19.09.2004.

29. samoborska glazbena jesen s novom koncepcijom

Nagraditi mlade instrumentaliste

29. samoborska glazbena jesen s novom koncepcijom

Ususret 29. samoborskoj glazbenoj jeseni koja se ove godine održava od 24. rujna do 9. listopada, danas je u Hotelu Esplanade u Zagrebu održana press-konferencija na kojoj su o jednom od najznačajnijih kulturnih događanja u našem gradu, uz ostale, govorili izvršna direktorica Samoborske glazbene jeseni Renata Glojnarić i umjetnički ravnatelj ovog festivala ozbiljne glazbe profesor Goran Merčep.

Za nama je 28 godina neprekinutog muziciranja na samoborskim pozornicama i zapaženih koncerata Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačkih solista, Varaždinskog komornog orkestra, Slovenskog komornog orkestra, Hrvatskog barokonog ansambla, Cantus (Kantus) ansambla te solista: Irene Grafenauer, Martine Zadro, Stefana Milenkovicha i mnogih drugih – podsjetila je uvodno Renata Glojnarić. Na Samoborskoj glazbenoj jeseni – nastavila je potom – nastala su mnoga kasnije nagrađivana djela hrvatskih skladatelja kao što su Srećko Bradić, Mladen Tarbuk, Ivana Kiš i Berislav Šipuš.

Briga o hrvatskom reproduktivnom glazbenom stvaralaštvu na 29. samoborskoj glazbenoj jeseni bit će potkrijepljena i nagradama. O njima će odlučiti poseban stručni žiri koji čine glazbeni urednik i kritičar Zlatko Madžar, umirovljeni profesor sa zagrebačke Muzičke akademije Josip Novosel, aktivni profesor Ljubomir Gašparović, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš i umjetnički ravnatelj Glazbene jeseni Goran Merčep.

Sponzor glavne nagrade kao i cijelog festivala je HYPO-ALPE-ADRIA BANK. Osim za najbolju izvedbu dodijelit će se i nagrada za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora koje dodijeljuje Pučko otvoreno učilište Samobor.

FOTO Jasna Dakić - Hypo-Alpe-Adria Bank, Renata Glojnarić - POU Samobor, Goran Merčep - umjetnički direktor SGJ

E.K.- rs,T.M.

 
19.09.2004.

Proveden Referendum o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Za veća prava državnih službenika

Proveden Referendum o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

U ponedjeljak 13.09. s početkom u 8,00 sati na glasačkim mjestima Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji počela je provedba Referenduma o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike s odredbom o doprinosu solidarnosti. Glasačka mjesta ustrojena su u svih 8 ispostava Ureda i to u Dugom Selu, Ivanić Gradu, Jastrebarskom, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini, Velikoj Gorici, Vrbovcu i Zaprešiću, te u sjedištu u Zagrebu. Prema informacijama pristiglim od članova biračkih odbora zabilježen je izuzetno dobar odaziv zaposlenika (primjerice u Ispostavi Jastrebarsko zabilježen je 100% odaziv te je glasačko mjesto zatvoreno), pa je za vjerovati da će većina zaposlenika pristupiti referendumu.

Naime, zahvaljujući trudu županijskih sindikalnih aktivista, koji su animaciju i informiranje o referendumu vršili tijekom čitavog ljeta, a također i predstavnicima poslodavca koji su se pravodobno uključili u čitav proces i iskazali zavidan nivo kooperativnosti, stvorene su sve pretpostavke za uspješnu provedbu referenduma u ovom tijelu. Čak što više, u pojedinim sredinama održani su i posebni sastanci zaposlenika na kojima su objašnjeni svrha i ciljevi referenduma. Također, vijest o referendumu prenijele su sve radio postaje na području Zagrebačke županije, a preko Radija Jaske u direktnom javljanju slušateljima se u svezi toga obratio županijski povjerenik Zoran Perović te, uz ostalo, pozvao državne službenike da daju podršku predstojećem referendumu. Informacija o referendumu prenijeta je i putem web stranica nekih lokalnih tiskovina, dok će o svemu podrobnije biti izvješćeno u redovnim izdanjima tih glasila.

Referendum koji se upravo provodi mogao bi biti svojevrsna prekretnica za poboljšanje položaja sindikata u hrvatskom društvu, što se odnosi i na sindikate koji okupljaju državne službenike, ali i na one sindikalne sredine u drugim oblastima koje slične referendume tek trebaju provesti; što više, ovaj referendum bit će smjerokaz za organizaciju i provedbu budućih referenduma, pa njegov uspjeh ne bi trebao izostati.

Stjepan Stanić

 
19.09.2004.

Cjelodnevno estradno okupljanje na igralištu srednjih škola

Radio Samobor i ERA počastili koncertom

Cjelodnevno estradno okupljanje na igralištu srednjih škola

U nedjelju, 12. rujna, Radio Samobor je svojim slušateljima, ali i svim građanima Samobora, podario gotovo cjelodnevni koncert ponajboljih glazbenika s hrvatske estrade. Glazbeno je okupljanje po prvi put organizirano na livadi i vanjskim igralištima uz samoborske srednje škole, a njime je novi radijski koncesionar, tvrtka Matis, obilježila i početak svog emitiranja na 93 megaherza.

Od 12 sati na pozornici su se smjenjivali Koala, Garcia, Ivana Radovniković, Flayer, Belinda, Sanja Trumbić, Mladen Burnać, Tina i Nikša, Danijela Golubić, Nano Pršo, Vanda Winter, Alan Hržica, Marina Ležaić, Vesna Pezo, Davor Radolfi, Kićo Slabinac, Vladimir Kočiš Zec, Darko Domijan, Crveni koralji, Zdenka Kovačiček, Vatrogasci, Vesna Pisarović i drugi. Slušatelji su sve izvođače mogli čuti i u ekskluzivnim razgovorima u eteru Radio Samobora.

U pomalo neugodno sparnom danu, više se publike okupilo tek poslije 17 sati kad su nastupili i najpopularniji pjevači. Sponzor ovog radijskog koncerta, koji je vodio Mislav Maroević, bio je ERA centar.

E.K.-r.s.

FOTO: Voditelj koncerta Mislav Maroević i jedna od zvijezda Vladimir Kočiš Zec

 

29. samoborska glazbena jesen s novom koncepcijom

Proveden Referendum o prihvaćanju Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike

Cjelodnevno estradno okupljanje na igralištu srednjih škola

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002