17.03.2006.

Bolja strana svijeta u Tvornici kulture

New age mainstream jazz na tragovima salse i sambe

<I>Bolja strana svijeta</I> u Tvornici kulture

Ljubitelji jazza i "malo drugačijeg" glazbenog izričaja su u subotu, 18. ožujka, u Tvornici kulture imali priliku uživati u promociji novog albuma Elvis Stanić Group. Riječ je o promociji novog CD-a Bolja strana svijeta/Le Meilleure Partie du Monde. Na CD-u, uz plejadu vrhunskih jazz i world glazbenika europske i domaće scene, gostuju najbolje hrvatske vokalne solistice: Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Meri Trošelj i Valerija Nikolovska. Isprepliću se ritmovi fada, tanga, Mediterana i jazza, na malo drugačiji način.

Uz vrhunske glazbenike Elvis Stanić Group u subotu su u Tvornici gostovali ženski vokali koji gostuju i na albumu, jer svaka od njih doprinosi toj boljoj strani svijeta. Meri Trošelj je glasom pokazala zašto je izabrana dobitnicom Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Josipa Lisac nas je opet uvjerila u svoj posebni pristup glazbi, izvođenju i scenskom nastupu.

A sam autor, Elvis Stanić, inače glazbenik s diplomom prestižnog Berkley Institute, u jednom intervjuu opisuje svoju glazbu kao "new age mainstream jazz...", "... nekako na tragovima salse i sambe, ali u zvuku koji se postiže ipak je vidljiv i utjecaj Mediterana. Pogrešno bi bilo shvatiti da Elvis Stanić Group svira klasičan jazz. Riječ je o modernom jazz izričaju koji u svijetu ima golemo tržište i publiku, a kod nas to ipak nije u žiži zanimanja javnosti."

Bolja strana svijeta, u izdanju Croatia recordsa, predstavlja deset novih skladbi, jedinstvenih na našoj glazbenoj sceni. Skladbe su drugačije i po glazbenom izričaju i po stilskom opredijeljenju i unose novi i svježi zvuk u već provjerenu kvalitetu jazz glazbenika.

Rajka Križanac

 
17.03.2006.

Koncert mezzosopranistice Mire Zidarić Orešković u Samoborskom muzeju

Hrvatske popijevke od Langa do Lučića

Koncert mezzosopranistice Mire Zidarić Orešković u Samoborskom muzeju

U dvorani Samoborskog muzeja 15. ožujka održan je koncert mezzosopranistice Mire Zidarić Orešković uz klavirsku pratnju Srebrenke Široki.

Na repertoaru su bila djela domaćih autora: Langa, Berse, Matetić - Ronjgova, Hatzea, Lhotke - Kalinskog, Baranovića, Odaka i Lučića.

Mezzosopranistica Mira Zidarić Orešković diplomirala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Z. Šira. Solistica je riječkog HNK gdje je ostvarila veći broj zapaženih uloga, a nastupala je i na koncertima duhovne glazbe u sklopu matične kuće. Dolaskom u Zagreb počinje s pedagoškim radom u GŠ Blagoje Bersa, a već niz godina predaje solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njeguje solo pjesmu, pogotovo interpretacije domaćih autora.

Srebrenka Široki se nakon završenog studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. D. Sekošana bavila korepeticijom te surađivala sa svjetski poznatim hornistima H. Baumanom i R. Vlatkovićem. Oprobala se i kao čembalistica, nastupajući s programima starih majstora. Predaje klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Stjepan Stanić

 
17.03.2006.

U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno izvedena predstava Skakavci

Gubitak iluzija i potrošene ambicije

U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno izvedena predstava Skakavci

Skakavci, beogradske spisateljice Biljane Srbljanović, nova su kazališna predstava na repertoaru Zagrebačkog kazališta mladih. Kazališni kritičari za autoricu tvrde da je "jedna od trenutačno najzanimljivijih i najpopularnijih europskih dramskih spisateljica", a njeni su dramski tekstovi izvođeni na pozornicama 140 zemalja.

Predstava Skakavci su slika svijeta koji se vrti u krug, doslovno i na pozornici. Kao skakavci skakućemo iz priče u društvenu zbilju, suočavamo se s krutom realnošću svijeta koji se raspada i na neki tragikomičan način propada pred našim očima.

Gubitak iluzija, potrošene ambicije, jaz generacija, dezorijentacija u društvu izokrenutih perspektiva i poremećenih moralnih vrijednosti, samo su neke od tema koje na tragikomičan način bilježi autorica, a svojim rolama odlično prenosi publici uigrana glumačka ekipa.

U Skakavcima susrećemo lažne akademike, posrnule detektive, lažne invalide i ratne penzionere, lažne plavuše s lažnom TV karijerom, frustrirane liječnice, svaki sa svojom maskom i "ulogom" u životu.

Redatelj predstave je Janusz Kica, dok su uloge "lažnjaka" vrlo uvjerljivo ponijeli: Pero Kvrgić, Doris Šarić-Kukuljica, Krešimir Mikić, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Pjer Meničanin, Barbara Prpić i Božidar Boban.

Obiteljski odnosi, a time i društveni odnosi, o kojima govore Skakavci, prema autorici odražavaju poremećaj kao bolest društva u kojem se pokušavamo snaći i preživjeti. Da bismo u tom krugu mogli preživjeti starost, frustracije, vlastite uspjehe ili neuspjehe, tuđu ili vlastitu sreću, poput skakavaca tražimo svoje mjesto pod suncem.

Rajka Križanac

 

Bolja strana svijeta u Tvornici kulture

Koncert mezzosopranistice Mire Zidarić Orešković u Samoborskom muzeju

U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno izvedena predstava Skakavci

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002