10.03.2006.

Radovi učenica OŠ Bogumila Tonija u vrijednom priručniku

Kako pomoći tugujućem djetetu

Radovi učenica OŠ Bogumila Tonija u vrijednom priručniku

Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba pruža pomoć i podršku djeci s različitim traumatskim iskustvima, zlostavljanoj i zanemarenoj djeci, kao i njihovim roditeljima, s ciljem da se što bolje i uspješnije nose s posljedicama svojih iskustava. Usto, Poliklinika izdaje i priručnike ove tematike za roditelje, nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike. U najnovijem pruručniku čiji je naslov Kako pomoći tugujućem djetetu, autorica mr.sc. Brune Profaca i prof. Sene Puhovski, nalaze se i ilustracije učenica 4. c i 4. d razreda OŠ Bogumila Tonija. Naslovnicu priručnika krasi akvarel Kristine Gašić, a ilustracije su djelo Simone Barun. U suradnji s autoricama, radove je odabrala nastavnica likovne kulture Nevenka Miklenić.

Svečana promocija priručnika, kojoj su prisustvovali i ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander i gradonačelnik Milan Bandić, održana je 1. ožujka u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu. Naše predstavnice na promociji, Simonu Barun i nastavnicu Nevenku Miklenić, srdačno su pozdravili djelatnici Poliklinike i zahvalili im se prigodnim poklonom.

FOTO: Simona Barun i Nevenka Miklenić u društvu autorica priručnika mr.sc. Brune Profaca i prof. Sene Puhovski

 
10.03.2006.

U knjižnici predstavljena knjiga 'Johnny B. Štulić: fantom slobode'

Johnny u Nigdjezemskoj

U knjižnici predstavljena knjiga 'Johnny B. Štulić: fantom slobode'

Gost iznenađenja na predstavljanju knjige 'Johnny B. Štulić: fantom slobode' u samoborskoj knjižnici, njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj Jurica Pađen, negdje na početku promocije knjige s ponosom je naglasio kako si on utvara da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini Štulićev znanac koji mu je nekad, a i sada to može, govorio sve što misli o njegovom stvaralaštvu. Johnny je oduvijek bio poznat kao introvertan tip koji si nije dozvoljavao ništa prigovarati. Ipak, Pađena je uvijek saslušao, jer izgleda da je trebao nekoga kraj sebe da mu proturječi. Bilo je dovoljno samo da ga sasluša, ali nije prihvaćao ničije pa niti Jurine savjete i primjedbe. I tako je na kraju, politički promijenjen na svoj način, odlučio napustiti ove krajeve i zauvijek se nastaniti u Nizozemskoj te negirati sve što se o njemu i njegovom bendu Azri priča i piše u Hrvatskoj.

U četvrtak 9. ožujka u Gradskoj knjižnici Samobor knjigu, koja je već prodana u 5.000 primjeraka i očekuje se njeno drugo izdanje, predstavili su autor Hrvoje Horvat i predstavnik izdavača Profil Internationala Ivica Prtenjača. Malobrojne okupljene najviše se je dojmio specijalni gost Jurica Pađen, koji je briljirao prisjećajući se sviranja sa Štulićem i Azrom.

O Johnnyju je u knjizi Horvat napisao: "Podjednako omiljen među 'radnicima i inteligencijom', Johnny B. Štulić bio je privlačan u strasnim emocijama i zakučastim pjesničkim konstrukcijama, autor kojemu se vjerovalo čim ste mu na koncertu vidjeli napete vratne žile... Što god mislili o njemu, nemoguće je, i nepotrebno, poreći da je Štulić jedan od najznačajnijih glazbenika u povijesti domaće glazbe. Razlika između Štulića autora i Johnnyja javne osobe druga je priča, ali čak i čudak kakav je postao – što će ga koštati gubitka zemljopisnog sidra – teško da je u stanju retroaktivno promijeniti sud o izvanserijskom autoru kakav je bio 'kad je imao Fendera'".

Tomislav Marvar

 
10.03.2006.

U Galeriji Prica održan recital Kristine Bjelopavlović

Za dugo sjećanje

U Galeriji Prica održan recital Kristine Bjelopavlović

Samoborskoj se publici 7. ožujka, glazbenim recitalom u organizaciji POU Samobor, predstavila mlada pijanistica Kristina Bjelopavlović. U ispunjenoj Galeriji Prica Kristina je svirala djela Prokofjeva, Skrjabina i Rahmanjinova. Kako njene recitale kritika često ocjenjuje kao 'koncerte za sjećanje' i u Samoboru je njen recital primljen s velikim zadovoljstvom i nagrađen dugim pljeskom.

Mlada umjetnica osvojila je mnoga priznanja na natjecanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Diplomirala je 2003. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ovo je bio drugi u ciklusu koncerata Virtuoso. Važno je primijetiti da se je glazbena ponuda na ovaj način, suradnjom s već etabliranim zagrebačkim ciklusom, značajno upotpunila te da su Samoborci sada u prilici slušati mlade umjetnike kroz cijelu godinu, a ne samo za vrijeme Samoborske glazbene jeseni.

T.M.

 
10.03.2006.

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice gostovala je Sanja Lovrenčić

Bolje bajke nego stvarnost

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice gostovala je Sanja Lovrenčić

Mali čitači i posjetitelji Dječjeg odjela GK Samobor ugostili su poznatu spisateljicu dječjih romana Sanju Lovrenčić. Spisateljica je iskoristila posjet knjižnici kako bi promovirala svoju najnoviju knjigu dječjih bajki Sunčev sjaj te je, prema izboru malih čitatelja, pročitala priču o djevojčici Maši u začaranom dvorcu. Djeca su priznala da više vole bajkovite priče od romana iz stvarnog života pa je autorica prepričala još nekoliko bajki, a susret je završio praktičnim pitanjima o životu književnika, inspiraciji, ali i o zaradi i cijenama knjiga.

M.C.

 
10.03.2006.

Obilježen Dan Glazbene škole Ferdo Livadić

Pokazali što znaju

Obilježen Dan Glazbene škole Ferdo Livadić

Dan Glazbene škole Ferdo Livadić obilježen je ove godine s dva koncerta. Po prvi su put predstavnici škole gostovali izvan Samobora i to 1. ožujka, kad su priredili koncert u dvorani Židovske općine u Palmotićevoj 16 u Zagrebu. Pred prepunom dvoranom izvrsno su prezentirali školu učenici koji su tjedan dana prije prošli audiciju za taj koncert.

U programu su sudjelovali i učenici - ovogodišnji dobitnici državnog komornog natjecanja te bivša učenica naše glazbene škole, gitaristica Morana Pešutić, studentica IV. godine zagrebačke Muzičke akademije u klasi prof. Darka Petrinjaka. Nakon koncerta svi su prisutni pozvani na osvježenje uz piće, a u ugodnom ambijentu se uz razgovor došlo do zaključka da ovakvih koncerata treba u budućnosti biti više.

Dva dana kasnije, u petak, 3. veljače, u prostorima Galerije Prica održan je još jedan koncert. Pred prepunim gledalištem nastupila je druga grupa učenika odabranih na prije spomenutoj audiciji, a svojim su izvrsnim nastupom potvrdili visoku kvalitetu škole, što je u svom obraćanju prisutnima istakla i samoborska zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić. Kao gost nastupio je učenik VI. razreda Glazbene škole u Novskoj Petar Klasan na glasoviru. Nakon koncerta i brojnih čestitki izvođačima priređen je domjenak u prostorijama Glazbene škole.

Stjepan Stanić

Na samoborskom koncertu nastupili su Luka Galić (glasovir), Marta Stanec (violina), Andrija Roko Vušković (saksofon), Maksimilijan Borić (bisernica), Petar Klasan (glasovir), Dora Stanec (flauta), Ana Vranić (klarinet), Lucija Klarić (gitara) Sven Pfeifer (violina) i Lucija Stanec (glasovir).

Zagrepčanima su se mladi samoborski glazbenici predstavili klasičnim repertoarom koji su izveli mješoviti zbor sa solistima, zatim Matea Hodonj (klavir), Ivana Šarić (violina), Tomislav Smolčić (gitara), kvintet harmonika (Mario Žugčić, Maja Dugandžić, Josip Stanec, Katarina Roščak i Anastazija Stupar), Mihaela Tikvica (klavir), Nina Savić (klavir), Ana Vranić (klarinet), Anja Zemljak (violončelo), Nina Opašić (klavir), Filip Merčep (mali bubanj), Sara Glojnarić (klavir), Lovro Merčep (saksofon) i ansambl tambura.

 
10.03.2006.

O promociji knjige Matije Vuletića Epicentar ludila piše predsjednica Matice hrvatske Samobor Ranka Novosel

Potres stihovima

O promociji knjige Matije Vuletića <i>Epicentar ludila</i> piše predsjednica Matice hrvatske Samobor Ranka Novosel

Četrdesetak mladih ljudi koje nismo do sada viđali na predstavljanju knjiga, prisustvovalo je 4. ožujka u Samoborskom muzeju promociji knjige Matije Vuletića Epicentar ludila.

Umjesto konvencionalnog uvoda, kakav bi se očekivao od predsjednice Matice hrvatske - Ogranak Samobor, izdavača knjige, ispričala sam anegdotu iz djetinjstva tog mladog pjesnika. Jer, kad mi je Matija donio svoju knjigu i kad sam pročitala njezin naslov, u sebi sam se nasmijala. Evo i zašto.

Odavno poznajem ovog mladog pjesnika. Prijateljstvo njegovog oca i mog sina Dinka njeguje se već od djetinjstva. A kad su već obojica bili očevi nastojali su to prijateljstvo prenijeti i na sinove. Tako je jedne godine Miško doveo svog Matiju na Rab u našu vikendicu da se druži s Lukom. Jednog dana, kad nije bilo vrijeme za kupanje, dječaci su se igrali u svojoj sobi i došli na "izvanrednu" zamisao - skok u dalj, ali s kreveta na krevet. Daske kreveta s kojeg su vježbali odraz su izdržale, ali one na koje su doskakali popustile su i naši "atletičari" su propali. U konobi ispod čula sam prasak i lomljavu, dotrčala na kat i ugledala što su napravili. Rekoh tada: "Dečki, vi ste sasvim ludi!". Još od tada na tom su krevetu slomljene daske, samo smo ih premjestili u podnožje. Tako je ostala trajna uspomena na Matijin boravak kod nas. Uzimam si slobodu pa tvrdim da je taj epicentar ludila bio na Barbatu, na Rabu, jer su naši dječaci danas ozbiljni ljudi.

No, nastavimo dalje s predstavljanjem Matijine knjige.

Kao recenzent knjigu je predstavio Milan Žegarac Peharnik, a stihove je vrlo dobro čitao Zoran Perović, što se ne bi moglo reći i za autora.

Zanimljivo je tumačenje naslova knjige Milana Žegarca, posve različito od moga. Epicentrom ludila Žegarac smatra svijet u kojem danas živimo, a pjesnikove stihove osudom tog svijeta. Ja sam pak sklona da u ovom ludilu nazrem mladenačke poteze današnje generacije koja ne smije samo osuđivati, nego radom i borbom za boljitak oštriti vlastito znanje i kreativnost.

Čestitam Matiji na knjizi i zahvaljujem mu što je okupio mlada, nova, svježa lica na ovoj promociji. Od srca sam se radovala njihovom prisustvu.

Ranka Novosel

Mekane fotelje

znam da te paralizira

usvojen način

tempo - alegro

ozbiljan i siguran

ali ne i hladan

pazi, kako dozirati smješak

nakon loših trenutaka

ovo je samo dodatni posao

da?

željeti?

nadići sva ograničenja

koja ih on

objektivno ima

 
10.03.2006.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Marije Braut

Kamene priče na početku Langove

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Marije Braut

Brojni su stalni posjetitelji Foto galerije Lang zamijetili da je ovogodišnji Fašnik prošao bez prigodne fašničke izložbe u njenim prostorima. Iako je spomenuta izložba bila najavljivana i pripremana, u posljednji čas je, zbog nedostatka sredstava, njena realizacija ipak zaustavljena. Šteta, budući da su poslednjih godina izložbe fašničko - karnevalskih fotografija postale dio samoborskog fašničkog štimunga.

No, Remza i Željko Koščević i nakon tog fašničkog posrnuća nastavljaju prijašnjim tempom i entuzijazmom.

Ovaj su put zidove svoje galerije prepustili radovima Marije Braut, a izložba je otvorena u nedjelju, 5. ožujka, pogađate - točno u podne. Radovi su okupljeni pod nazivom Kamene priče, 2004. (Bale, Istra), a Želimir Koščević je o radovima Marije Braut napisao sljedeće:

"... Velika retrospektiva u galeriji Klovićevi dvori 2002. pokazala je u punom svjetlu kreativnu osobnost Marije Braut, čiji jedan mali fragment predstavlja svojoj publici. Ovog je puta Mariji Braut "zapeo za oko" istarski gradić Bale. U njemu je Marija Braut zamijetila i u sliku pretvorila ljepotu mediteranske kamene gradnje, ali i sadašnju tužnu osamu gotovo napuštenih istarskih gradova.

Neobičnom oštrinom svog unutarnjeg oka Marija Braut uočava građevinske i arhitektonske detalje, koji govore o ljepoti negdašnjeg života, o zubu praznog vremena i o sadašnjem stanju u kojemu se prošlost pojavljuje kao nostalgija, sadašnjost kao melankolija, a budućnost kao utopija. Zrake sunca što se probijaju kamenom ulicom ulijevaju doduše neku malu nadu, ali tišina njenih slika iz Bala ipak je bolna.

Fotografija se, međutim, ne bavi projekcijom i obnovom napuštenih gradova. Marija Braut tek je osjećajni sudionik tišine koju je s toliko topline prenijela u svoje slike. One nisu niti memento, niti alarm, niti mjesto njena – kako sama kaže – umjetničkog iživljavanja. Ona je naprosto "zadržala oku njegovo pravo da gleda". Sklona jednostavnosti, neposrednosti i dokumentaciji, Marija Braut je istarski gradić Bale zabilježila onakvim kakav stvarno postoji. A to daje misliti."

Izložba ostaje otvorena do 2. travnja, a može se razgledati subotom i nedjeljom od 11 - 13 i od 16 – 19 sati.

Organizatori već najavljuju i narednu izložbu. Radovima okupljenim pod nazivom "Nature de Lux" predstavit će se Andrew Phelps. Otvorenje izložbe bit će u nedjelju, 23. travnja, točno u podne.

Robert Škiljan

Marija Braut

Marija Braut rođena je u Celju 1929. godine, a profesionalna fotografkinja je od 1967 godine. Od 1967. do 1970. bila je suradnica velikana hrvatske fotografije Toše Dabca. Od 1968. do 1972. stalno je zaposlena u svojstvu fotografa u Galerijama grada Zagreba (danas MSU, Zagreb). Članica je ULUPUH-a od 1969., i Fotokluba Zagreb.

Prvi put je javno izlagala, zajedno s Petrom Dabcem, u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu 1969. Od tada pa do danas imala je više od stotinu izložbi u zemlji i inozemstvu, i objavila više monografija (Zdravo maleni, 1980.; Zagreb - moj grad, 1984; Dubrovnik – iznova, 1985.; Maksimir, 1994.; Dubrovnik – jedno lice rata, 1993.).

Godine 1972. nagrađena je Nagradom grada Zagreba, a 1996. Nagradom Tošo Dabac.

Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu priredila joj je 2001. godine veliku retrospektivnu izložbu.

Živi i radi u Zagrebu.

 

Radovi učenica OŠ Bogumila Tonija u vrijednom priručniku

U knjižnici predstavljena knjiga 'Johnny B. Štulić: fantom slobode'

U Galeriji Prica održan recital Kristine Bjelopavlović

Na Dječjem odjelu samoborske knjižnice gostovala je Sanja Lovrenčić

Obilježen Dan Glazbene škole Ferdo Livadić

O promociji knjige Matije Vuletića Epicentar ludila piše predsjednica Matice hrvatske Samobor Ranka Novosel

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Marije Braut

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002