26.11.2004.

Predavanje o hrvatskom podmorju

Fotografije iz dubina

Predavanje o hrvatskom podmorju

U Gradskoj knjižnici Samobor još je jedno zanimljivo i popularno predavanje održao dr. Juraj Vidoni. Inače stomatolog, ovaj zaljubljenik u hrvatsko more već desetljećima kamerom bilježi ljepote jadranskog podmorja. Ovo predavanje zapravo je bila projekcija uz zvuke umirujuće glazbe, a dr. Vidoni samo je u nekoliko rečenica prije početka pojasnio, uglavnom mladim posjetiteljima, kako su fotografije nastale.

Bili smo svjedoci jednog drugog svijeta, svijeta tišine i neizmjerne palete boja, kako flore, tako i podmorske faune. Knjižnica je i ovoga puta odabrala izvanredno zanimljivo predavanje, te su posjetitelji ostali zapanjeni ljepotom našeg podmorja.

T.M.

 
26.11.2004.

Iz aktivnosti MO Franjo Bučar

Protiv divljačkih nasrtaja na prostor!

Iz aktivnosti MO Franjo Bučar

Na području mjesnog odbora Franjo Bučar u Samoboru u proteklom je razdoblju izveden niz radova značajnih za svakodnevni život građana.

Završena je prva etapa uređenja dječjeg igrališta u Sv. Heleni, kraj teniskih igrališta. Zamijenjeni su i popravljeni potrgani i istrunuli drveni dijelovi klupa, klackalica, njihaljki. U drugoj etapi, početkom proljeća, predviđa se postavljanje stola, uređenje vrtuljka, saniranje pristupa, organizacija održavanja samog igrališta.

Popločena je staza u spoju ulice P. Preradovića – Dom zdravlja, a daljnje popločavanje pričekat će, po svemu sudeći, bolje dane.

Postavljena su dva oglasna ormarića u Hebrangovoj i Jelačićevoj ulici, a izrađen je i plan malih komunalnih akcija za razdoblje 2004.-2007. godina.

Mjesni odbor sudjelovao je u izgradnji stepenica kod Mazića, kosine za invalide na ulazu u Gradsku knjižnicu, uređenju Zajčeve ulice, devastirane autobusnim i kamionskim prometom i realizaciji gradske rasvjete u stambenom djelu kod Gradske knjižnice.

Osim ovih konkretnih aktivnosti na podizanju kvalitete života, vijećnici MO Franjo Bučar i na druge su se načine uključivali u zbivanja na području na kojem žive.

Prvi zbor građana organiziran je početkom studenog 2003. godine, na temu "Gradnja koja narušava naš životni okoliš", a drugi u svibnju ove godine na temu "Novi katastarski izmjeri na području MO Klokočevca, Otruševca, Ljudevita Šmidhena". U nove izmjere spadaju i ulice iz MO Franjo Bučar i to: J. Staničića, T. Marinić, M. Trnine i S. Radića.

Vijećnici su bili aktivni i u izradi Prostornog i urbanističkog plana, a izražavaju i stalno nezadovoljstvo i dodatna objašnjenja u vezi sa stambenom zgradom u ulici Bana J. Jelačića 14, budući da, jednoldušni su u ocjeni, tako velika stambena zgrada ne spada u predjel na kojem su smještene obiteljske kuće s okućnicom i zelenom površinom.

Traži se i zaštita od prometnog kaosa na njihovom području, pogotovo od nepropisnog parkiranja.

Vijeće MO Franjo Bučar zalaže se i za bolju suradnju među mjesnim odborima s područja Grada Samobora i predlaže pokretanje web stranice na kojoj bi bili prezentirani svi mjesni odbori.

Predstavimo i vijećnike MO Franjo Bučar: to su predsjednica Stajka Mikulčić, dopredsjednik Milan Razum, tajnik Krunoslav Znika i članovi Janko Poljak, Zoran Kunštek, Mara Maić Premac, Martina Kovačić, Ivan Pernar i Antun Mihin.

Sastanci se održavaju svake prve srijede u mjesecu u Športskom centru Samobor. Priključite se i vi.

Stjepan Stanić

 
26.11.2004.

Grdanjce će uskoro krasiti novo zdanje

Kapela Gospe od anđela

Grdanjce će uskoro krasiti novo zdanje

Grdanjce će od proljeća iduće godine krasiti dugo očekivani sakralni objekt. Radi se o kapelici, za kojom već dugi niz godina postoji potreba u ovom malom mjestu.

U konkretizaciju ideje krenulo se u jesen ove godine, nakon što su mještani Anastazija, Ivan i Dragica Grdanjski darivali zemljište za izgradnju. Započelo se sanacijom zemljišta i pripremama, na močvarno tlo dovezeno je više tona pijeska i kamena, kako bi se moglo nastaviti s gradnjom samog objekta.

Proteklih godina skupilo se za gradnju kapelice nešto novčanih donacija samih mještana, a tome su pridodana i sredstva koje Mjesni odbor prima od Grada. Prema riječima predsjednika Mjesnog odbora Gojka Batura očekuju se i daljnje donacije tijekom gradnje, a veliku pomoć i podršku pruža im uspješni ugostitelj ovoga kraja Željko Grdović.

Sama kapelica dat će jednu novu dimenziju Grdanjcima, a oko samog objekta planiran je i park, kako bi se u konačnici dobio i novi, lijepo uređen centar sela.

Kapelica će biti nazvana po Gospi od anđela, zaštitnici djece i mladeži, veličine je 5,5 X 7,5 metara, a arhitektonskim rješenjem slijedi se krajolik mjesta. Bivši župnik Zdravko Novak darivat će kapelicu zvonikom sv. Ane.

Mještani na čelu s predsjednikom Mjesnog odbora Grdanjci i novi velečasni župe sv. Ivana Krstitelja Damir Paćun zahvaljuju svima na dosadašnjim donacijama i vjeruju da će se ovaj projekt dogodine uspješno privesti kraju.

Sanja Horvat

 
26.11.2004.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Robert Bačac u posjeti Žumberku i Poduzetničkom centru Samobor

Podrška Žumberku i Kopnenom yachtingu

Pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Robert Bačac u posjeti Žumberku i Poduzetničkom centru Samobor

U organizaciji Poduzetničkog centra Samobor Žumberak je posjetio pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Robert Bačac. On je istovremeno i načelnik Uprave za selektivni turizam i sustav turističkih zajednica, a u Zagreb je došao iz Istre, gdje je vodio program Agroturizma, koji se pokazao kao izuzetno uspješan turistički proizvod.

Dolazak u naš kraj bio mu je prvi susret sa Samoborom i njegovom okolicom, a iz informacija koje je ranije prikupio, Samobor drži primjerom turističkog mjesta kakvih ima malo u Hrvatskoj.

U Žumberku je posjetio obitelj Subić, koja se bavi proizvodnjom suvenira, a nakon toga je iz ugodnog razgovora s velečasnim Milom Vranešićem saznao podosta o povijesti i sadašnjosti žumberačkog kraja. Obećao je da će u Ministarstvu podržati želju Žumberčana da Ministarstvo bude pokrovitelj proslave 475 godina od dolaska Uskoka u Žumberak.

Bačac je u Žumberak došao autodomom i na taj način "u živo" dokazao prednost ovih mobilnih apartmana i mogućnost dovođenja turista u Žumberak, koji još uvijek nema smještajnih kapaciteta.

Uočio je i promjene koje turizam već sada donosi i upoznao perspektive ustanovljene Turističke zone Po Sutli i Žumberku.

Pomoćnik ministra mogao se je uvjeriti u velike turističke potencijale Žumberka, a posjeta i upoznavanje s planovima Poduzetničkog centra Samobor uvjerili su ga da se zna i na koji način te resurse iskoristiti.

Bačac je domaćinima uputio jasnu poruku prema kojoj će za svoje planove imati pomoć Ministarstva.

Poseban je naglasak u razgovoru s direktorima PCS-a Ivanom Kumarom, direktorom poduzeća Abalon Zlatkom Harandijem i voditeljem Turističke razvojne inicijative Mladenom Noršićem bio na projektu Kopneni yachting. Dogovoreno je da će PCS i Abalon aktivno sudjelovati u izradi Odluke i Pravilnika kojim će se regulirati kretanje i boravak turista s autodomovima u Hrvatskoj, a Bačac će u okviru svojih ovlasti pružiti potporu u ostvarenju projekta Kopneni yachting.

Ivica Horvat

FOTO 1

Robert Bačac u pratnji direktora PCS-a Ivana Kumara i njegovih suradnika posjetio je Botanički vrt ljekovitog bilja u Manjoj Vasi. Tu ga je Milan Suban upoznao s poslom kojim se bavi, a Bačac ukazao na poticaje kojima Ministarstvo podržava selektivne oblike turističkog djelovanja

 
26.11.2004.

Dobijena bitka u Langovoj ulici

Kodrić se povukao, susjedi pobijedili!

Dobijena bitka u Langovoj ulici

Već svima poznata zbivanja na uglu Langove i Samostanske ulice dobila su očekivan epilog. Građani, stjecajem okolnosti i susjedi Želimira Kodrića, ipak su uspjeli u zaštiti svog životnog prostora. Kanal za polaganje energetskog voda za Kodrićevo imanje neće im prolaziti neposredno ispred kuća i preko plinskih instalacija, već nekoliko metara dalje, kroz Kodrićev posjed.

Time je ta priča završena, ali na pomolu je nova. Naime, izvojevanom su pobjedom građani uvidjeli da ni Kodrić baš nije svemoćan, pa stanari Langove sada vrše dodatni pritisak na gradsku vlast da konačno riješi i pitanje "rampe", ulaza na Kodrićev posjed, izgradnjom koje je uzurpirano gradsko zemljište i drastično ugrožena sigurnost prometa u Langovoj ulici.

Robert Škiljan

FOTO: Građani su svojim prosvjedima pomakli rovokopač za nekoliko metara

 
26.11.2004.

Održana Izborna skupština Gradskog društva Crvenog križa

Novi predsjednik dr. Ivica Cvetković

Održana Izborna skupština Gradskog društva Crvenog križa

Glavna vijest S Izborne skupštine Gradskog društva Crvenog križa Samobor, održanoj u prostorijama Samoborske pivnice, je izbor dr. Ivice Cvetkovića za novog predsjednika društva. Potpredsjednici su Zdenka Cvetković i Juraj Miholić, a novi Izvršni odbor samoborskog Crvenog križa broji sedam članova. Saziv Skupštine pretrpio je tek manje promjene. Prijedlozima s terena zamijenjeni su uglavnom manje aktivni članovi, a pretežno isti ljudi ostaju i dalje na čelu nekoliko radnih tijela Gradskog društva Crvenog križa. U Hrvatskom crvenom križu zastupat će ga dr. Slavko Lovasić, a u županijskoj skupštini novi predsjednik dr. Ivica Cvetković i ravnateljica društva Barbara Kos.

Iz izvješća o lanjskom i dijelu ovogodišnjeg rada, koje je skupštinarima predočila ravnateljica Barbara Kos, proizlazi da je društvo ostvarilo sve svoje zacrtane ciljeve, što je, naposlijetku, utvrdila i interna kontrola Hrvatskog crvenog križa, imajući samo manje primjedbe na poslovanje. Proračun samoborskog Crvenog križa lani je bio "težak" oko milijun i 200 tisuća kuna, a približno isti iznos prihodovan je i u dosadašnjem dijelu ove godine.

Širu raspravu o izvješćima potaknuo je član Skupštine Marijan Pehar, inače direktor samoborskog Centra za socijalnu skrb, istaknuvši da 60 posto svojih prihoda Crveni križ ostvaruje u suradnji s Centrom i Ministarstvom zdravstva. - Centar je zadovoljan uslugama koje mu za njegove potrebe pruža samoborski Crveni križ – rekao je Pehar – podsjetivši da pet njegovateljica Crvenog križa svakodnevno obilazi ogroman prostor između Gornje Vasi na Žumberku i Stupnika, pitajući se, ujedno, mogu li one izdražati takav tempo rada i kontinuirano biti uspješne. Založio se za zapošljavanje još kojeg djelatnika s obzirom na to da su socijalne potrebe našeg stanovništva sve veće.

- Bio bi red da se konačno krene i u proširenje postojećeg mikrodoma i da konačno dobijemo stacionar za smještaj većeg broja, uglavnom starih i nemoćnih osoba – naglasio je još Pehar – napomenuvši da takve ustanove nema na području Zagrebačke županije.

Marijan Pehar je podsjetio i na ne tako davno propali projekt gradnje Doma za smještaj starih i nemoćnih osoba u Samoborskom Lugu. Iako nije šire ulazio u razloge propasti tog projekta, podsjećamo da je riječ bila o polivalentnoj ustanovi, koja je na odvojenim lokacijama trebala skrbiti o različitim kategorijama osoba u stanju socijalnih potreba, a s jednom središnjom upravom. Iako je sve bilo pripremljeno za ostvarenje projekta, tender dokumentacija i izvori financiranja primjerice, projekt nikad nije dočekao potpis tadašnjeg resornog ministra socijale Jose Škare, pa je tako zamišljena stvar, prema svemu sudeći, otišla u nepovrat.

Čelnica Kluba starijih osoba Ljubica Braja podržala je ideju proširenja mikrodoma, ali je još zatražila da se izvidi mogućnost otvaranja takozvanog dnevnog boravka za starije osobe u Samoboru, posebno za one koji žive sami i kojima bi tako nešto puno značilo u trećoj životnoj dobi. U ovom je slučaju riječ o lakše provedivom projektu, pa je realno očekivati da dnevni boravak za starije u našem gradu zaživi već dogodine, najvjerojatnije u prostoru Doma umirovljenika koji je to, inače, odavno prestao biti.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Barbara Kos apelirala je na gradske oce da posjete Crveni križ u Krležinoj i ponekad "s curama" obiđu teren i upoznaju se sa socijalno ugroženim dijelom samoborskog stanovništva.

U drugom dijelu Skupštine podijeljene su zahvalnice dijelu dobrovoljnih davatelja krvi koji su u ovoj godini po jubilarni put pristupili kojoj od akcija. Na ovu su podjelu tako pozvani oni koji su krv dosad dali 5, 10, 20, 25, 30 i 40 puta, a Gradsko društvo Crvenog križa na tom im je plemenitom činu zahvalilo večerom i druženjem.

Edi Kirshenheuter

 

Predavanje o hrvatskom podmorju

Iz aktivnosti MO Franjo Bučar

Grdanjce će uskoro krasiti novo zdanje

Pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Robert Bačac u posjeti Žumberku i Poduzetničkom centru Samobor

Dobijena bitka u Langovoj ulici

Održana Izborna skupština Gradskog društva Crvenog križa

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002