20.05.2006.

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena etnografska izložba "Od lana do platna"

Vrhunac rada Katice Tkalčić

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena etnografska izložba

U povodu Međunarodnog dana muzeja u Maloj dvorani Galerije Prica otvorena je u petak, 19. svibnja, etnografska izložba "Od lana do platna" koju potpisuje više autorica, ali najvažnija je Katica Tkalčić. Katica Tkalčić, bez koje izložbe ne bi niti bilo, već godinama se "amaterski" bavi etnologijom i zanima ju sve što su radili "naši stari". Kako je u obraćanju nazočnima naglasila Lela Roćenović iz Samoborskog muzeja, autorica teksta u katalogu i suradnica pri ostvarenju ove izložbe, s gospođom Katicom surađuje otkako je počela raditi u muzeju. Zanimajući se za stare načine tkanja i izrade narodne nošnje samoborskoga kraja Katica je često dolazila po stručni savjet ili pomoć. Ipak, ova izložba vrhunac je rada Katice Tkalčić, jer ju je sama (uz pomoć članova KUD-a Oštrc) tako reći "uzgojila".

Kako bismo to pojasnili donosimo odlomak iz kataloga:

"Zaljubljenica u narodnu baštinu, Katica Tkalčić godinama se bavi tkanjem. Kako bi došla do lanene preje za tkanje ona je posijala lan i na tradicijski način ga obradila kako bi iz njega izvukla dugačku elastičnu nit te je na kraju i otkala. Sve postupke izvela je na način kako je to i njena majka Fanika radila i to na tradicijskim drvenim pomagalima koje je sakupila po selima iz okolice Samobora."

Postupci se po redu zovu: sijanje, pukanje, riljanje, močenje, sušenje, tučenje, terenje, mikanje, pranje, predenje, motanje, snovanje i tkanje.

Velikog broja okupljenih dojmio se je lijep i pregledan katalog, djelo mladog samoborskog dizajnera Ranka Blažine (koji je trenutno ročnik u POU Samobor). Fotogafije u njemu su autorsko djelo Romea Ibriševića, Ivane Cvetković i same autorice Katice Tkalčić.

Kako bi etnološka izložba bila još etnološkija, narodne pjesme izvodili su članovi KUD-a Oštrc iz Ruda, najuži suradnici autorice. Naravno, nije izostala niti tradicijska kuhinja - rudarska greblica, orehnjača i makovnjača, buhtli, domaća rakija, vino...

Izložbu se može razgledati do 28. svibnja

Robert Škiljan

 
20.05.2006.

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer priređen je dvostruki program

Tuš i televizija

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer priređen je dvostruki program

Izložba slika Liljane Milišić Dimovske i 3 godine emitiranja emisije Svetonedeljska kronika na Otvorenoj televiziji – dva su razloga zašto je svetonedeljska vijećnica 19. svibnja bila puna.

Izložbu ove umjetnice, koja u svojim radovima koristi tehniku tuša, u svetonedeljskoj Galeriji Bauer otvorila je načelnica Općine Sveta Nedelja dr. Ines Balint. Uz brojne posjetitelje, izložbu je razgledao i njen zamjenik, Zlatko Habdelić.

Liljana Milišić Dimovska slikarstvom se bavi od ranih 80-ih i članica je Likovne grupe 69 i Fortuna-art iz Zagreba. Izlagala je na skupnim izložbama diljem Hrvatske, a samostalno je izlagala u Zadru, Zagrebu, Karlovcu, Hvaru te u Bitolju i Ohridu u Makedoniji. Ta umjetnica iz Zadra, kojoj je inspiracija more, danas živi u Zagrebu i vlasnica je galerije DALILA ART. Ova izložba se može razgledati do 2. lipnja.

No, kakve veze ima izložba s OTV-om? Ivan Ostojić, producent poduzeća Ito d.o.o iz Zagreba objasnio nam je kako su 3. godišnjicu emitiranja Svetonedeljske kronike OTV-ovci htjeli spojiti s nekim kulturnim događajem, umjesto održavanja već pomalo dosadnih "običnih" domjenaka. Tako su pričekali izložbu i proslavu, koja je trebala već biti u veljači, malo pomaknuli. Istaknuli su i kako su zadovoljni sa suradnjom s Općinom Sveta Nedelja te da se nadaju da je i ona zadovoljna njihovim radom. Urednik Svetonedeljske kronike Alen Nemet kazao je kako ovakvu emisiju kakvu ima općina Sveta Nedelja nema čak ni Grad Samobor.

Božena Prelec

 

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena etnografska izložba "Od lana do platna"

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer priređen je dvostruki program

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002