19.06.2006.

Produkcija baletnog studija POU-a Samobor

Nastup "na špici" izazvao pljesak

Kao i svake godine, pa tako i ove, Baletni studio POU-a u Samoboru pod vodstvom Ane Glojnarić na kraju šestog mjeseca priređuje svoju godišnju produkciju. Polaznice studija kroz program od desetak točaka prikazuju svojim roditeljima, bakama, djedovima, prijateljima i ostalim posjetiteljima što su naučile u godinu dana i kako napreduju iz godine u godinu. Ove godine produkcija je održana 18. lipnja 2006. u dvorani Hrvatskog doma. Osim balerina Baletnog studija POU-a Samobor, nastupile su gošće iz Jastrebarskog – Baletni studio Centra za kulturu Jastrebarsko, pod vodstvom umjetničke voditeljice Svetlane Lukić. Mogli smo tako vidjeti najmanje polaznice predškolske i školske dobi te njihovu izvedbu Adamove Giselle i Straussove Polke. Nešto starije polaznice izvele su također Adamovu Giselle, ali i Chopinov Valse. Najstarije polaznice, osim izvedbe Adamove Giselle, u koreografiji Paule Barbarić, balerine HNK Zagreb, izvele su i Minkusovog Don Quiota, a poseban pljesak zaradile su zbog nastupa "na špici", tj. na vrhovima prstiju. Koreografiju svih točaka osmislila je Ana Glojnarić, osim dvije koreografije Adamove Giselle, za koje je zaslužna Paula Barbarić. Korepetitor svih točaka bio je Jakša Darlić, koji je već godinama i klavirska pratnja polaznicama Baletnog studija.

Janja Dimnjaković

 
19.06.2006.

Na Trgu Matice hrvatske organizirana raku radionica

Sukob elementarnih sila u vatri i dimu

Na Trgu Matice hrvatske organizirana raku radionica

Ispred zgrade POU Samobor, na Trgu Matice hrvatske, organizirana je 18. lipnja raku radionica, na kojoj je sudjelovalo petnaestak likovnih stvaratelja, akademskih kipara, slikara i grafičara iz Samobora, Zaprešića, Zagreba i Kumrovca.

Raku je stara tehnika koja datira još iz 16. stoljeća. Kako navodi organizatorica radionice, Višnja Slavica Gabaut, "ona u svom imenu nosi značenje sreće, zadovoljstva, užitka i radosti."

Umjetnik modelira glinu te oblikovani rad suši i biskvitno pali. Zatim se rad dekorira engobama i glazurama, stavlja se u posebnu peć u kojoj se postiže temperatura od 950°C i pri toj temperaturi užarena skulptura se vadi kliještima van. Skulpture se stavljaju u piljevinu gdje i dalje gore te zbog redukcije kisika dolazi do kemijskih procesa koji stvaraju specijalne efekte.

Voditeljica radionice bila je Irena Podvorac, a valja naglasiti da se nemali broj prolaznika zaustavio i razgledao atraktivno događanje i čudesni eksperiment, svojevrsni likovni performance.

Jer, kako kaže Višnja Slavica Gabaut, "raku nosi težinu uprizorenja prvotnog stvaranja, koje u vatri i dimu sukoba elementarnih prirodnih sila rađa izuzetno suptilne, neočekivano ekspresivne i uzbudljivo lijepe raku – predmete".

Robert Škiljan

 
19.06.2006.

U Foto galeriji Lang otvorena posljednja ovosezonska izložba fotografija

Začudno Umnoženo cvijeće Olge Veer-Schnitker

U Foto galeriji Lang otvorena posljednja ovosezonska izložba fotografija

Remza i Željko Koščević u skladu s godišnjim dobom, ali i u kontrastu s nogometnim vremenom u kojem živimo, za lipanj su nam u svojoj Foto galeriji Lang priredili osvježavajuću i šarmantnu izložbu Olge Veer-Schnitker Umnoženo cvijeće. Izložba je otvorena 18. lipnja, a prisustvovao joj je velik broj poznatih osoba iz javnog života i umjetničkih krugova, što i ne čudi. Naime, autorica je stjecajem životnih okolnosti supruga veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Lionela Veera, što za njen rad, naravno, nije bilo presudno, ali za prezentaciju njenog djela ipak jest.

Želimir Koščević pri otvaranju izložbe naglasio je da Olga Veer-Schnitker "mogućnosti koje pruža digitalna tehnika, to jest postupak dekomponiranja slike, te njena ponovna izgradnja u slojevima poput glazure, umjetnica koristi na iznenađujući način", a "rezultati su za promatrača začudni".

Koščević je iskoristio prisustvo Marice Jelenić, zamjenice gradonačelnika Grada Samobora te podcrtao vrlo dobru suradnju galerije i Grada i stalnu podršku koju galerija od njega posljednjih godina ima.

U prigodnim se materijalima o radu Olge Veer-Schnitker, između ostalog, piše:

"Fotografija i slikarstvo umjetničke su discipline koje se već godinama prepliću, a najnovijim digitalnim tehnikama ove discipline postaju vrlo bliske.

To je prva pomisao koja se nameće pri susretu s najnovijim radovima Olge Schnitker.

Mnogim slikarima fotografija znači samo 'pokazivanje' svijeta s ograničenom mogućnošću stvaranja i izražavanja.

Olga Schnitker fotografiju shvaća drugačije. Svoje fotografije stvara okom slikara. Oni koji poznaju njene ranije slike cvijeća, prepoznat će kompoziciju i boje. Na njenim slikama jasno dolazi do izražaja sklonost apstrakciji ili, bolje rečeno, odabiru bitnih elemenata i koncentraciji figurativnog na samu okosnicu.

Slika je prepoznatljiva, ali je donekle začudna. Cvijeće ostaje lijepo, ali kao da nešto nije u redu. Ono što nam ostaje dojam je kompozicije i cjelokupne slike; ugoda prepoznavanja povezana je s nečim novim. Cvijeće kao da je umnoženo (udvostručeno), ali njihova ukupna slika više je nego zbroj pojedinačnih slika."

Nakon otvorenja priređen je manji domjenak u vrtu obitelji Koščević, jer, osim otvorenja aktualne izložbe o kojoj je ovdje riječ, bila je to i prilika za rakapitulaciju minule sezone i oproštaj od izlagačkih aktivnosti do rujna. A tada, 10. rujna, slijedi otvorenje izložbe fotografija Ljube Gamulina "Judi".

Izložba Olge Veer-Schnitker otvorena je do 25. lipnja, a može se razgledati subotom i nedjeljom od 11 - 13 i 16 – 19 sati.

Robert Škiljan

 
19.06.2006.

Organizirana likovna kolonija na obalama Gradne

Mostovi spojili slikare i lovce

Organizirana likovna kolonija na obalama Gradne

Već osmi su put zaredom samoborski likovnjaci, okupljeni u samoborskom ogranku Matice hrvatske, zajedno s lovcima, organizirali likovnu koloniju. Uz potporu Lovačkog društva Srna slikari su u nedjelju, 18. lipnja, sjeli uz potok Gradnu i trajno na platnima zabilježili njene mostove. U širem ih je centru Samobora velik broj, a već su desetljećima nadahnuće slikarima i fotografima, pa izbor motiva ne čudi.

Slikari su se prije polaska na rad okupili u prostorijama vinogradarsko - vinarske udruge, gdje ih je pozdravila predsjednica likovne sekcije ogranka MH Grozdana Korpar. Lagano se i prezalogajilo, a uz doručak dobro je pasala i poezija Ranke Novosel. Tema su, naravno opet bili samoborski mostovi, od onog kod Reklame, preko onog kod Fulira, pa do svih onih uzvodno kojima se stiže do Hidropatskog kupališta i više.

Umjetnici su ovaj put napravili skice i bilješke, a radove će dovršavati tijekom ljeta, a za nadati se ja da će javnost na jesen, kako je već uobičajeno, njihove radove vidjeti na prigodnoj izložbi.

Nakon rada na obalama Gradne dobro raspoloženo društvo zaputilo se je na Vrhovčak, gdje je u lovačkoj kući Lovačkog društva Srba za sve priređen lovački ručak.

Robert Škiljan

 
19.06.2006.

Pijanist Maksim Mrvica oduševio je publiku na Šalati

Bit će opet platine!

Pijanist Maksim Mrvica oduševio je publiku na Šalati

Zagrebačka Šalata bila je početkom lipnja domaćin velikog i po mnogo čemu jedinstvenog glazbenog događaja. Naš pijanist Maksim Mrvica promovirao je svoj treći album - A New World, uz pratnju svog londonskog orkestra sastavljenog od vrhunskih glazbenika. Nakon osvajanja zlatnih i platinastih naklada dijem svijeta s izdanjima prethodna dva albuma, prema viđenom je lako zaključiti da uspjeh i najnovijeg nosača zvuka neće izostati.

A New World donosi raznoliku paletu klavirskih kompozicija, od romantičnih skladbi kao što su Somewhere In Time i Deborah's Theme, pa do energijom nabijenih komada poput Nostradamus i Mojito. Koncert je bio sastavljen od pjesama novijeg i starijeg datuma odsviranih u Mrvičinom prepoznatljivom stilu, a dva sata koncerta sve je posjetitelje na prohladnoj Šalati dobro zagrijalo.

Rajka Križanac

 

Produkcija baletnog studija POU-a Samobor

Na Trgu Matice hrvatske organizirana raku radionica

U Foto galeriji Lang otvorena posljednja ovosezonska izložba fotografija

Organizirana likovna kolonija na obalama Gradne

Pijanist Maksim Mrvica oduševio je publiku na Šalati

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002