29.05.2006.

U HNK premijerno izveden Rossinijev Seviljski brijač

Vedro i poletno

U HNK premijerno izveden Rossinijev Seviljski brijač

Opera Gioachina Rossinija Seviljski brijač uvijek je "poslastica" za ljubitelje opere ili one koji će to tek postati. Premijera Seviljskog brijača u Zagrebu nestrpljivo se iščekivala pa prepuna nacionalna kazališna kuća nije nikog začudila.

Glavne operne role povjerene su gostima. Ulogu Figara otpjevao je korejski bariton Tito You, mezzosopranistica Maria Motta otpjevala je nestašnu i simpatičnu Rosinu, a treba još spomenuti i odličan tenor Dejana Vrbančića u ulozi grofa Almavive. Članovi opernog ansambla Bojan Šober i Ivica Čikeš kao Bartolo i Basilio uvjerili su nas da su osim vrhunskih pjevača i odlični komičari. Sopranistica Ivana Kladarin je malom ulogom Berte stvorila jednu od zapaženih uloga ove produkcije.

Redatelj prestave Krešimir Dolenčić cijelu je priču ispričao na noviji, moderniji način, na pokretnoj pozornici koja se iz trga pretvara u dnevnu sobu. Sve je obasjano svjetlom koje prati tempo predstave i solista. Svjetlosni efekti i šareni kostimi te scena kojom šeću simpatični likovi, odišu vedrinom i dobrim raspoloženjem, što se tijekom predstave prenosi i na publiku.

Operni ansambl nacionalne kazališne kuće, pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, potpomognut gostima, napravio je predstavu koja će se sigurno dugo zadržati na repertoaru.

Rajka Križanac

 
29.05.2006.

Na međunarodnoj smotri dječjih zborova u Virovitici nastupio je mješoviti zbor Glazbene škole Ferdo Livadić

Oduševili originalnom interpretacijom

Na međunarodnoj smotri dječjih zborova u Virovitici nastupio je mješoviti zbor Glazbene škole Ferdo Livadić

U Kazalištu Virovitica održana je 24. svibnja 1. međunarodna smotra dječjih zborova, koju je organizirala Osnovna škola Jan Vlasimsky iz Virovitice.

Na njihov poziv nastupilo je devet zborova, uključujući one iz Gradine, Virovitice, Slatine, Pakraca, Osijeka, Češke te naš mješoviti zbor Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru pod vodstvom prof. Tatjane Gaćeša.

Unatoč impozantnom broju zborskih kompozicija koje su te večeri bile na repertoaru, protežući se od baroknog skladatelja J.S. Bacha, pa sve do kompozitora filmske glazbe 20. stoljeća Johna Williamsa, naš je zbor oduševio sve nazočne širokim spektrom svojih kompozicija raznih stilova te originalnom interpretacijom.

Počevši skladbom rane klasike, Tantum Ergo W.A. Mozarta, zbor je zapanjio svojom energijom i predanošću, a posebno valja pohvaliti mladu solisticu Mariju Maltarić, učenicu II. razreda pripravne u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, u klasi prof. Branke Cvetković i prof. Davora Lahnita, korepetitora.

Nakon toga je slijedila skladba iz razdoblja renesanse, Greensleeves, koja ponovno nije nikoga ostavila ravnodušnim, a tome je pridonijela i prof. Branka Božić, koja je oplemenila čitavu kompoziciju pratnjom na tamburinu, što je još više naglasilo poletnost naših Samoboraca.

Uns're Kleine Nachtmusik, u obradi Lorenz Maierhofera, pokazala je osim muzikalnosti i neobičan smisao za humor, a posebno treba pohvaliti ženski dio zbora, koji je odisao svježinom te kompaktnost u dionicama basa.

Završna kompozicija, gospel This Ol'Hammer u obradi Martin Schuster-Zimmeringa, interpretativno je zaokupila čitav zbor te su se mnogi pjevači uz ritmično pucketanje prstima i njihali po taktu gospela, što je animiralo i publiku u dvorani.

Zbor Glazbene škole Ferdo Livadić dobio je najburnije ovacije, a i više od toga. Pokazao je kako se može i treba muzicirati te se jednostavno prepustiti glazbi.

Mladi zboraši zahvaljuju Zdenku Posavcu iz Hoto centra i restoranu Murano koji su omogućili putovanje u Viroviticu i tako mladim zborašima priuštili "pet minuta slave".

Tena I. Borić

 
29.05.2006.

U kino dvorani POU Samobor odigran Magic act show

Diletanti i prodavači magle nasmijali Samoborce

U kino dvorani POU Samobor odigran Magic act show

Dame i gospodo,

Ovo je najveća glupost ikad postavljena na kazališnim daskama. MAGIC ACT SHOW katastrofalan je spoj tragično loše glume i jezive iluzije. Više od sat vremena neviđene dosade: neduhoviti skečevi, prozirni i već viđeni trikovi, vrlo loši video zapisi, ružne djevojke i jeftini kostimi, a sve to u izvedbi netalentiranih glumačkih diletanata TARIKA FILIPOVIĆA i RENÉA BITORAJCA te degutantno lošeg mađioničara (prodavača magle, iluzionista) LUKE VIDOVIĆA - ILLUMANA.

Dođite i provedite najgoru kazališnu večer svog života u nepodnošljivo neudobnim sjedalima.

Zažalit ćete što ste došli!!!

S poštovanjem... Vaši – René, Tarik i Luka

P.S. Šalili smo se, sjedala su udobna!

Tako stoji u propagandnim materijalima za kazališnu predstavu Magic Act Show koja je odigrana u dvorani POU Samobor, inače jedinoj polivalentnoj dvorani u našem gradu.

Iako je predstavu vidjelo već više od 80 000 gledatelja, za nju se i u Samoboru tražila ulaznica više. Najveću reakciju i odobravanje publike izazvala je sama pojava poznatih glumaca na samoborskoj pozornici. Malo pak manju naklonost Samoborci su pokazali prema tekstu koji je ovaj puta za njih bio previše prost i ulični. Ipak, cinizam i satira kojom se autori Tarik, René i Luka okomljuju na mnoge likove s domaće i strane estradne i šire scene izazvali su mnogo smijeha. Na Danima satire 2003. Magic Act Show proglašen je najboljom kabaretskom predstavom, a Tariku Filipoviću je za uloge ostvarene u predstavi dodijeljena nagrada "Ivo Serdar" za ulogu najbolje prihvaćenu od publike.

Stjepan Stanić

 
29.05.2006.

I najmlađi su se okušali u tkanju

Nit po nit i evo cvjetića!

I najmlađi su se okušali u tkanju

Za vrijeme trajanja izložbe "Od lana do platna" svaki dan je održavana i radionica za najmlađe. Pokušavali su, vođeni rukom i maštom autorice Katice Tkalčić i kustosicom Galerije Prica Majom Marković te svojim tetama iz vrtića, i sami izraditi poneku šaru ili cvjetić pomoću minijaturnih tkalačkih stanova. Veselju i zadovoljstvu nije bilo kraja...

T.M.

 
29.05.2006.

Studio Ballance iz Svete Nedelje napunio kino dvoranu

Nedjeljna spitza

Studio Ballance iz Svete Nedelje napunio kino dvoranu

Druga po redu produkcija plesnog kluba i studija Ballance održana je 28. svibnja u prepunoj dvorani Hrvatskog doma u Samoboru. Pozornica kina nakratko se pretvorila u trgić s gradskom lanternom, oblacima, suncem, cvijećem i pratećom scenografijom, na kojoj je zaplesalo više od 100 malih i velikih plesača plesnog studija i kluba Ballance. U bogatom programu nastupili su i TD Ferdo Livadić, dječji folklorni ansambl KUD-a Sveta Nedelja te plesna skupina CATS iz Zagreba. Trgom "Nedjeljne spitze" provela nas je simpatična voditeljica Lucija Horvatinec, koja je i zaplesala uz zvuke klasične i moderne glazbe na kojoj su plesali polaznici plesnog studija Ballance.

Stjepan Stanić

Plesni studio i klub Ballance

Plesni studio i klub Ballance započeo je s radom u rujnu 2005. godine pod umjetničkim vodstvom Sanje Krapinec. Studio djeluje na području Sv. Nedelje, a u svom sastavu okuplja stotinjak polaznika u dobi od 3,5 do 15 godina. Plesna edukacija bazira se na programima plesne igraonice za uzrast od 3,5 do 6 godina, ritmike i plesa za uzrast od 7 - 9 godina, modernog plesa za uzrast od 10 do 12 godina, show-dance tehnike za uzrast od 13 do 15 godina, a temelj učenja su tehnike baleta, jazza, moderne plesne tehnike i suvremeno stvaralaštvo uz uključivanje improvizacije kao načina izražavanja osobnosti.

U svom kratkom djelovanju uspješno su realizirali plesnu predstavu Na putu oko svijeta (12. veljače 2006., Centar za kulturu Trešnjevka), nastupili su s Dinom i Lorenom Jelusić kao prateća plesna grupa te nastupali na otvorenju Samoborskog dječjeg karnevala, Svetonedeljskom fašniku, Smotri mažoretkinja...

Studio Ballance je član mnogih organizacija povezanih s glazbenim i plesnim stvaralaštvom te se neprekidno usavršava na seminarima i plesnim radionicama u svrhu razvijanja kreativnosti.

S.K.

 
29.05.2006.

Još jedan uspjeh mladih tamburaša - učenika Glazbene škole Ferdo Livadić

Zlatna plaketa Samoborcima

Još jedan uspjeh mladih tamburaša - učenika Glazbene škole Ferdo Livadić

Na 29. festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku (19. – 27. svibnja 2006.), ansambl tambura Glazbene škole Ferdo Livadić, pod vodstvom profesora Dražena Varge, osvojio je još jednu zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića.

Natjecanje je ove godine održano u Starom Petrovom Selu u novoj sportskoj dvorani. U istoj kategoriji nastupila su još tri ansambla: Tamburaški sastav iz KUD-a Hruševec Kupljenski, tamburaški sastav iz Čakovca te domaćini – tamburaški sastav osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Starog Petrovog Sela.

Zahvaljujući Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Samoborci su se do odredišta istim autobusom uputili zajedno s tamburašima iz Hruševca.

Osvojenu nagradu će im na završnom koncertu tamburaškog odjela Glazbene škole Ferdo Livadić sredinom lipnja uručiti glazbenik Julije Njikoš.

Stjepan Stanić

 

U HNK premijerno izveden Rossinijev Seviljski brijač

Na međunarodnoj smotri dječjih zborova u Virovitici nastupio je mješoviti zbor Glazbene škole Ferdo Livadić

U kino dvorani POU Samobor odigran Magic act show

I najmlađi su se okušali u tkanju

Studio Ballance iz Svete Nedelje napunio kino dvoranu

Još jedan uspjeh mladih tamburaša - učenika Glazbene škole Ferdo Livadić

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002