21.12.2006.

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić

Još bolji od učenika!

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić

I ove godine, već treću godinu zaredom, na blagdan sv. Lucije, u srijedu, 13. prosinca 2006., u Galeriji Prica, s početkom u 20 sati održan je Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor. Zamišljen upravo kao spona na relaciji "učenik – profesor – roditelj – javnost", ovaj koncert uvijek je željno očekivan i prihvaćen od strane svih sudionika ovog lanca te pruža značajne povratne informacije istima. Posjećenost koncerta je i ove godine bila velika, a tako i broj profesora, uz ponekog gosta, koji su aktivno sudjelovali u njegovoj pripremi i realizaciji. Kao izvođači sudjelovali su gotovo svi profesori Glazbene škole, a time je ujedno predstavljena i različitost instrumenata koji se u njoj uče. Iz istog razloga program koncerta nose glazbene, instrumentalne ili vokalne, minijature, klasični i oni "manje" klasični hitovi, koji često zazvuče i u interpretaciji učenika na njihovim internim produkcijama, ovaj put u koncertnoj izvedbi samih profesora.

Prvi, klasični dio koncerta obuhvaćao je tako djela Rahmanjinova: Preludij u cis molu, op. 3 br. 2 (izvela: Antonija Jelinčić, klavir), Fauréa: Aprés un Rêve i Šostakoviča: Allegro iz Sonate za violončelo i klavir op. 40 (Branimir Huterer, violončelo i Marijeta Zdunić Knotek, klavir), Dvořaka: Humoreska (Silvija Kalšan, oboa i A. Jelinčić, klavir), Scarlattija: Dvije sonate u A-duru, K 208 i K 533 (Davor Lahnit, klavir), Telemanna: Koncert za četiri violine u D-duru (kvartet violina: Lara Silvestri Valdevit, Zdenka Pende, Jasmina Andrašek, Ivan Mužanić), Pachelbela: Kanon (violine: L. Silvestri Valdevit, Z. Pende, J. Andrašek, Tatjana Gaćeša, basso continuo), Bacha: Ciaccona iz Sonate za solo violinu (Goran Gorše, marimba) i Uhlika: Mala božićna svečanost (Ruža Raguž, flauta, Marija Mikulić Štimac, klavir).

Drugi, žanrovski zabavniji dio koncerta započeo je evergreenom Just a gigolo L. Prime (Dražen Habuš, truba, Berislav Antica, klavir – gost), a slijedile su skladbe Gershwina: Summertime iz opere Porgy i Bess (Branka Cvetković, sopran, Tomislav Žužak, tenor saksofon, T. Gaćeša, klavir), Morela: Danza Brasiliera (Ivana Trogrlić, gitara), Ravela: Habanera (T. Žužak, saksofon i D. Lahnit, klavir), kao posveta blagdanu sv. Lucije višeglasno je zazvučala Santa Lucia Gorigianija i Longa, koju su izvele profesorice teorijskog i pjevačkog odjela: B. Cvetković, Tena Ivana Borić, Brankica Božić, Marija Savić, T. Gaćeša te Vesna Radinčić, prof. klarineta i Zdenka Merčep, ravnateljica, kao i spiritual Joshua fit de battle of Jerico. Koncert je efektno zaključio trio profesorica As bruxas fatais (Carmen Stepić, glas, Gordana Šuštić, harmonika, I. Trogrlić, gitara) skladbama Powela: Canto de Osanha, Bocoxe i Pedra Preta.

Tatjana Gaćeša

 
21.12.2006.

U Samoborskom muzeju nastupile Helena Potočnik i Lovorka Nemeš Dular

Nježni zvuci prije ručka

U Samoborskom muzeju nastupile Helena Potočnik i Lovorka Nemeš Dular

Pred prepunom koncertnom doranom Samoborskog muzeja u uobičajenom je nedjeljnom prijepodnevnom terminu 17. prosinca, uz klavirsku pratnju Lovorke Nemeš Dular, nastupila flautistica Helena Potočnik.

Na programu su bila djela Rudolfa Matza, Davora Bobića, Vite Žuraja, Reinholda Moritzovicha Gliere i Sergeja Prokofjeva.

Publika je s oduševljenjem prihvatila izvedbe mladih umjetnica, a bila je to i najljepša zahvala organizatorima - Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika i Samoborskom muzeju.

I.H.

Helena Potočnik rođena je 1981. godine u u Zagrebu, gdje je diplomirala na Muzičkoj akademiji.

Nastupala je u brojnim koncertnim dvoranama diljem Hrvatske te u Beču i Rimu. Bila je solistica Komornog orkestra flauta GS Vatroslav Lisinski i sudjelovala u brojnim glazbenim projektima. Sudjelovala je na majstorskim seminarima pod vodstvom Ane Domančić, Jaroslava Levitzkova, Hansgeorga Schmeisera, Michaela Martina Koflera, Karlheinza Zoellera, Loranta Kovaesa, Gaspara Hovosa, Carin Levine i Furu Karimi.

Pijanistica Lovorka Netneš Dular pohađa studij specijalizacije u klasi prof. Konstantina Bogina u okviru Europskog instituta za glazbene studije (IESMUS) na Akademiji sv. Cecilije u talijanskom Bergamu i završava studij muzikologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

Sudjelovala je na brojnim klavirskim natjecanjima na kojima je nagrađivana i usavršavala se kod poznatih pijanista Jacoba Lateinera, Igora Lazka, Olega Maisenberga, Leonida Brumberga, Nikolaja Luganskog, na Visokoj školi za glazbu u Kolnu kod Arba Valdma, Marine Horak i drugih.

 
21.12.2006.

U Strmcu je i ove godine održan Božićni koncert Klape Nostalgija

Uz duhovne pjesme prema blagdanima

U Strmcu je i ove godine održan Božićni koncert Klape Nostalgija

Glazbeni predblagdanski susreti publike svetonedeljskog kraja s Klapom Nostalgija postali su dio tradicije, a ljubitelji klapske pjesme opet su došli na svoje. Ovogodišnji Božićni koncert u Društvenom domu Strmec održan je u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje i Turističke zajednice Sveta Nedelja, a publika je opet uživala u popularnim napjevima i nadahnutim izvedbama dobro poznatih duhovnih pjesama.

Klapa Nostalgija i inače izvodi prvenstveno tradicionalan i novouglazbljeni klapski repertoar, ali se uspješno okušava i u drugim vokalnim i vokalno-instrumentalnim žanrovima, uključujući i brojne duhovne skladbe. Nastupaju širom Hrvatske i u inozemstvu (Njemačka, Poljska, Slovačka, Španjolska, Slovenija, BiH, Japan, Turska, Italija, Australija, Danska). Priređuju brojne cjelovečernje koncerte, kako samostalno, tako i u sklopu glazbenih festivala, od Dubrovačkih ljetnih igara do Festivala vokalnih skupina Mediterana u Malagi i Ljetnog glazbenog festivala u Aarhusu.

Dobitnici su više od dvadeset festivalskih nagrada i priznanja u natjecateljskoj kategoriji i u promociji autorskih skladbi na večerima novouglazbljene dalmatinske pjesme, a klapa je osvojila i naslov apsolutnog pobjednika festivala 1994. i 1995. godine.

U pripremama, praizvedbama i snimanjima surađuju s brojnim skladateljima (Cossetto, Caleta, Fio, Gotovac, Magdić, Stipišić, Tambača, Uhlik) i reproduktivnim umjetnicima. Brojne snimke za potrebe radija i nosača zvuka korištene su u emisijama zabavnog i narodnog glazbenog programa, uključujući i pet samostalnih TV-emisija. Najveće domete u radu klapa Nostalgija postigla je i zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa svojim osnivačem, voditeljem i mentorom, maestrom prof. Dinkom Fiom, s kojim i danas povremeno i plodno surađuje.

Stjepan Stanić

 

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić

U Samoborskom muzeju nastupile Helena Potočnik i Lovorka Nemeš Dular

U Strmcu je i ove godine održan Božićni koncert Klape Nostalgija

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002