I.B.

 
04.12.2006.

Dramska premijera u HNK - Dom Bernarde Albe, Federica Garcije Lorce

Prva premijera za kraj godine

Dramska premijera u HNK - Dom Bernarde Albe, Federica Garcije Lorce

Drama zagrebačkog HNK je do početka prosinca čekala svoju prvu ovosezonsku premijeru. Izbor djela za otvaranje dramske sezone pao je na posljednju dramu Federica Garcije Lorce Dom Bernarde Albe. Lorca je poznatiji kao pjesnik, ali ovo djelo je jedan od nesumnjivo najznačajnijih tekstova nastalih u dvadesetom stoljeću.

U Zagrebu je ovo djelo prvi put izvedeno 1951., samo šest godina nakon praizvedbe u Buenos Airesu, te punih trinaest godina prije nego što je postavljeno i u autorovoj rodnoj Španjolskoj. U periodu kada se približava obilježavanje sedamdeste godišnjice autorove smrti, svakako da je izbor logičan.

Dom Bernarde Albe je dom u kojem žive tri generacije žena pod istim krvom. Majka, koju tumači odlična i vrlo izražajna Branka Cvitković, drži kćeri zatvorene u dosadnoj i mračnoj kući, čija je scenografija prikazana poput limene utvrde ili limenih krletki iz kojih je teško ili gotovo nemoguće izaći, osim ako ne pobjegnete, odnosno odletite. Valja spomenuti i ostale uloge svih žena, koje su uvjerljivo i odlično zaigrale: Marija Kohn (Maria Josefa), Vanja Matujec (Angustija), Mirta Zečević (Magdalena), Ivana Boban (Amelija), Ivana Roščić (Martirija), Dolores Lambaša (Adela), Biserka Ipša (Poncija) i Katija Zubčić (Sluškinja). Kćeri osuđene za korotu, na četiri zida, nisu dovoljno dobre za muškarce koji ih prose.

Nagone, emocije i osjećaje se ne može zatvoriti u kuću i sputati ih. Rađa se nesretna ljubav, prijevara i na kraju smrt jedne od kćeri. Iako je priča smještena u ruralnu Šanjolsku, elementi zatomljivanja ženskih nagona su svakodnevni.

Za upravljanje ovim brojnim i odlično pripremljenim ženskim ansamblom angažiran je jedan muškarac – Božidar Violić, redatelj poznat po tome što režira rijetko, ali temeljito.

Violić je naglasio kako smo nakon svih seksualnih revolucija došli u situaciju koja je naličje one u Domu Bernarde Albe, u čemu je bitno prepoznati snagu ljudskog nagona, koju, sa svim oslobađanjima, nismo uspjeli svladati.

Redatelj se na zanimljiv način, osim s dramskim elementima, poigrao i elementima plesa i glazbe, uključivši ih u predstavu. Jedini muškarac koji se pojavljuje na sceni je trubadur Mate Matišić, ujedno i autor glazbe cijele predstave.

Snaga i izražajnost, silina emocija te vječita potraga za snagom ljudskog nagona svakako su preporuka da pogledate ovu predstavu.

Rajka Križanac

 
04.12.2006.

Obnova slika Zlatka Price u kapeli svetog Roka u Galgovu

Za sada bez ministarstva

Obnova slika Zlatka Price u kapeli svetog Roka u Galgovu

Grad Samobor ove je godine osigurao 25.000 kn za konzervatorsko - restauratorske radove na zidnoj slici Zlatka Price Uskrsnuće Kristovo u kapeli svetog Roka u Galgovu. Time se priključio programu Konzervatorskog odjela iz Zagreba koji je 2004. godine registrirao loše stanje tog zidnog oslika našeg akademika iz njegovih studentskih dana te se odlučio za hitnu intervenciju. Restauratorsko - konzervatorske radove izvodi restauratorska radionica Vuksan.

Budući da Ministarstvo kulture nije uvrstilo ove radove u svoj program za 2006. godinu, financiranje radova osigurali su Zagrebačka županija s 50.000 kn i Grad Samobor s 25.000 kn, a 25.000 kn dala je i župa Svetog Martina pod Okićem. Župi bi sredstva ipak trebalo, prema dogovoru, nadomjestiti Ministarstvo kulture.

S.S.

 
04.12.2006.

Grad Samobor s 90.000 kuna sufinancira konzervatorsko - restauratorske radove u franjevačkoj crkvi

Obnova freske i oltara

Grad Samobor s 90.000 kuna sufinancira konzervatorsko - restauratorske radove u franjevačkoj crkvi

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Samobor početkom svibnja postigli su dogovor o sufinanciranju Programa zaštitnih radova na pokretnim kulturnim dobrima i zidnim slikama. Jedan od objekata predviđenih za sanaciju bila je i franjevačka crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Točnije, 60.000 kn predviđeno je za konzervatorsko - restauratorske radove na zidnoj slici u svetištu i 30.000 kn za oltar svetog Franje. Radovi na obnovi oltara počeli su 2005. godine, a izvode ih samostalni umjetnici Zlatan Kovač i Željka Geber-Kovač.

Ministarstvo kulture je za njih osiguralo prošle godine 70.000 kn, a ove 100.000 kn. Grad Samobor ukupno je uložio 90.000 kn.

S.S.

 
04.12.2006.

HPD Jeka ugostilo je u Samoboru pet zborova iz Zagreba i Petrinje

Ujedinili domoljubne osjećaje

HPD Jeka ugostilo je u Samoboru pet zborova iz Zagreba i Petrinje

Prvog dana prosinca u prepunom Hrvatskom domu održan je koncert pod nazivom Zborovi pjevaju domovini. Organizator HPD Jeka ugostio je pet zborova iz Zagreba i Petrinje. Domoljubne skladbe izvodili su Hrvatsko obrtničko KUD Sloboda, Ženski pjevački zbor Hrvatica Društva Hrvatska žena i Mješoviti pjevački zbor Emil Cossetto iz Zagreba te petrinjski Muški vokalni ansambl Petrinjski slavulji i Mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj. Pjevali su pjesme Klobučara, Zajca, Vilhara Kalskog, degl' Ivellija, Lisinskog, Cossetta i drugih. Na kraju koncerta svi zborovi zajedno izveli su U boj, u boj Ivana pl. Zajca.

Prije početka koncerta predstavljena je nova knjiga Jekinog dirigenta Josipa degl' Ivellija Zmajska pjesmarica, u izdanju Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja. Za tu povjesno muzikološku studiju degl' Ivellio se je odlučio uvidjevši kroničan nedostatak "zmajske" i domoljubne zborske literature. Autor je naglasio kako je cilj knjige "ujediniti domoljubne osjećaje". U knjizi se uz stare pjesme nalazi 11 novih skladbi sedmero skladatelja, a dvije od njih skladao je upravo degl' Ivellio.

T.M.

 
04.12.2006.

U Galeriji Prica održan 3. koncert iz Ciklusa Virtuoso

Četiri Beethovenove sonate

U Galeriji Prica održan 3. koncert iz Ciklusa Virtuoso

Treći koncert sezone iz Ciklusa Virtuoso u Galeriji Prica bio je tematski određen. Radilo se je o klavirskom izvođenju djela jednog od najpoznatijih skladatelja, dirigenta i pijanista Ludwiga van Beethovena, između ostalog poznatog po tome da je mnoga svoja djela napisao potpuno gluh. Niz od 32 klavirske sonate ocrtava čitav Beethovenov razvojni put. Četiri od njih izveli su posjetiteljima studenti Muzičke akademije u Zagrebu: Matea Leko - Sonatu u Es-duru, Željka Caparin - Sonatu u E-duru i Zoran Velić - Sonatu u As-duru, a sada već diplomirani pijanist s Muzičke akademije Karol Szymanowski u Katowicama Tibor Naglić - Sonatu u A-duru.

S velikim oduševljenjem je samoborska publika ispratila svako izvođenje u izdanju mladih interpreta. Na kraju koncerta, u razgovoru s organizatoricom koncerata u Galeriji Prica Renatom Glojnarić, doznali smo da su velika posjećenost ovoga Ciklusa i stalne pohvale izvanredan poticaj organizatorima u POU Samobor i glavnom autoru Ciklusa Kreši Miheliću da ustraju u njegovoj organizaciji.

T.M.

FOTO: Matea Leko

 
04.12.2006.

U samoborskoj se knjižnici novom knjigom predstavio svjetski putnik, putopisac i fotograf Davor Rostuhar

Živjeti s besmislom

U samoborskoj se knjižnici novom knjigom predstavio svjetski putnik, putopisac i fotograf Davor Rostuhar

Davor Rostuhar putuje skoro neprekidno već pet godina. Proputovao je 54 zemlje, a one kojima je posvetio najviše vremena i pažnje su u zadnje vrijeme Papua Nova Gvineja, Gvatemala, Belize, Bolivija, Brazil, Argentina, Čile, Afganistan, Pakistan, Indija, Nepal, Kina i Tibet. O ovima potonjima pisao je u knjizi Na putu u skrivenu dolinu; umijeće prihvaćanja besmisla, u izdanju Profila 2006. godine, a predstavio ju je u samoborskoj Gradskoj knjižnici 30. studenog.

Uz projekciju izvanrednih dokumentarnih fotografija, posjetitelje je upoznao s posljednjim tibetanskim skrivenim kraljevstvom Mustang i opisao svoju potragu za budističkom legendom u skrivenoj dolini koja još uvijek živi odsječena od civilizacije, iako joj civilizacija sve jače kuca na vrata. Do Mustanga je bio dug put - proputovao je Afganistan, svjedočio posljedicama rata, posjećivao muslimanske festivale, snimao žene pod velom, bio s hrvatskom vojnom misijom. Putovao je kroz Pakistan i Kinu Karakoram autocestom, najzahtjevnijom i najvišom širokom cestom ikad izgrađenom, na kojoj su izginule stotine graditelja. Na putu je mogao vidjeti bijedu, bolest i siromaštvo kakvi se samo mogu zamisliti u našem vremenu. U Indiji je posjetio Kumbha Mela, najveći festival na svijetu, upoznao religijske rituale, svjedočio inicijacijama u Šivin red...

Posjetitelji su bili prezadovoljni onime što su taj četvrtak vidjeli i čuli iz ustiju i kamere jednog od najtraženijih hrvatskih profesionalnih putnika koji svoje priče i fotografije objavljuje u National Geographicu i Meridijanima. U mnoštvu pitanja posebno mjesto je dobilo ono o tome kamo misli dalje. Ovaj puta odluka je pala na džungle.

Do novog susreta s nekom novom knjigom Davora Rostuhara ostaje nam da pročitamo ovu najnoviju.

Tomislav Marvar

"Budistička legenda o skrivenoj dolini, koju sam čuo jednom prije odlaska na Himalaju, prava je slika moje potrage. To je priča o stazi koja vodi preko tisuću prepreka, uspona uz strme litice, demona, čudovišta... o tome kako moraš biti odlučan i stalno ići naprijed, staviti na kocku svoj život i biti spreman čak i umrijeti za put kojemu ne poznaješ cilja. Potraga za skrivenom dolinom potraga je za ultimativnom iluzijom, a njezin rezultat toliko je apsolutan da i ulog mora biti takav... Slutio sam da moram prerezati sve veze s postojanjem kakvo poznajem i ostaviti sav svoj život iza sebe. Koliko god mi je to zvučalo nemoguće, toliko mi se činilo i kao jedino logično rješenje..." (iz knjige)

 

Koncert Željka Vlahovića u muzeju

Dramska premijera u HNK - Dom Bernarde Albe, Federica Garcije Lorce

Obnova slika Zlatka Price u kapeli svetog Roka u Galgovu

Grad Samobor s 90.000 kuna sufinancira konzervatorsko - restauratorske radove u franjevačkoj crkvi

HPD Jeka ugostilo je u Samoboru pet zborova iz Zagreba i Petrinje

U Galeriji Prica održan 3. koncert iz Ciklusa Virtuoso

U samoborskoj se knjižnici novom knjigom predstavio svjetski putnik, putopisac i fotograf Davor Rostuhar

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002