06.12.2006.

Koncert Josipe Lisac u čast Karla Metikoša

Kroz glazbu uvijek zajedno

Odlazak u HNK je uvijek nekako svečan, uvijek poseban, ali odlazak na Koncert ljubavi, u nedjelju 3. prosinca je bio još nekako posebniji.

Naša diva, jedinstvena i neponovljiva Josipa Lisac je ovaj Koncert ljubavi posvetila svom Karlu Metikošu, i činilo se te večeri da je ljubav naprosto lebdjela zrakom; svakim zvukom, osjećala se u svakoj gesti i obilježila ovu nezaboravnu večer.

Uvijek neodoljiva i posebna, kraljica ove večeri otvorila je koncert Ave Mariom i činilo se da se uz svijeće na sceni polako širi zvuk i rastapa čitavim kazalištem. Snaga Ave Marie i sinergija slike i zvuka koja se proširila kazalištem nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Josipa je svoj nastup podijelila u četiri cjeline, točnije na četiri godišnja doba. I, kako to biva u svijetu koji nas okružuje, svakoj pjesmi je namijenila drugačiju atmosferu, drugačije boje, izgled scene, drugačije fotografije koje su se listale u pozadini. Sve to je bilo dobro promišljeno pod redateljskom palicom Dore Ruždjak Podolski i Ivana Miladinova te brojnih suradnika.

Boje jeseni smo osjetili kroz: O jednoj mladosti, Dok razmišljam o nama te Ja bolujem. Zimu su nam predstavile Kraljica divljine okupana u bijeloj boji, Gdje Dunav ljubi nebo i Pjesma za tebe.

Zlatne boje i sunce ljeta uslijedile su s Boginjom i Posve slobodna te Maglom.

Bis koji je uslijedio dolio je još malo topline u već uzavrelu i nabijenu energiju kazališta. Sve te savršeno scenografski i glasovno ispjevane priče, nisu nikoga ostavile ravnodušnim. Savršen sklad Josipe, zvuka, slike, boje i scene.

Između svake od priča o godišnjim dobima, Josipa je čitala pismo koje upućeno Karlu, a koje završava riječima: "Ne moraš hodati blizu mene da bi mi bio blizu. Dovoljna je glazba, ona ih sretnima čini. Ona je njihovo svjetlo. I kada ih iznevjeri život, u njoj prepoznaju splav. Ne treba im objašnjavati ništa, a najmanje ljubav".

I te večeri, doista nije više ništa trebalo reći...

Rajka Križanac

 
06.12.2006.

Prijedlog za novogodišnji SMS poklon

Svaki dan – nova poruka

Prijedlog za novogodišnji SMS poklon

Naš sugrađanin Dragutin Horkić iznimno je produktivan pisac koji se okušao u mnogim književnim žanrovima, a nakon što je prošle godine savladao SMS znanja te pobijedio na natječaju SMS Poezija, koji je pokrenuo Međunarodni institut za književnost u suradnji s tvrtkom za razvoj mobilnih aplikacija Mobart d.o.o. iz Zagreba, objavio je i knjigu SMS poezije "SMS moj svagdašnji" koju je tiskala izdavačka kuća Izvori.

Na tom tragu isti je izdavač u ovo prikladno vrijeme, kada se darivaju kalendari i rokovnici, tiskao praktičan rokovnik – podsjetnik i nazvao ga Horkićev SMS vodič kroz 2007. godinu, jer je ispod nadnevka svakog dana nadolazeće nam godine upisana i po jedna Horkićeva SMS minijatura. Evo one s naslovnice ovog zgodnog novogodišnjeg poklona: Neka ova godina bude voljena, ne lomimo je preko koljena.

N.K.

 

Koncert Josipe Lisac u čast Karla Metikoša

Prijedlog za novogodišnji SMS poklon

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002