28.04.2006.

U Samoborskom muzeju održan pijanistički koncert Željka Vlahovića

Od Haydna do naše Dore

Dvorana Samoborskog muzeja je u srijedu uvečer, 26. travnja, odzvanjala zvucima klavira. Naš vrsni pijanist Željko Vlahović pred brojnim slušateljima izveo je djela Haydna, Chopina, Liszta i naše najpoznatije skladateljice Dore Pejačević.

Pažljivo i prigodno izabran repertoar Samoborci su popratili s velikim zanimanjem i zadovoljstvom.

Željko Vlahović rođen je u Zagrebu 1973. godine. Nakon završene Muzičke akademije u Zagrebu 1995. godine, stječe diplome iz klavira na Hochschule für Musik u Grazu (1996.) i Frankfurtu (2002.). Koncertira solo i u pratnji renomiranih orkestara diljem Europe te u Japanu. Profesionalno surađuje s mnogim drugim vrsnim glazbenicima, snima za Hrvatski radio i televiziju te sudjeluje na majstorskim tečajevima i internacionalnim natjecanjima.

Uz brojne osvojene nagrade, zapažen je njegov CD naslova "Željko Vlahović, piano: Franz Liszt, Live Zagreb 2004."

Ivica Horvat

 
28.04.2006.

Na glazbenom natjecanju u Rijeci saksofonist Lovro Merčep osvojio Grand Prix

Tradicija se nastavlja

Tradicija se nastavlja. Na ovogodišnjem XII. međunarodnom natjecanju glazbene mladeži, u organizaciji Lions Cluba Rijeka, Samoborci ponovno imaju razloga biti ponosni na učenike Glazbene škole Ferdo Livadić.

Zadovoljstvo je to veće, jer su ove godine u finalu tog natjecanja nastupila dva naša učenika i oboje osvojili nagrade.

Lovro Merčep, učenik 2. razreda srednje glazbene škole saksofona u klasi profesora Gorana Merčepa, osvojio je prvu nagradu - Grand Prix, prijelazni pehar na koji se upisuje njegovo ime te osobni pehar i novčani iznos od 2.500 kn.

Sara Glojnarić, učenica 1. razreda srednje glazbene škole glasovira u klasi profesora Davora Lahnita, osvojila je treću nagradu, osobni pehar i novčani iznos od 500 kn.

Ovo se natjecanje odvija u dvije etape za sve instrumentaliste do 18 godina starosti. Prva etapa je održana u Zagrebu 3. i 4. travnja 2006. za Regiju Sjever. Tada su Lovro i Sara nakon odsviranog programa bili izabrani između 46 kandidata te su s još 28 natjecatelja iz te regije nastupili u finalnom natjecanju u Rijeci. Tamo su im se pridružili natjecatelji iz ostalih regija pa utoliko njihov plasman ima poseban značaj za njih same, a time i za Glazbenu školu.

Već treću godinu zaredom naši učenici osvajaju nagrade na natjecanju Grand Prix Lions Cluba Rijeka. Do sada su to bili saksofonist Ivor Reljić i prošle godine klarinetist Petar Paar.

Posebne pohvale idu i profesorici Tini Klak, korepetitorici svih nagrađenih učenika samoborske škole.

Stjepan Stanić

 
28.04.2006.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Andrewa Phelpsa

Fotke pod šatorom

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Andrewa Phelpsa

Već dobro uhodano proljeće organizatore izložbi u Foto galeriji Lang počastilo je lijepim i sunčanim danom, potpuno u skladu s izložbom čije je otvorenje, kao što je i red, bilo u nedjelju, 23. travnja, u 12 sati.

Remza i Željko Koščević ovaj su put, primjereno dobu koje upravo uživamo, izabrali radove fotografa Andrewa Phelpsa te ih okupili pod nazivom Nature de luxe.

O njemu i njegovom radu u popratnim je materijalima Jannie Uhre Mogensen napisao:

"Američki fotograf Andrew Phelps na osobit je način fotografijom predstavio odnos modernog čovjeka prema prirodi i životu u divljini. Svojim ciklusom Nature de Luxe on dokumentira jednostavni život kampera. Njegovi planinski pejsaži i prenosivi vrtovi čine pitoreskni kontrast koji je istodobno ironičan i šaljiv. U potrazi za čistom egzistencijom kamperi ustvari pretvaraju okvire jednostavnog života u drugi umjetni okvir svojih snova. San o luksuzu u predgrađu prenosi se u okolinu koju čovjek namjerava nastaniti dok se igra ciganskog života. Njegovom rukom čak i surovi teren biva ukrašen patuljcima..."

Andrew Phelps je i sam dobar dio svog djetinstva u Arizoni proveo na kampiranju. U Americi, a posebno na Zapadu, moglo se jednostavno spakirati, otići u divljinu, loviti ribu, upaliti vatru i spavati na zemlji. Iskustvo u divljini bilo je avantura, izazov, strah, i nesigurnost...

Samoborska je izložba ostvarena uz podršku Austrijskog kulturnog Foruma u Zagrebu, a ostaje otvorena do 7. svibnja. Može se razgledati subotom i nedjeljom od 11 - 13 i 16 – 19 sati.

Organizatori najavljuju i narednu izložbu. Bit će to radovi fotografa Williama Betscha, a otvorenje se najavljuje za nedjelju, 14. svibnja, točno u podne.

Andrew Phelps

Andrew Phelps rođen je u Arizoni, Messa, 1967. godine. Od 1990. živi i radi u Salzburgu gdje je član galerije Fotohof. O njemu i njegovom radu više se može saznati na www.andrew-phelps.com.

Robert Škiljan

 

U Samoborskom muzeju održan pijanistički koncert Željka Vlahovića

Na glazbenom natjecanju u Rijeci saksofonist Lovro Merčep osvojio Grand Prix

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Andrewa Phelpsa

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002