11.09.2006.

Počela nova sezona koncerata u Samoborskom muzeju

Jedinstvena monoopera za početak

Počela nova sezona koncerata u Samoborskom muzeju

Samoborski muzej započeo je jesensku sezonu koncerata i recitala u nedjelju, 10. rujna.

Na programu je bila koncertna izvedba monoopere autora Grigorija Frida naziva Dnevnik Anne Frank, u kojoj se kroz 20 stavaka slijede zbivanja i razmišljanja likova zabilježena u čuvenom dnevniku.

Ulogu Anne Frank izvela je Ksenija Sanjković, našoj publici poznata i kao klaviristica i pjevačica, a uz pratnju Berislava Arlavija i pod dirigentskom palicom Josipa Nalisa.

Skladatelj Grigori Frid rođen je 1915. u Sankt Peterburgu, bavio se slikarstvom i pisanjem, a tek nakon strahota II. svjetskog rata u kojima strada i njegova obitelj posvećuje se skladateljskom radu. Ova monoopera, prvi puta izvedena je 1972. godine, od kada se izvodi u mnogim velikim svjetskim gradovima.

Isto djelo izvodi se 14. rujna u 21 sat u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Ivanka Brekalo

 
11.09.2006.

Izložbom Ljube Gamulina Foto galerija Lang započela sezonu

Judi, mići i veli

Izložbom Ljube Gamulina Foto galerija Lang započela sezonu

U nedjelju 10. rujna, kao što je uobičajeno, u podne, samoborska Foto galerija Lang započela je svoju sezonu samostalnom izložbom Ljube Gamulina. Izložba pod nazivom Judi (u dalmatinskom žargonu Ljudi), predstavlja karakteristična mediteranska zbivanja i žitelje našeg obalnog pojasa. S tridesetak crno-bijelih fotografija Gamulin priča pomalo nostalgičnu priču o Mediteranu i Dalmaciji koja nestaje pod valom masovnog turizma. Izložbu prati katalog u kojem o Gamulinovim fotografijama piše dr. Željka Čorak:

"Te fotografije, pod zajedničkim nazivom Judi, okupljene su u četiri cjeline: Obrazi, Ruke ča misle, Mići i veli ča su mići bili, Igrat se je, igrat. Obrazi, ponekad lica kao cijeli prizor ili pak likovi s nešto pokreta, suočavaju se s tom onostranom svjetlošću koja ih čita kao Brailleovo pismo: sve čime su ispisani, ali s izvanjske i unutarnje strane. Gamulinov kadar svaki se put prilagođuje karakteru tog uvijek novog dijaloga, kao što je svaki obraz jedinstven u svom postojanju. Ponekad je motiv rezan, ponekad omotan nejasnoćom, ponekad grafički izoštren, ponekad mu je dodan neki škrti i opori ikonografski atribut. Ni laka ljepota, ni moguća drama ne odvlače snimateljevo oko od nepoznanice drugoga koja je upravo osvijetljena i ne treba je dalje raskrivati. Ali je uvijek vezana uz podneblje, pod nebom, i lica pod nebom leže kao oranice, što je dovoljna poruka.

Između čovjeka i svijeta su ruke, ruke ča misle. One ga dohvaćaju, one uzimaju i daju, one su ispisane poput obraza, one rade i mole. A to je u primarnom svijetu isto. Zrnca krunice obuhvaćaju grožđe, ribe, mreže, sir, šipak, platno, kamen, drvo, biljku, zemlju, vodu, zrak, nož... Pokret ruke određuje perspektivu kadra, a pozornica njezina posla, svojom statičnošću ili gibanjem, nagib slike. U svakoj slici, u svakom djelu, nešto je sizifovsko, osuđeno i vječno."

Otvorenju izložbe prisustvovalo je mnogo osoba iz javnog i kulturnog života Samobora i Zagreba. Sljedeća izložba u Foto galeriji Lang otvara se 8. listopada, kada će svoje fotografije iz Kalifornije izložiti zadarska fotografkinja Mare Milin.

Ivica Horvat

 
11.09.2006.

U Galeriji Prica otvorena izložba slika Ante Sardelića

Kad polikromni i monokromni intuiraju

U Galeriji Prica otvorena izložba slika Ante Sardelića

U maloj dvorani Galerije Prica otvorena je 8. rujna izložba akademskog slikara Ante Sardelića. U prisutnosti mnogih samoborskih obnašatelja dužnosti i uzvanika izložbu i umjetnika su predstavili Ante Sorić i Lilijana Domić. Pozdravile su ih i nova ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević i kustosica Galerije Maja Marković.

Ante Sardelić je hrvatsko-kanadski akademski slikar, kipar i grafičar. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 1971., a već sljedeće godine otišao je u Toronto, gdje živi kao samostalni umjetnik. Do sada je priredio 65 samostalnih izložbi. Lilijana Domić u katalogu izložbe je, između ostalog, napisala: "Sardelićevi crteži, polikromni i monokromni intuiranjem kaligrafije stvaraju autorsku kaligrafiju. Od svjetlosti k svjetlosti..."

Izložba ostaje otvorena do 28. rujna.

T.M.

 
11.09.2006.

Još jedan prilog obilježavanju 250. godišnjice rođenja W.A. Mozarta

Iz galerije se orile arije

Još jedan prilog obilježavanju 250. godišnjice rođenja W.A. Mozarta

Kako je ovo godina obilježavanja 250. godišnjice rođenja glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, Pučko otvoreno učilište se je potrudilo da njegov genij i dio opusa čuju i samoborski ljubitelji glazbe. Tako su se na koncertu održanom u Galeriji Prica 8. rujna mogle čuti arije iz Mozartovih opera Čarobna frula, La Clemenza di Tito, Don Giovanni, Cosi fan tutte i Figarov pir. Uz pratnju pijanistice Mie Elezović pred punom dvoranom predstavili su se vrhunski hrvatski operni pjevači Blanka Tkalčić - mezzosopran, Armando Puklavec - bariton i tenor Tvrtko Stipić.

T.M.

 

Počela nova sezona koncerata u Samoborskom muzeju

Izložbom Ljube Gamulina Foto galerija Lang započela sezonu

U Galeriji Prica otvorena izložba slika Ante Sardelića

Još jedan prilog obilježavanju 250. godišnjice rođenja W.A. Mozarta

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002