05.05.2006.

Koncert Glazbene škole Ferdo Livadić posvećen 250. obljetnici rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta

Počast genijalnom skladatelju

Koncert Glazbene škole Ferdo Livadić posvećen 250. obljetnici rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta

Učenici Glazbene škole Ferdo Livadić, zajedno sa svojim profesorima, pridružili su se glazbenicima i drugim ljubiteljima djela W.A. Mozarta, genijalnog salzburškog skladatelja, koji mu ove godine u cijelom svijetu daju svoj umjetnički naklon. 4. svibnja 2006. godine u dvorani Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru održan je programski koncert GŠ Ferdo Livadić, posvećen 250. godišnjici rođenja velikog glazbenika.

Koncert, koji je protekao u svečanom, ali i spontanom ozračju, ponudio je presjek, kako mladenačkih, tako i djela iz zrelog Mozartovog stvaralačkog perioda za klavir, glas solo, zborska djela uz soliste, violu te obrade popularnih Mozartovih skladbi za flautu i marimbu.

Nastupili su sljedeći učenici: Luka Galić, Sara Glojnarić, Matea Hodonj, Ivor Ivančić, Helena Jurić-Šinkec, Lidija Kedmenec, Ozana Lehpamer, Marija Maltarić, Filip Merčep, Klara Radeljak, Katarina Prelec, Nicolas Sinković, Katarina Šarić, Irma Širanović, Ivana Šoić, Mali zbor sastavljen od učenika Male glazbene i nižih razreda osnovne Glazbene škole, te Mješoviti zbor Glazbene škole.

Program su pripremili profesori Mirko Boch, Branka Cvetković, Tatjana Gaćeša, Silvija Kalšan, Tina Klak, Davor Lahnit, Lidija Ljubičić, Carmen Stepić, Jadranka Tikvica, Ivan Urli i Marijeta Zdunić-Knotek, a glazbene točke kratkim informacijama o izvođenim Mozartovim djelima i vremenu njihova nastanka predstavljao je profesor Davor Lahnit.

Tatjana Gaćeša

 
05.05.2006.

Internacionalni koncert glazbene mladeži u Austriji

Jedini hrvatski predstavnici - Samoborci

Živopisno austrijsko turističko mjesto Mureck bilo je 28. travnja domaćin 2. internacionalnog koncerta mladeži u organizaciji Lions Cluba Austria.

Manifestacija je zamišljena kao predstavljanje izrazitih glazbenih talenata uzrasta do 20 godina, njihovog međusobnog upoznavanja i poticaja u daljnjem razvoju i afirmaciji. Sudjelovali su mladi glazbenici iz Austrije, Slovenije i Mađarske te kao jedini predstavnici iz Hrvatske mladi samoborski glazbenici Jelena Šarić - violončelo, klasa prof. Branka Hutterera i Lucija Klarić - gitara, klasa prof. Ivane Trogrlić.

Naši samoborski učenici putovali su u Austriju u pratnji svojih profesora, a na koncertu su s velikim uspjehom izveli skladbe Bacha, Granadosa, Faurea i Nardelija. Doprinos je to afirmaciji Samobora i Glazbene škole Ferdo Livadić, u kojoj se obrazuju i formiraju kao mladu glazbenici.

Ivica Horvat

 
05.05.2006.

Slike Mihovila Dorotića oplemenile prostor zbornice OŠ Samobor

Iz potkrovlja u zbornicu!

Slike Mihovila Dorotića oplemenile prostor zbornice OŠ Samobor

U petak, 28. travnja, djelatnici OŠ Samobor bili su ugodno iznenađeni ušavši ujutro u svoju prostranu zbornicu ugledavši, na do jučer praznim zidovima (ne računajući zidni kalendar i oglasnu ploču s brojnim obavijestima i naputcima i obvezatnom radnom satnicom), umjetnička djela slikara Mihovila Dorotića s biranim samoborskim motivima. Jednom riječju, doslovce preko noći (jer su postavljene uvečer uoči Dana škole), zbornica je pretvorena u vrijednu i ugodnu neuobičajenu umjetničku galeriju.

Bila je to hvalevrijedna odluka mladog samoborskog umjetnika da dijelom svoga bogatog stvaralačkog opusa (koji mu je brojem prekrcao nevelik radni prostor) oplemeni jedan drugi životni i radni prostor mnogima: učenicima, učiteljima i ne rijetkim gostima ove škole. Na ovaj način majstorski radovi, skriveni od očiju između izložbe i izložbe, postadoše svakodnevni "veliki odmor" za oči, udahnuvši "dušu" školskom prostoru.

Zainteresirani mogu i otkupiti sliku koja im posebno zapne za oko, a slikar će ispražnjeno mjesto zamijeniti novim platnom. Izvrsna ideja koju je, eto, začeo Mihovil Dorotić, možda ponuka još kojeg umjetničkog sudruga za ovakve "trajnije izložbe", neomeđene granicama "svečanih otvaranja", posnih posjeta, a zatim odlaganja uz zidove, na ormare, ispod radnih stolova - do sljedeće izložbene prigode.

Za prigodnim svečarskim objedom, kojem je nazočio i autor, od svih nazočnih čule su se riječi zahvalnosti za ovaj plemeniti, kreativni čin.

Josip Prudeus

 

Koncert Glazbene škole Ferdo Livadić posvećen 250. obljetnici rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta

Internacionalni koncert glazbene mladeži u Austriji

Slike Mihovila Dorotića oplemenile prostor zbornice OŠ Samobor

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002