10.12.2004.

Udaraju se temelji propaloj investiciji

Carinski kompleks bez granica

Udaraju se temelji propaloj investiciji

Iako se Hrvatska, po nekima prebrzo, a po drugima presporo, približava Europskoj uniji, postoje i planovi koji kao da za to ne mare.

U podrumu Poduzetničkog centra u Bregani znatiželjnici se mogu uvjeriti u grandiozne planove carinskog kompleksa u Bregani, za koji u posljednje vrijeme država otkupljuje zemlju i koji kao da sugerira da će granica prema Sloveniji i EU na ovom mjestu biti zauvijek.

Policijski i carinski kontrolni punktovi, parkirališta, vage, platforme za istovar životinja, trafostanica i pripadajuća infrastruktura, sve bi trebalo biti izgrađeno negdje do našeg ulaska u europsku zajednicu država.

Nisu naši državni činovnici jedini koji su se, po svemu sudeći opet preračunali. Na granici između Austrije i Slovačke u korov zarasta nekoliko puta veći carinski kompleks. Samo što je izgrađen, Slovačka se pridružila Europi i investicija se pokazala bespotrebnom.

Razmišlja li itko o tome i kod nas?

R.P.

 
10.12.2004.

Kaznena prijava protiv načelnika Općine Sveta Nedelja Krunoslava Markovinovića i direktora Komunalca Slobodana Zorića

Ukopi na groblju bez uporabne dozvole

Kaznena prijava protiv načelnika Općine Sveta Nedelja Krunoslava Markovinovića i direktora Komunalca Slobodana Zorića

Nema tome dugo da je groblje u Svetoj Nedelji "pušteno u funkciju", odnosno da su na njemu počeli ukopi. Krenulo se i s ekshumacijama privremenih stanovnika starog groblja i činilo se da je Općina Sveta Nedelja ipak odnijela pobjedu nad susjedima koji su bezuspješno protestirali protiv proširenja groblja do njihovih međa.

No, "dugačak je put do istine", rekao bi pjesnik, a prvi susjed groblja u izgradnji Stjepan Semenić, je, nimalo poetski, protiv nadležnih osoba podnio kaznenu prijavu.

Sredinom studenog ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Samoboru zaprimilo je Kaznenu prijavu protiv Krunoslava Markovinovića, načelnika Općine Sveta Nedelja, Slobodana Zorića, direktora Komunalca i četiri neidentificirane muške osobe, a "radi postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina - povredom mira pokojnika - opisanog u čl. 134. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i kazneno djelo protiv okoliša - onečišćenjem okoliša, opisanog i kažnjivog po čl. 250. st. 1. Kaznenog zakona".

U obrazloženju Kaznene prijave Semenić navodi cijelu povijest slučaja koja završava 10. studenog, kad je došlo do "ekshumacije posmrtnih ostataka Marije Petrinić i ukopa istih na livadu koja nije groblje, jer za to mjesto nikad nije izdata uporabna dozvola".

U tijeku je policijska obrada prijavljenih, a direktor Komunalca Slobodan Zorić radove na ukopima pravdao je pozicijom u kojoj se našao Komunalac. - Mi ne možemo ulaziti u sporove koji se vode ili su se vodili oko izgradnje groblja u Svetoj Nedelji. Mi smo samo izvođači koji posao odrađuju na temelju narudžbe obitelji preminulog. Pa ne možemo pokojnika ostaviti nepokopanog! - rekao je Zorić i konstatirao da i druga groblja nemaju uporabnu dozvolu, a inzistiranje na njoj dovelo bi do apsurdnih situacija.

Načelnika Općine Sveta Nedelja Markovinovića nismo uspjeli kontaktirati, budući da je u tijeku zasjedanje Sabora, ali nam je njegov zamjenik Zlatko Habdelić ukratko obrazložio stav Općine.

- Ne vjerujem da će Općinsko državno odvjetništvo podići optužnicu protiv prijavljenih. Uporabnu dozvolu nismo mogli tražiti budući da radimo u etapama. Ne vjerujemo da se Državno odvjetništvo s takvim slučajevima prije sretalo. Sigurno će tražiti mišljenje Ministarstva graditeljstva i njihovo očitovanje o cijelom slučaju. U Hrvatskoj teško da uopće netko ima uporabnu dozvolu za groblje i ne znam kojim bi se primjerom vodili kod podizanja optužnice. Mi smo deset godina morali pokojnike pokapati u tuđe grobove i više nismo imali kud. To svatko treba uzeti u obzir kod bilo kakvog odlučivanja o cijelom tom slučaju.

Kako smo saznali, Općinsko državno odvjetništvo uskoro bi trebalo završiti obradu cijelog slučaja i odlučiti o podizanju optužnice.

Rasplet će u svakom slučaju biti interesantan, budući da ni druga groblja nemaju uporabnu dozvolu. Ali, prijavljeni su akteri baš svetonedeljskog slučaja.

Robert Škiljan

 
10.12.2004.

Matičari iz Slavonskog Broda u uzvratnom posjetu Samoborcima

Otišli s darovima i obećanjem o ponovnom viđenju

Matičari iz Slavonskog Broda u uzvratnom posjetu Samoborcima

7. listopada u uzvratni posjet samoborskom ogranku Matice hrvatske stigli su matičari iz Slavonskog Broda. Posjet je bio uzvratni, budući da su ih prije osam godina njihove samoborske kolege posjetile u njihovom gradu. Uz samoborske pjesnike bili su tamo TD Ferdo Livadić i Samoborke. Brodsko gostoljublje sudionici i dandanas dobro pamte. No, umjesto samoborskih 40, u Samobor je došlo samo njih četvero: Hrvoje Špicer, predsjednik slavonskobrodske Matice, te članovi Marijana Kolundžić, Slavko Mirković i Barbara Pleić.

Gostima je program bio u minutu isplaniran.

U muzeju ih je Ivanka Brekalo nakratko upoznala s poviješću Samobora i postavom zavičajnog muzeja, a preko puta su se počastili bermetom Vojka Filipca. Naravno, nisu otišli praznih ruku, već darivani poklonima gostoljubivih domaćina.

Srdačan prijam u Gradskom poglavarstvu priredili su im gradski čelnici, gradonačelnik Adamek i njegov zamjenik Amić, a u Franjevačkom su ih samostanu primili otac Venancije i gvardijan pater Kruno. Tu su se imali prilike upoznati s franjevačkom povjesnicom na ovim prostorima i posebice s nemalom ulogom samostana u razvoju Samobora i okolice.

U Knjižnici ih je dočekao velik broj domaćih uglednika i slušatelja, a iz Ruda i dar: rudarska greblica Katice Cvetković.

Gosti iz Slavonskog Broda bili su počašćeni i samoborskim kremšnitama u slastičarnici U prolazu, a kući su ponijeli i srčeka keramičarke Grozdane Korpar.

Samoborci su se iskazali, a do narednog susreta sve će grijati tople uspomene na još jedno druženje kolega po peru i kistu.

J.P.

 

Udaraju se temelji propaloj investiciji

Kaznena prijava protiv načelnika Općine Sveta Nedelja Krunoslava Markovinovića i direktora Komunalca Slobodana Zorića

Matičari iz Slavonskog Broda u uzvratnom posjetu Samoborcima

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002