27.09.2006.

U TD Ferdo Livadić podvlače crtu pod jedan uspješan mjesec

Rujan u Livadiću

U TD Ferdo Livadić podvlače crtu pod jedan uspješan mjesec

Nova je jesenska sezona u TD Ferdo Livadić ove godine počela nešto ranije nego obično zbog posjeta dragih nam gostiju iz talijanske Mantove. U Samobor je 2. rujna u uzvratni posjet VA Samoborke stigao muški zbor Brigatta Corale, koji je Samoborke ugostio nekoliko mjeseci ranije u prekrasnoj Mantovi. Nakon kratkog obilaska samoborskih zanimljivih odredišta gosti iz Mantove su se smjestili u Hotelu Lavica te nakon kratkog predaha krenuli u Galeriju Prica u kojoj je bio predviđen zajednički koncert dvaju prijateljskih zborova, o kojemu su Samoborci već čitali u prošlom broju Glasnika.

Sljedećeg su dana, u nedjelju, oba zbora zajedno s tamburašima otputovala u Mariju Bistricu. Tamo su svojim glazbenim izvedbama stavaka mise uveličali misno slavlje kojem je prisustvovalo nekoliko tisuća ljudi, na čemu im je samoborski župnik koji je misu predvodio posebno zahvalio te pozvao vjernike da ostanu na koncertu nakon ceremonije. Na tom koncertu su Ferdići izveli nekoliko spletova već svima dobro poznatih samoborskih i inih folklornih napjeva pod dirigentskom palicom maestra Siniše Leopolda.

Prema Zagrebu su Samoborke i gosti iz prijateljske Italije krenuli zadovoljni održanim nastupima te nastavili druženje turističkim obilaskom metropole, ovaj puta pod dirigentskom palicom našeg Bojana Pogrmilovića.

Nakon obilnog ručka i oproštajnih govora u Lavici Mantovanci su krenuli put Italije, ostavivši nam poziv da ih ponovno posjetimo u predbožićno vrijeme, a poziv je, naravno, prihvaćen na obostrano zadovoljstvo.

Ferdići su prisustvovali i ceremoniji povodom obilježavanja 15. godišnjice osnutka 151. samoborske brigade u Parku domovinske zahvalnosti, izvevši maksimalno skraćenu verziju predviđenog programa zbog kiše koja je sve prisilila da se svečanost premjesti u šator na parkiralištu kod samoborskog kina.

Koncerata i druženja nam u rujnu nije nedostajalo, a 29. rujna, kao i svake godine dosad, VA Samoborke svojim pjesmama upotpunjuju susret samoborskih pjesnika Pri svetem Mihalu.

Hana Ruklić

 
27.09.2006.

Počeli nastupi u okviru stalnih ciklusa Samoborske glazbene jeseni

Tražio se stolac više za Petra Paara

Počeli nastupi u okviru stalnih ciklusa Samoborske glazbene jeseni

Nakon maestralnog otvorenja 31. samoborska glazbena jesen nastavila se u ponedjeljak i utorak otvaranjem stalnih ciklusa.

U ponedjeljak su u Samoborskom ciklusu nastupili klarinetist Petar Paar i pijanistica Antonija Jelinčić. Petar Paar nastupio je prvi, izvevši djela Bonnarda, Poulenca, Arnolda i Cahuzaca. Antonija Jelinčić je pak za predstavljanje samoborskoj publici odabrala djela Bacha, Skrjabina, Debussyja i Papandopula.

Oboje su počeli glazbeno obrazovanje u samoborskoj Glazbenoj školi. Petar je sada polaznik srednje muzičke škole u klasi prof. Vesne Radinčić, a Antonija je apsolventica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi docenta Đure Tikvice. Oboje su osvajači mnogih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i izvan nje. Puna dvorana Galerije Prica više nije iznenađenje nikome (kada su u pitanju koncerti) pa se nitko nije čudio kada se je tražio "stolac više", a na kraju nastupa svakoga od njih pljesak jednostavno nije prestajao.

U utorak, 26. rujna, došao je na red i početak Natjecanja Ferdo Livadić. Nažalost, mladi violinist iz Slovenije, Ervin Luka Sešek, jedan od izabranih natjecatelja, nekoliko dana unaprijed javio je da neće moći nastupiti. Zato je Zagrepčanka, flautistica Marta Šomođi, uz glasovirsku pratnju Ivana Batoša, pokazala svu raskoš svog talenta prosudbenoj komisiji. Izvela je djela Bacha, Poulenca, Roussela, Nježića i Debussyja.

Tomislav Marvar

 
27.09.2006.

U svetonedljeljskoj Galeriji Bauer otvorena izložba Udruge gluhih Samobora i Svete Nedelje

Slike iz svijeta tišine

U svetonedljeljskoj Galeriji Bauer otvorena izložba Udruge gluhih Samobora i Svete Nedelje

U svetonedeljskoj Galeriji Bauer otvorena je 22. rujna izložba slika i umjetničkih ukrasnih predmeta Udruge gluhih Samobora i Svete Nedelje. Time je obilježen 30. rujna, Međunarodni dan gluhih.

Svoje je radove izložilo deset umjetnika - amatera: Stanislav Urbas iz Samobora, Mare Sito iz Bregane, Jadranka Krstić iz Luga, Zorica Stjepić iz Klokočevca, Gordana Gramc iz Jesenica na Dolenjskem – Slovenija, Spomenka Mišić iz Slanoga Dola, Dejan Jozić iz Gornje Bistre, Nenad Fiolić iz Pavučnjaka, Michelle Monin iz Francuske i Nino Mustač iz Zagreba.

Otvarajući izložbu, gradonačelnica Svete Nedelje dr. Ines Balint poželjela je Udruzi gluhih još puno ovakvih trenutaka te im darovala jednu sliku za njihove samoborske prostorije. U ime udruge zahvalila je njezina predsjednica Jadranka Krstić, koja je naglasila da ova udruga, osnovana 1998., a koja je sada i glavno sjedište za cijelu županiju, broji 118 članova. Uz ostale aktivnosti ima i kreativnu radionicu na kojoj su nastali uratci, uglavnom ukrasni predmeti, izloženi u Galeriji Bauer. Izložba je otvorena do 29. rujna.

Stjepan Stanić

 
27.09.2006.

Tema broja nove Hrvatske revije je Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Više od prirode: Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Tema broja nove Hrvatske revije je Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Tema najnovijeg broja tromjesečnika Matice hrvatske Hrvatska revija je Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Zato ne čudi da je upravo na Žumberku, u Gornjoj Vasi, u subotu 23. rujna promoviran treći ovogodišnji broj revije. Tom je prigodom u Društvenom domu otvoren i stalni postav izložbe fotografija o arheološkim iskapanjima na Žumberku.

Sustavna arheološka iskapanja na Žumberku započela su upravo u Gornjoj Vasi 1982. godine, rekao je voditelj tih iskapanja i autor izložbe, dr. Zoran Gregl. Osim Gornje Vasi, istraživalo se u Budinjaku, Brateljima, Mrzlom Polju, Tušćaku, Starom gradu..., a Gregl je najavio da se nada da će istraživanja biti nastavljena. - Ovim istraživanjima arheologija i arheolozi pokušavaju koliko-toliko pomoći pri obnovi i revitalizaciji Žumberka - rekao je Gregl.

- Hrvatska revija je težište svog priloga o Žumberku u najnovijem broju upravo stavila na arheološke nalaze na Žumberku, smještene na čak 34 lokaliteta - naglasio je glavni urednik časopisa Mladen Klemenčić.

Matičarima i arheolozima je na pažnji koju su posvetili ovom kraju s bogatom prošlošću, a koji je sada velikim dijelom zaboravljen i napušten, zahvalio njihov domaćin Mile Vranešić, istakavši perspektivu Žumberka sada, kada "život u gradovima postaje nepodnošljiv".

Otvarajući izložbu, potpredsjednik Matice Hrvatske Stjepan Sučić pohvalio je izbor i značaj priloga o Žumberku u novom broju Hrvatske revije, naglasivši da je to tek malo uzdarje Žumberku, koji je tako puno dao Hrvatskoj. - Tek pišući i prolazeći ovim prostorom i prisjećajući se svega onoga što je stvoreno, vidimo koliko nas taj prostor obvezuje, kao i ono sve što smo naslijedili i sve što baštinimo - rekao je Sučić.

Uzvanici su nakon obilaska izložbe u Budinjaku kušali uratke sudionika radionice Tisućljeća kulinarstva, u organizaciji djelatnika Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Jela i pića po receptima iz pretpovijesti, rimskog i srednjeg vijeka, služila su se u replikama posuđa pronađenog u arheološkim nalazištima Žumberka.

Diana Koller Lapaine

FOTO: U Društvenom domu u Gornjoj Vasi sada će stalno biti izložene fotografije o arheološkim iskapanjima na nekropoli, koja se nalazi u neposrednoj blizini doma, rekao je dr. Zoran Gregl (stoji do vlč. Mile Vranešića)

 

U TD Ferdo Livadić podvlače crtu pod jedan uspješan mjesec

Počeli nastupi u okviru stalnih ciklusa Samoborske glazbene jeseni

U svetonedljeljskoj Galeriji Bauer otvorena izložba Udruge gluhih Samobora i Svete Nedelje

Tema broja nove Hrvatske revije je Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002