09.10.2006.

Orestija, premijerna izvedba 57. dubrovačkih ljetnih igara gostuje u zagrebačkom HNK

Povratak izvorima zapadne civilizacije

Orestija, premijerna izvedba 57. dubrovačkih ljetnih igara gostuje u zagrebačkom HNK

Drama grčkog tragičara Eshila Orestija u režiji Ozrena Prohića i u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla gostuje u HNK u Zagrebu 12. listopada u 19,30 sati.

Dramski program 57. igara bio je svojevrsni povratak kulturnom nasljeđu Grka. Baš kao i Ptice@točka.hr, koje je Paolo Magelli postavio u kolovozu na Igrama, i Orestija je povratak i dug izvorima zapadne civilizacije, antička priča koja začuđuje mješavinom povijesnosti i suvremenosti. "Ratna događanja, politika, prevrati i ostale 'muške teme' surovo se prelamaju u jednom domu, za obiteljskim stolom", pojasnio je redatelj Ozren Prohić.

Zanimljiva glumačka podjela okupila je nekoliko generacija kazalištaraca. Uz Almu Pricu (Klitemnestra), Milana Pleštinu (Agamemnon), Mirsada Tuku (Egist) i Zrinku Cvitešić (Elektra), koje publika dobro poznaje, jedna od najzahtjevnijih uloga u predstavi povjerena je mladom glumcu Ivanu Hercegu u ulozi Oresta. U predstavi sudjeluju i Olga Pakalović, Damir Lončar, Ivica Zadro, Biserka Ipša, Pero Kvrgić, Ana Begić, Mirta Zečević, Jerko Marčić i Dragan Jovičić.

Prijevod Eshilova teksta načinio je Neven Jovanović, a suradnici na predstavi bili su Lada Martinac-Kralj, Ivo Knezović, Doris Kristić, Zoran Mihanović, Snježana Abramović i Davor Bobić.

Premijerna izvedba predstave, ostvarene u koprodukciji s HNK u Zagrebu, održala se 14. srpnja 2006. ispod tvrđave Minčeta na 57. dubrovačkim ljetnim igrama, a zagrebačka publika imat će je priliku pogledati 12., 14., 19. i 20. listopada.

r.k.

 
09.10.2006.

U Samoborskom muzeju nastupila je čembalistica Iva Konjevod

Sonate u nedjeljno prijepodne

U Samoborskom muzeju nastupila je čembalistica Iva Konjevod

Samoborski je muzej u nedjelju, 8. listopada ugostio čembalisticu Ivu Konjevod. Pred velikim brojem poznavatelja i štovatelja svog glazbenog umijeća izvodila je ovaj put sonate Domenica Scarlattia.

Publika je i ovaj put prepoznala istinsko umjetničko nadahnuće i Ivu Konjevod ispratila dugotrajnim pljeskom.

S.S.

Iva Konjevod rođena je u Zagrebu. Diplomirala je glasovir 1999. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Ljubomira Gašparovića, a 2002. diplomirala je čembalo također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Višnje Mažuran.

Kao čembalistica predstavila se zagrebačkoj publici u veljači 2007. godine cjelovečernjim recitalom u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u okviru Tribine mladih umjetnika Darko Lukić. Jedna je od osnivačica Malog festivala čembala koji se održava već tri godine zaredom u Zagrebu.

Osim solističkih nastupa (Zagreb, Sisak, Samobor, Delnice, Fužine, Karlovac Drivenik, Bribir), bavi se pedagogijom i komornom glazbom. Surađuje sa sopranisticom Lidijom Orešković i violinistom Tonkom Ninićem, a djelujući u glasovirskom duu Franz Schubert s pijanistom Ljubomirom Gašparovićem nastupila je na koncertima u Zagrebu, Grožnjanu, Rovinju, Poreču i Hvaru.

Trenutno radi kao profesorica glasovira u Glazbenom učilištu Elly Bašić.

 
09.10.2006.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Završni koncert

Glazbeno čudo Yoon Hee Kim

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Završni koncert

Na kraju, na samom zatvaranju ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni, nastupili su gosti iz Austrije (pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma) - Salzburger Kammerphilharmonie sa solistima Žarkom Perišićem na fagotu i maestralnom petnaestogodišnjakinjom iz Koreje Yoon Hee Kim. Izvedbom je dirigirao, također Korejac, Yoon Kuk Lee. Taj koncert, hvaljen kako od publike tako i kritike, ostat će dugo u sjećanju sretnika koji su ga imali priliku slušati. Na programu su bila djela Papandopula, Mozarta, Sarasate, Saint-Saënsa i Mozarta.

Mlada virtuozna violinistica Yoon Hee Kim pokazala je sve što svaki 'odrasli' violinist treba imati: virtuoznost, preciznost, osjećaj... Počela je svirati s 3 godine i mjesec dana, a svoju prvu nagradu osvojila je sa četiri godine. Do sada je svirala s mnogim međunarodno priznatim orkestrima.

Žarko Perišić, rođen u Splitu, svira kao solo fagotist od 1996. u salzburškoj komornoj filharmoniji. Svirao je s mnogim ansamblima i sudjelovao na festivalima. Sada je docent predavač na MA u Zagrebu.

T.M.

 
09.10.2006.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Ciklus maestro - "biNg bang plays Lešnik"

Zagrebački udaraljkaši

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Ciklus maestro -

U Ciklusu maestro u drugom tjednu 31. samoborske glazbene jeseni održana su još tri koncerta. U četvrtak, 5. listopada, u dvorani Hrvatskog doma održan je koncert "biNg bang plays Lešnik" na kojem su nastupili udaraljkaši sa zagrebačke Muzičke akademije pod vodstvom Igora Lešnika, jednog od vodećih europskih udaraljkaša.

T.M.

 
09.10.2006.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncert Ansambla Cantus i gitarista Petrita Çekua

Na kraju je bilo i Vremena za ljubav

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncert Ansambla Cantus i gitarista Petrita Çekua

U petak je nakon dodjele nagrada natjecateljima međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić održan koncert Ansambla Cantus i solista Petrita Çekua na gitari. Çeku je prošle godine bio osvajač nagrade za najbolji sveukupni koncertni nastup te je na taj način zaslužio da se ove godine nađe u programu Glazbene jeseni. Posebno za njega i Ansambl Cantus mladi kompozitor Vjekoslav Nježić dobio je narudžbu od organizatora festivala da napiše skladbu. Skladbu je nazvao Koha për kangë (Vrijeme za ljubav). Tako je Ansambl Cantus, pod ravnanjem Berislava Šipuša, na koncertu pred punom crkvom posjetitelja na početku samostalno odsvirao skladbu Anđelka Klobučara Glazba za Ansambl Cantus, a nakon njih je Petrit Çeku izveo dva djela J.S. Bacha i J. Rodriga. Opet su se nakon njegovih interpretacija crkvom orili povici odobravanja.

Na kraju je praizvedena nova skladba Koha për kangë. Zanimljivo je napomenuti da je Ansambl Cantus jedini hrvatski ansambl koji gaji izvodilačku fizionomiju i repertoar temeljen na ostvarenjima kontemporarne hrvatske i svjetske glazbene literature. Na kraju je bilo dirljivo vidjeti osmijeh 'od uha do uha' Çekuovog profesora sa zagrebačke Muzičke akademije, našeg sugrađanina, Darka Petrinjaka.

T.M.

 

Orestija, premijerna izvedba 57. dubrovačkih ljetnih igara gostuje u zagrebačkom HNK

U Samoborskom muzeju nastupila je čembalistica Iva Konjevod

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Završni koncert

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Ciklus maestro - "biNg bang plays Lešnik"

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Koncert Ansambla Cantus i gitarista Petrita Çekua

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002