20.12.2004.

Mjesni odbor Grdanjci

U novoj godini - nove nade

Mjesni odbor Grdanjci

Mjesni odbor Grdanjci, osim istoimenog sela, ujedinjuje i nekoliko disperziranih mjesta po Žumberku i Samoborskom gorju - Kostanjevec, Javorek, Beder, Višnjevec i Breganicu. Svako od tih sela bori se sa svojim problemima, od kojih je najveći osnovna infrastruktura, a prije svega ceste.

Od sredine devedesetih godina ovaj mjesni odbor, na čelu sa svojim predsjednikom Gojkom Baturom, pokušava kroz male komunalne akcije riješiti postojeće probleme i omogućiti svojim stanovnicima bar osnovne mogućnosti u komunikaciji s ostatkom grada. Tako je uređen sustav telefonije, a intenzivno se radi i na vodoopskrbnom sistemu. Izgradnjom repetitora riješen je i dugogodišnji problem u praćenju televizijskog programa na ovim područjima.

Posebna pozornost i napori posvećuju se asfaltiranju i uređenju cesta i puteva. Ovaj kraj obiluje vinorodnim površinama, ali je put do njih vrlo otežan. Ove godine asfaltirani su pristupni putevi prema kletima u samim Grdanjcima, a isto je učinjeno i na području Višnjevca i Breganice. Ono što posebno veseli vlasnike kleti i vikendica je i osuvremenjivanje električnog sustava i vodovoda. Uvođenjem vodovoda do Sokolović Brega i asfaltiranjem ceste do istoimenog sela nastoji se očuvati nekoliko obitelji koje tamo žive, jer broj stanovnika na cijelom području mjesnog odbora je već godinama u stalnom opadanju.

Cestovna komunikacija, ali i neusklađen vozni red ionako rijetkih autobusnih linija, posebice ljuti učenike i studente koji su ostali u ovim krajevima. Njihov je dojam da se taj problem sustavno ignorira od strane prijevoznika i gradskih službi koje bi im u tome mogle pomoći.

No, volje i nade uvijek ima. Grdanjci i njegova okolica su područje izrazito privlačno turistima i planinarima, jer iz Grdanjaca po volji možete krenuti u oazu zelenila bilo kojeg dijela Samoborskog ili Žumberačkog gorja. Početak nove godine vrijeme je za planiranje novih akcija, ali i vrijeme kada bi i odgovorni u Gradu konačno trebali prepoznati mogućnosti ovoga kraja i potrebnim ulaganjima još više pomoći. Naravno, na obostrano zadovoljstvo.

Sanja Horvat

 
20.12.2004.

Kulturno društvo Sveta Nedelja priredilo izložbu pod nazivom "Ze čem su delali naši stari"

Tak se to negda delalo

Kulturno društvo Sveta Nedelja priredilo izložbu pod nazivom

Već sedmu godinu za redom entuzijasti Kulturnog društva Sveta Nedelja priredili su izložbu etnografskog bogatstva Svete Nedelje. Kao i do sada, i ova je bila tematska, a ovaj put je u prostorijama Udruge umirovljenika postavljena izložba "Ze čem su delali naši stari".

Organizatori, predvođeni neumornim Vladimirom Žitkovićem, javnosti su ovaj put predstavili alate, oruđa i narodne običaje koji oslikavaju ne tako davno minulo vrijeme i to ono vezano uz rad na polju, u dvorištu, u stajama... Članovi društva na neko su vrijeme uzeli u ruke neki od alata izvučenih iz prašnjavih, paučinom prekrivenih kutova podruma i pokazali prisutnima kako se to nekad radilo. Uz to se je i zapjevalo, a bogme i prezalogajilo.

Vladimir Žitković podsjetio je nakon nekoliko kratkih igrokaza na dojmljive uspjehe koje Kulturno društvo Sveta Nedelja žanje od svog osnutka, a posebno je istakao nedavnu županijsku smotru KUD-ova. Na njoj su najboljima proglašeni upravo folklorni amateri Svete Nedelje, što i ne čudi, budući da u KD Sveta Nedelja aktivno djeluje više od 70 članova, od kojih je pedesetero djece. Posebno su ponosni na svoj tamburaški orkestar koji je počeo doslovno od ničega, a danas se, pod vodstvom Dražena Šoića, upušta i u kompleksnije partiture.

Prisutne je pozdravio i zamjenik načelnika Zlatko Habdelić, koji je dao do znanja da su u Općinskom poglavarstvu svjesni da KD Sveta Nedelja djeluje u neprimjerenim uvjetima, te obećao skoro rješavanje njihovog stalnog problema - nedostatka prostora za nesmetan rad.

- Važan je duh i činjenica da to što imamo ima tko čuvati, gajiti, time se ponositi i drugima pokazivati - istakao je Habdelić.

Nakon odigranog programa otpjevano je nekoliko pjesama primjerenih predblagdanskom ugođaju i ozračju, a prisutni su se mogli uvjeriti i u vještinu spremanja starih, domaćih kolača. Stari recepti pokazali su se mladima i konkurentnima umjetno naturanim i reklamiranim grickalicama i sličnom "zanimacijom za zube".

Izložba "Ze čem su delali naši stari" otvorena je do 30. siječnja naredne godine.

Robert Škiljan

 
20.12.2004.

U Kazalištu Komedija krenule pripreme za novogodišnji program

Janica i Jean za Silvestrovo u Komediji

U Kazalištu Komedija krenule pripreme za novogodišnji program

U zagrebačkom Kazalištu Komedija počele su pripeme za već tradicionalno Silvestrovo u Komediji. Za ljubitelje opereta i sličnih vedrih glazbeno - scenskih sadržaja ovo renomirano zagrebačko kazalište svake godine uprizori po jedan klasičan komad. Predstave se u direktnom prijenosu mogu pratiti i na Hrvatskoj televiziji, a posljednje su dvije godine bile odigrane Kraljica čardaša i Grofica Marica.

Za ovu godinu priprema se Pučki mjuzikl Janica i Jean, Roberta Škiljana i Siniše Leopolda, u režiji Vlade Štefančića. Bit će to opet prilika za promociju Samobora i njegovih tradicionalnih vrijednosti, a priprema se i niz iznenađenja.

Predstava će biti obogaćena dodatnim programom, a umjesto pobjednika dječje Eurovizije Dine Jelusića ulogu malog Ivana trebala bi odigrati - glumica. Naime, Dino u to vrijeme kreće na kraću božićno - novogodišnju turneju u SAD. Producent Robert Škiljan i redatelj Vlado Štefančić nakon dužeg su razmišljanja ipak odustali od angažiranja dječaka njegovih godina i odlučili se na eksperiment sa ženskom osobom u ulozi dječaka. O kojoj se popularnoj glumici radi za sada je tajna.

No, u cijelom je projektu iskrsnuo i neočekivani problem. Predstava će sigurno igrati 27. prosinca i na samu Staru godinu, u 17,30 sati, ali je televizijski prijenos postao upitan. Usprkos tome što je Glazbena proizvodnja HRT-a koproducent predstave, što u njemu nastupa Tamburaški ansambl HRT-a i što su direktni televizijski prijenosi Silvestrovog iz Komedije tradicionalni, u sve se umiješala i - politika. Ili, bolje reći, politički marketing. Iako je riječ o Staroj godini, vremenu opuštanja od svakodnevnih obaveza i problema, to je ujedno i zadnji dan pred predizbornu šutnju. I, vjerovali ili ne, prvi je televizijske termine rezervirao marketng kuće i to za političke poruke predsjedničkih kandidata. U tijeku su pregovori o tome kako i može li se uopće među Mesića, Kosoricu, Leticu, Rojsa i ostale junake predizbornog doba u program ugurati i sadržaj kakav je primjerice - mjuzikl.

Pa bila to i sama Stara godina.

Stjepan Stanić

 

Mjesni odbor Grdanjci

Kulturno društvo Sveta Nedelja priredilo izložbu pod nazivom "Ze čem su delali naši stari"

U Kazalištu Komedija krenule pripreme za novogodišnji program

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002