27.02.2006.

Samoborski pjesnik Darko Plažanin dobio nagradu na kanadskom haiku festivalu

Veliko priznanje za kratku formu

Na jednom od brojnih svjetskih festivala haiku poezije uspješno se predstavio i Samoborac Darko Plažanin. Na Vancouver Cherry Blossom Festival - Haiku Invitational 2006., u dalekoj Kanadi i u velikoj međunarodnoj konkurenciji pjesnika koji vole i znaju pisati u haiku formi, među nagrađenima je Plažaninov haiku.

Tih i staložen, kakvog ga poznajemo, samo je prokomentirao: - Eto, još i to. Poslao sam jedan haiku pa... Izrekao je to kao da je nagrada stigla tu negdje s naših strana, s kojeg od brojnih haiku susreta.

Darko Plažanin je dobitnik i najveće nagrade Grand Prix iz 1990. godine, povodom Dana kuture Japana i to baš u haiku domovini. Za svoje radove dobio je još nekoliko priznanja japanskih haiku velemajstora, a domaćih nagrada ne može se svih ni sjetiti.

Uskoro će 14. haiku susreti u Samoboru (jedan od najvećih u nas) kojem je Darko Plažanin pokretač i duša.

Svoje haiku draguljčiće tiskao je na svim stranama u brojnim časopisima, a dio ih je objedinio u tri haiku zbirke. Velika čestitka za sitan, ali znalački izbrušen haiku koji je zablistao i u Vancouveru!

Joža Prudeus

 
27.02.2006.

U Glazbenoj školi Ferdo Livadić održan tradicionalni fašnički koncert

Hajde da ludujemo!

U Glazbenoj školi Ferdo Livadić održan tradicionalni fašnički koncert

Na tradicionalnom fašničkom koncertu, održanom 23. veljače u dvorani Glazbene škole Ferdo Livadić, profesori, đaci, ali i brojni posjetitelji, glazbeno su se zabavljali na temu "Terme Wiesner & Livadich". Svi spomenuti, koji su s veseljem sudjelovali u glazbeno - fašničkim spelancijama, za tu su prigodu bili maskirani u skladu sa zadanom temom. Kroz program su ih vodili šef sale - Sale (Tomislav Žužak, prof. saksofona) i glavna konobarica - Piroška (Branka Cvetković, prof. solo pjevanja), koja je osmislila plakat i redoslijed programa.

Na pozornici su se u veselom glazbenom programu izmjenjivali učenici škole, a bodrili su ih i "pažljivo slušali" ostali likovi u Termama: sanitarni inspektor (Davor Lahnit, prof. klavira) i njegov sin (učenik Filip Merčep), čistačica Ivy (Ivana Troglić, prof. gitare), šankerica (Gordana Šuštić, prof. harmonike), strana investitorica na odmoru (Carmen Stepić, prof. klavira), frizerka (Tina Klak, prof. klavira), nogometaš na pripremama Ogy (Goran Merčep, prof. saksofona), sobarice (prof. teorije Marija Savić, Tena Borić i Zdenka Merčep), voditelj aerobika (Ivan Mardešić, učenik 4. razreda sr. škole), stalni član instrumentalne grupe na synthesizeru (Josip Bošnjak) te učenici Svan Hlača i Lovro Merčep kao gubitelji prtljage.

Na kraju je vesela družina otpjevala završnu pjesmu (na glazbu "Hajde da ludujemo...", no s prigodno promijenjenim tekstom na temu "Terme", koji je napisala Branka Božić, prof. teorije, i tako se oprostila od prepune dvorane koja je i ove godine bila premala da ugosti sve ljubitelje dobre glazbe i zabave.

Stjepan Stanić

 
27.02.2006.

Slobodna Dalmacija najavila veliki splitski kulturni događaj

Muzej Marton u Splitu

U sklopu obilježavanja blagdana svetog Dujma - Dana Grada Splita, 7. svibnja, u renoviranom prostoru stare gradske vijećnice na Narodnom trgu bit će otvorena izložba eksponata prvog hrvatskog privatnog muzeja - Muzeja Marton iz Samobora, vlasnika i osnivača Veljka Martona.

Iza tog "velikog kulturnog događaja", kako ga opisuje Slobodna Dalmacija, stoje splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, Veljko Marton, stručnjak zadužen za izbor eksponata, Joško Belamarić i organizatorica izložbe, članica Gradskog poglavarstva zadužena za kulturu Tamara Visković.

— Kolekcija Muzeja Marton, koji je otvoren 2003. godine, na ovaj način po prvi put izlazi izvan zagrebačkog područja. U Muzeju Marton, koji je muzej 18. i ranog 19. stoljeća, među oko 2000 izložaka ima dosta sitnih eksponata, ali mi ćemo u svakom slučaju napraviti izbor tristotinjak najreprezentativnijih i najvrjednijih. Radi se o umjetninama na europskoj razini, a pred dolazak u Split najvažnije nam je pitanje kako animirati javnost — rekao je za Slobodnu Dalmaciju Veljko Marton.

Izložba će biti otvorena 2. ili 3. svibnja, a potrajat će oko šest tjedana. Ulaz na izložbu bit će besplatan, kao dar Grada Splita Splićanima.

Na izložbu kolekcije Muzeja Marton u Split stići će brojni direktori uglednih zagrebačkih muzeja, koji su već potvrdili dolazak, saznajemo od Veljka Martona.

Grad Samobor dao je podršku održavanju izložbe svoga muzeja, a u sklopu izložbe Muzeja Marton u Splitu je predviđeno i predstavljanje kulturne i gastronomske ponude Samobora.

I.H.

 

Samoborski pjesnik Darko Plažanin dobio nagradu na kanadskom haiku festivalu

U Glazbenoj školi Ferdo Livadić održan tradicionalni fašnički koncert

Slobodna Dalmacija najavila veliki splitski kulturni događaj

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002