01.10.2006.

15. jubilarni susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Retrospektiva i friške popevke

15. jubilarni susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Prekrasan sunčani dan bio je pravi ambijentalni okvir u kojem se odvijao ovogodišnji jubilarni susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu. Susret su, kao i prethodnih godina, organizirali članovi pjesničkog odjela Ogranka Matice hrvatske Samobor na čelu sa svojom predsjednicom Anom Rankom Novosel. Ona je, kao utemeljiteljica ovog značajnog kulturnog događaja i ovaj put osmislila scenarij po kojem se odvijao ovogodišnji program, a bila je i umješan i uspješan voditelj i medijator cjelokupnog događanja.

Na samom početku ovogodišnjeg Svetog Mihala, koji je okupio znatan broj ljubitelja pjesničke riječi, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić otkrila je spomen-ploču povodom jubileja - 15. godišnjice održavanja susreta te se biranim riječima obratila prisutnim pjesnicima zahvaljujući im na dosadašnjem i potičući ih na budući doprinos kulturi našega grada. Ploča, isklesana u sivom mramoru i postavljena s unutrašnje strane istočne zidne ograde kapelice svetog Mihovila skladno se uklopila u postojeći prostor. Nakon uvodne ceremonije prisutni su se preselili u unutrašnjost kapelice, gdje je održan recital ovogodišnjeg odabira pjesničkih radova. Prosudbena komisija je u sadržaj programa uvrstila djela 31 pjesnika, a najboljim radom ocijenjena je pjesma "Sin" Nediljka Bobana, kojemu je pripala i ovom prigodom dodijeljena Nagrada Dragica Vrbenski.

Prikaz ovogodišnjih pjesničkih radova bio je izveden u 6 tematskih cjelina vezanih sadržajnim značajkama (Domovina, Samobor, Obitelj, Osamljenost, Ljubav, Humor), a pjesme su čitali Vanda Bartulica, Zoran Perović, Milan Žegarac – Peharnik, Vlasta Mažuranić, Nada Bošković i Miroslav Fresl, što predstavlja novinu s obzirom na ranije susrete kada su sami autori predstavljali svoje pjesme. Čast da interpretira svoju pjesmu imao je jedino nagrađeni autor Nediljko Boban, čije su pjesničko umijeće prisutni posjetitelji pozdravili posebno snažnim aplauzom.

Pojedini pjesnički ciklusi izmjenjivali su se s glazbenim točkama uglazbljenih djela samoborskih pjesnika koja su sjajno izvodile članice VA Samoborke pod ravnanjem maestra Željka Bradića. Čitav program, kao što je već bilo rečeno, vodila je elokventna i raspoložena Ana Ranka Novosel, čija je konferansa bila sastavljena od dijelova pjesama koje su tijekom proteklih 15 godina bile predstavljane na ovim susretima, pa je na taj način prikazana i retrospektiva dosadašnjih Svetih Mihala. Cjelokupni odabir pjesama ovogodišnjeg Susreta samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu tiskan je, kao i do sada, u prigodnom, grafički već prepoznatljivom zborniku, koji je ovom prilikom također predstavljen samoborskoj publici.

Na kraju recimo da je ovo bila još jedna pjesnička manifestacija na diku i ponos Gradu Samoboru te vrijedan prilog njegovoj izuzetnoj i bogatoj kulturnoj tradiciji; najbolji svjedoci ovoj tvrdnji su brojni ljubitelji poezije za koje je i ovaj puta prostor kapelice sv. Mihovila bio premalen, a koji su s oduševljenjem i pljeskom pozdravili samoborske pjesnike i njihove pjesme, dajući im na taj način najveću nagradu za njihov trud.

Zoran Perović

Sveti Mihal primio nas je pod krov

Kad sam preuzela vodstvo Matice hrvatske, naš samoborski ogranak, znala sam da je iz moje školske skupine mladih pjesnika stasala nekolicina koji su se razvijali u prave pjesnike. Tako je rođena i skupina samoborskih pjesnika koja i danas djeluje u našoj Matici.

Prvi svoj susret održali smo u podnožju kapelice sv. Mihovila, u divnom parku, pod još ljepšom razgranatom bukvom. Najavljivača nismo imali, nego nam je poslužio jedan šestinski kišobran (vrijeme bijaše vlažno, hladno) i tko ga je dobio u ruke morao je izrecitirati jednu svoju pjesmu. Od hladnoće i vlage nije se moglo sjediti ni na stolicama koje smo postavili pa je brojna publika prostajala naše prve pjesničke susrete.

Trebalo je ići pod krov! I odosmo u najstariju kapelicu u Samoboru, u kapelicu sv. Mihala.

Doskora nastadoše i pravila za prijavak u naš pjesnički odjel. Uđoše i prozaisti i kvalitet raste. Na jednom od susreta prisustvuje rodoljupka, naša Samoborka, Dragica Vrbenski. Dirnuta doživljajem odlučuje da Maticu financijski pripomogne.

Na moj nagovor odlučuje i da položeni iznos bude za nagrade najboljim pjesnicima, prvenstveno mladima i onima koji se služe domaćim kajkavskim izričajem.

Sljedeće godine donira još 2.000 dolara i tako se od kamata već može dati poticajna nagrada. Glavnica ostaje kao stalni polog. Do sada je nagradu dobila nekolicina (Vanda Vandekar, Miroslav Burić, Milan Žegarac, Žaneta Vuković, Marinko Španović, Darko Plažanin, Gordan Črpić, Ivo Hrčić, Ranka Novosel i, ove godine, Nediljko Boban). Posebno napominjem da je za desetu obljetnicu rada nagrađena i gotovo cijela pjesnička skupina (dvadeset i troje pjesnika) srebrnjakom s likom sv. Oca, pape Ivana Pavla II., koji je baš tada posjetio našu zemlju. Tada smo Susrete organizirali u dvorani POU, jer jednostavno ne bismo svi stali u kapelicu.

U ovih 15 godina izdano je isto toliko zbornika, a ocjenjivački sud je, prema gruboj statistici, pregledao i ocijenio više od 1350 prijavljenih pjesama. Nekoliko godina u zbornicima smo objavljivali i po tri najbolja dječja rada prema natječaju koji je organizirala Gradska knjižnica, no, kako se i njihov obim povećao, oni izdaju svoju knjižicu s izabranim pjesmama.

Naše susrete redovito oplemenjuju glazbeni prilozi KUD-a Oštrc, VA Samoborki i orkestar TD Ferde Livadića, a zadnjih nekoliko godina izvode se skladbe nastale na stihove naših autora. Te ćemo skladbe ove godine tiskati u Pjesmarici samoborskih autora.

Ana Ranka Novosel

 

15. jubilarni susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002