20.01.2006.

U Gradskoj knjižnici predstavljen putopis Borisa Veličana Meni je svaki dan nedjelja

Jebivetar s poremećajem

U Gradskoj knjižnici predstavljen putopis Borisa Veličana Meni je svaki dan nedjelja

"U Sovjetskom Savezu nitko nije bio gladan. Nisu, doduše, imali Levisice, Coca-Colu i McDonald's, ali su bili siti. Danas se mogu kupiti Levisice, Coca-Cola i smrdljivi mljecavi hamurgeri u McDonald'su, ali je većina ljudi gladna." (ulomak iz knjige Meni je svaki dan nedjelja Borisa Veličana)

Od Petrograda do Pariza ima nekih 2609 kilometara. Prolazi se kroz Rusiju, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku, Njemačku i Belgiju. Tamo žive ljudi. Zato je najbolje ići pješice. A ako se na to odlučite, nećete biti prvi. Prvi su bili braća Seljan, a drugi Boris Veličan, koji je sve zabilježio u zanimljivom putopisu pod nazivom Meni je svaki dan nedjelja i koji je objavio Algoritam, a predstavljen je 19. siječnja u samoborskoj Gradskoj knjižnici. Uz putopisnu priču samog autora i sijaset fotografija samoborski su knjigoljupci i putoljupci došli na svoje.

Doduše, bilo je i nekoliko onih koji su usred predavanja potiho napustili zamračenu knjižnicu. Naime, putopisac je negdje sredinom predavanja ispričao, kako reče, anegdotu: Nakon tri dana kišnog vremena probudio se sav mokar i nervozan, ali ne od vode već od mukanja. Probudilo ga je mukanje krave. Izašao je iz šatora i s užitkom odvalio kravi vritnjak! Samoborska publika nije se bacila u smijeh kako je Boris očekivao pa je nastavio s pričicom. Složio je stvari i ruksak prebacio preko pleća, krenuo, ali se spotakao o kravin 4-5 metara dug lanac kojeg je prepredena krava do tada skrivala od njega. Na to mu se još i počela smijati. Da, kaže Boris, doslovno mu se je smijala. Kako bi se osvetio nedužnoj kravetini skratio joj je lanac na 1 metar i tako ju ostavio na polju te se zaputio bolje upoznavati ljude. Možda bi mu bilo dobro da počne upoznavati i voljeti i ostala živa bića?

U predgovoru knjige autor je zabilježio da mu je psihijatar rekao kako "u njemu postoji alter ego koji u fazi regresije traži patnju i ljubav kroz dokazivanje", a za sebe sam tvrdi da je jebivetar koji u sebi nosi poremećaj iz djetinstva.

Tomislav Marvar

Boris Veličan rođen je 1977. godine, navodno slučajno, u Njemačkoj. Djetinjstvo provodi u zagrebačkim Sesvetama. Nakon završene gimnazije kreće na svoju prvu ekspediciju u Južnu Ameriku. Od tada do danas proputovao je 34 zemlje. Od Turske, Irana, Pakistana, Sibira... Sada priprema novu ekspediciju.

"U Rusiji sam i ja drmao votku, psovao jebeni kapitalizam, žalio se na nezaposlenost. Ovdje pak pijem kapučino, hvalim napredak društva i veselim se lijepom vremenu. Ako me kazne po istočnoj verziji te me reinkarniraju, zasigurno ću biti kameleon." (ulomak iz knjige Meni je svaki dan nedjelja)

 

U Gradskoj knjižnici predstavljen putopis Borisa Veličana Meni je svaki dan nedjelja

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002