10.04.2004.

U Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije

Otvorena izložba Ivice Lajtnera

U Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije

U Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije u Zagrebu otvorena je izložba Ivice Lajtnera pod nazivom "U potrazi za životom". Na izložbi su izložene fotografije Žumberka, područja koje Lajtner pročava već punih 20 godina.

Direktorica Ureda Turističke zajednice Zagrebačke županije Lidija Mišćin rekla je kako je izuzetno zadovoljna ostvarenom suradnjom i prikazanom izložbom, te je istakla kako je ovo već šesta ovogodišnja izložba. Mišćin je naglasila veliki značaj Žumberka za Zagrebačku županiju čija visoka vrijednost počiva na dugotrajnom skladnom odnosu čovjeka i prirode.

Ravnatelj Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje Matija Franković kazao je kako je bilo vrlo teško u velikom izboru odličnih fotografija snimljenih tijekom posljednjih 20 godina izabrati tridesetak najboljih koje su se našle na izložbi.

Ivica Lajtner bavi se fotografijom od početka sedamdesetih godina, a objavljivao je u dnevnim listovima, tjednicima, mjesečnicima, te stručnim i znanstvenim časopisima. Trenutačno radi u tjedniku Globus, a ova izložba predstavlja krunu dvadesetogodišnjeg fotografiranja njegova omiljenog područja – Žumberka.

Mladen Sirovica

FOTO: Autor Ivica Lajtner, direktorica Ureda Turističke zajednice Zagrebačke županije Lidija Mišćin i ravnatelj Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje Matija Franković

 
10.04.2004.

Godišnja izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja

Osnovna zadaća: čuvati i promicati tekovine Narodnooslobodilačkog rata

Godišnja izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja

Godišnja izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja održana je u subotu, 3. travnja, u prostorijama Doma umirovljenika u Samoboru. Na Skupštini je podneseno Izvješće o radu u prošloj godini i predstavljen Program rada s kalendarom komemoracija i manifestacija za ovu godinu.

Prošla godina bila je teška za udrugu zbog smrti čak osam članova, među kojima je bio i njezin dotadašnji predsjednik Stjepan Penić, nakon čega je udruga nastavila uspješno raditi pod vodstvom Alojza Cvetkovića.

Udruga će se i dalje posvetiti svom najvažnijem zadatku, a to je očuvanje i promicanje tekovina Narodnooslobodilačkog rata, te njegovanje tradicije antifašizma. Posebna briga posvetit će se spomeničkoj baštini vezanoj za NOB. Stoga je sa svetonedeljskim poglavarstvom dogovoreno vraćanje spomenika Pavlu Videkoviću, a obnovljen je i spomenik na Budinjaku.

Za ovu godinu također je planiran velik susret boraca i antifašista na Svetoj Geri, gdje bi se okupili suborci sa šireg područja, od Jaske, Ozlja, Metlike, Novog Mesta, Krškog i Brežica sve do Samobora i svetonedeljskog kraja. Isti takav susret trebao bi se ponoviti i u rujnu.

Udruga poziva sve zainteresirane građane da im se pridruže ili ih podupru u njihovom radu u prostorijama Doma umirovljenika u Samoboru, Kompareova 5.

I.H.

 

U Uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije

Godišnja izvještajna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002