24.03.2006.

U zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella nedavno je premijerno izvedena predstava Sarah Bernhardt

Kraljica držanja i princeza geste

U zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella nedavno je premijerno izvedena predstava Sarah Bernhardt

Život jedne od najslavnijih glumica s početka stoljeća, Sarah Bernhardt, koji je bio nalik romanu, inspirirao je poznatog kanadskog dramatičara Johna Murrella da u svojoj drami Sjećanja oživi posljednje dane života te zanimljive i slavne Francuskinje.

Sjećanja su napisana 1974. godine i od tada ne silaze sa svjetskih pozornica, a nedavno su premijerno izvedena pod nazivom Sarah Bernhardt u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella u koprodukciji s Prolegomena Art-om.

Priču o osebujnoj, posebnoj i ponekad hirovitoj Sarah odlično je uprizorila Dubravka Miletić, dok je njenog tajnika Georga Pitua isto tako vrlo izražajno odigrao Mladen Vasary. Atrij kazališa Gavella se ponovno pokazao kao zanimljivo kazališno prizorište, ovaj put za izvođenje priče o zadnjim danima slavne La Divine, kako ju nazvao Oscar Wild.

U potrazi za slavnim, izgubljenim i prošlim danima oboje se uspješno transfomiraju i u druge uloge: njene majke, ljubavnika, impresaria... Ponekad je teško procijeniti što je gluma, što igra, a što je zapravo ono što si njih dvoje želi reći. Neprestana njihanja razpoloženja, traženje pravih riječi kojima će opisati svoj burni život, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

Njezine brojne turneje po Americi, Rusiji, Australiji učinile su ju poznatom diljem svijeta. Novine su pisale da bi prije nego što bi ušla u kazalište morala proći kroz more obožavatelja. Ime Sarah Bernhardt pojavljivalo se posvuda, a osim što je stvoren mit o njoj, može se reći da je imala status "branda", jer su postojale cigarete i sapuni s njenim imenom.

Sarah je bila izuzetno jaka ličnost, nesalomljivi karakter i vitalnost vrijedna štovanja. Ni amputacija noge nakon pada na pozornicu s tri metra visine, kada je smrskala koljeno, i kada se bez obzira na bol poklonila na kraju predstave, nisu je zaustavili. Glumila je gotovo do zadnjih dana života, svijet je napustila u 79. godini, ostavivši iza sebe 140 odigranih uloga i titulu "kraljice držanja i princeze geste", kako ju nazvao Edmond Rostand.

Režiju i scenografiju potpisuje Eduard Tomičić Buntauli, autorica zanimljivih i nadahnutih kostima, posebice glumičnih, je Irena Sušac, dok je glazbu izabrao Luka Kunčević.

Zanimljiva životna priča vrlo uvjerljivo odigrana.

Rajka Križanac

 
24.03.2006.

Održano 44. regionalno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa

Sretno na državnom!

Na 44. regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, održanom od 17. do 22. ožujka u Samoboru, učenici Glazbene škole Ferdo Livadić postigli su sljedeće rezultate:

I. nagrade

Marta Jandrečić, klarinet - I. kategorija

Petar Paar, klarinet - IV. kategorija

Martina Prelec, klarinet - IV. kategorija

Andrija Roko Vušković, saksofon - II. kategorija

Lovro Merčep, saksofon - III. kategorija

II. nagrade

Karlo Mlakar, saksofon - I. kategorija

Filip Mikuša, klarinet - I. kategorija

Marta Stanec, violina - I. kategorija

Ivan Župančić, truba - III. kategorija

Jelena Šarić, violončelo - III. kategorija

III. nagrade

Mislav Brajković, violončelo - II kategorija

Dora Stanec, flauta, II. kategorija

Sven Pfeifer, violina - V. kategorija

Ivana Šarić, violina - II. kategorija

Viktorija Rnjak, violina - I. kategorija

Diploma:

Josipa Maršić, violončelo - II. kategorija

Svim učenicima, njihovim profesorima i korepetitorima upućujemo zaslužene čestitke na postignutim rezultatima, a prvonagrađenima želimo mnogo uspjeha na Državnom natjecanju koje će se održati u Varaždinu od 24. do 29. travnja 2006. godine.

I.H.

 
24.03.2006.

Prvog dana proljeća u Galeriji Prica nastupio je pijanist Ljubomir Gašparović

Najava proljetnih nota

Prvog dana proljeća u Galeriji Prica nastupio je pijanist Ljubomir Gašparović

Česti gost Samobora, pijanist Ljubomir Gašparović, prvog dana novog godišnjeg doba, besprijekornom i nadahnutom svirkom najavio je u Galeriji Prica uzbudljivo i kvalitetno glazbeno proljeće. Klavirist koji je imao izuzetnu čast prije godinu i pol prvi zasvirati na novokupljenom klaviru, a i pomoći organizatorima u njegovom odabiru u tvornici klavira Bösendorfer u Beču, ponovno je oduševio Samoborce. Na programu su bila djela Kunca, Debussya, Detonija i Mozarta. Dvije Mozartove sonate, u A duru i F duru, izmamile su najveći pljesak u Galeriji Prica.

Redovnog profesora glasovira i pročelnika klavirskog odsjeka na muzičkoj akademiji u Zagrebu, publika prati i kao aktivnog vrsnog solista i komornog glazbenika. Prije desetak godina pokrenuo je Društvo Albert Schweitzer s ciljem promicanja izvornih glazbala te je osmislio prvi komorni ciklus na povijesnim glazbalima u Hrvatskoj. Izveo je i praizveo velik broj skladbi hrvatskih autora, a veliku je pažnju posvetio revitalizaciji interesa za život i djelo Ferde Livadića. Zalaže se za oživljavanje hrvatske glazbene baštine, a kraj njegovog imena stoje i brojne nagrade od kojih možemo izdvojiti Nagradu Svetislav Stančić i Milka Trnina.

Ako ste propustili njegov koncert uživo, izvedbe Ljubomira Gašparovića naći ćete na brojnim nosačima zvuka.

Tomislav Marvar

 

U zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella nedavno je premijerno izvedena predstava Sarah Bernhardt

Održano 44. regionalno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa

Prvog dana proljeća u Galeriji Prica nastupio je pijanist Ljubomir Gašparović

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002