22.09.2004.

Uskoro počinje 29. samoborska glazbena jesen

Koncertni klavir napokon u Samoboru

Uskoro počinje 29. samoborska glazbena jesen

Napokon je Samobor dobio vrhunsko glazbalo na kojem mogu svirati i najbolji pijanisti. U Pučko otvorno učilište je 21. rujna dopremljen novi klavir marke Bösendorfer direktno iz tvornice u Beču. Klavir je kupljen sredstvima iz proračuna Grada Samobora i posebnim sredstvima iz proračuna Zagrebačke županije. Grad Samobor i samoborski gradonačelnik bili su za nabavku novog klavira svjetske klase od samog začetka ideje o nabavci. Ipak, makar je postojao usmeni dogovor između gradskih i županijskih vlasti, županija u proračunu nije osigurala svoju polovinu investicije objasnivši to nedostatkom sredstava. Izuzetnim zalaganjem Žarka Adameka i članova Županijske skupštine, kao i djelatnika Učilišta, zahvaljujući županu Kožiću, na kraju je ipak pronađen iznos kojim su zadovoljene potrebe, iako za nešto manji klavir. Svečano otvorenje 29. samoborske glazbene jeseni u petak, 24. rujna održat će se upravo uz zvuke ovog velebnog instrumenta na kojem će muzicirati Ljubomir Gašparović. Upravo je Gašparović taj koji je u Beču izabrao najbolji klavir od desetak ponuđenih. Na otvorenju se očekuju mnogi uzvanici iz Ministarstva kulture RH, Zagrebačke županije i Grada Samobora kada će samoborski gradonačelnik sa županom Zagrebačke županije predati na korištenje, uživanje i čuvanje ovaj klavir Pučkom otvorenom učilištu Samobor i svim Samoborcima i njihovim gostima

FOTO: Ljubomir Gašparović isprobava klavir u novom prostoru Galerije Prica, g. Vuković, vlasnik tvrtke Etida koja je uvezla instrument i v.d. ravnatelja POU Samobor Tomislav Marvar koji prima čestitke za dobro obavljen posao

 
22.09.2004.

Akcija Hrvatske narodne stranke

Za zdravije zdravstveno

Akcija Hrvatske narodne stranke

18. rujna članovi samoborskog ogranka HNS-a iskoristili su lijep sunčan dan i u prolazu između Trga kralja Tomislava i tržnice dijelili letke kojima su građane upoznavali s pravima iz osnovnoga zdravstvenog osiguranja. Akcija je održana u znaku dvaju pitanja: Znate li svoja prava iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, te Zašto je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje jedini osiguravatelj koji svoje osiguranike (Vas) ne upoznaje s njihovim (Vašim) pravima?

HNS-ovci ovom akcijom žele natjerati HZZO da svim svojim osiguranicima ubuduće na kućne adrese šalje police osnovnog zdravstvenog osiguranja i detaljno ih upozna s njihovim pravima.

Predsjednik samoborskog HNS-a Mladen Guliš i njegova kolegica Marica Jelenić posebno su građanima naglašavali da se u HZZO slijeva velik novac jer svaki zaposleni građanin iz svoje brutto plaće izdvaja čak 15,5 posto za zdravstveno osiguranje.

Ovakvu je kampanju Hrvatska narodna stranka organizirala u cijeloj Hrvatskoj a, u konačnici, u saborsku će proceduru uputiti prijedlog zakona kojim bi se HZZO obvezao na slanje polica osiguranja svim svojim klijentima.

Akciji samoborskog HNS-a pridružio se je i Antun Dubravko Filipec, kandidat za samoborskog gradonačelnika, nositelj zajedničke liste HNS-a i LS-a na narednim lokalnim izborima.

Robert Škiljan

 
22.09.2004.

"Mercedes špancir fest" zaustavio se u Samoboru

Rabljeni, ali dobro uščuvani!

Brojni prolaznici koji su se u subotu oko podne našli na Trgu kralja Tomislava ugodno je iznenadio dolazak i uredno parkiranje povorke prekrasnih mercedesa oldtimera. Dvadesetak Mercedesovih vozila, čiji su vlasnici došli iz cijele Hrvatske, okupilo se na "Mercedes špancir festu" prvo u Zagrebu, ispred Mimare, nakon čega su krenuli Masarykovom, Teslinom, Zrinjevcem, Mihanovićevom i Savskom cestom do autoceste, odakle ih je put vodio do Samobora. Događaj je organizirao Mercedes-Benz klub Hrvatska prvi put u tri godine postojanja, uz pomoć glavnog zastupnika Daimler Chryslera za Hrvatsku EUROline-a.

Okupilo se 25 vlasnika oldtimera iz različitih klubova Hrvatske. Kako do oldtajmera, pa ne bio on i mercedes, poručio je Filip Ljubić iz Odnosa s javnošću EUROline-a. - Automobil postaje oldtimer kada njegova vrijednost prestane padati i počne rasti, a za to je potrebno 20 do 30 godina – kratko je pojasnio formulu dugovječnosti.

Najstariji mercedes koji se pojavio u Samoboru u okviru "Špancir festa" proizveden je 1936., a najmlađem je tek 14 godina. Damir Jelusić, primjerice, auto je naslijedio od oca, a njegov ljubimac star je 44 godine. - Vozim ga uglavnom kad je lijepo vrijeme. Još me nikad nije ostavio na cesti, a nedavno sam se na reliju u Austriji bez problema penjao njime na čak 1250 metara nadmorske visine - ispričao je Jelusić.

Oldtimeri su put završili u hotelu Samoborski slapovi, gdje je veselica potrajala uz starogradsku glazbu i švedski stol.

Ivica Horvat

FOTO: Ponosni vlasnici i njihovi vremešni ljubimci kojima stalno raste cijena

 

Uskoro počinje 29. samoborska glazbena jesen

Akcija Hrvatske narodne stranke

"Mercedes špancir fest" zaustavio se u Samoboru

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002