24.05.2004.

4. samoborska speleološka škola, 16. ožujka - 4. svibnja 2004.

Sve o svladavanju spilja i jama

4. samoborska speleološka škola, 16. ožujka - 4. svibnja 2004.

Po četvrti put Speleološki klub "Samobor" organizirao je i održao svoju speleološku školu. Voditelj škole bio je Tomica Cesnik, a njegov pomoćnik Ilija Rašić.

Školu su uspješno završili Daria Erić, Slavko Struna i Tomica Bošnjak, a predavači i instruktori bili su članovi SKS: I. Rašić, T. Rubinić, K. Motočić, T. Kolman, T. Cesnik, D. Henc, N. Buzjak, V. Jakobović, S. Minihofer i D. Pleše.

Predavanja su se održavala u prostorijama Kluba. Polaznici su usvajali znanja o organizaciji speleologije u Hrvatskoj i svijetu, o geomorfologiji i hidrografiji krša, značajkama spilja i jama, speleološkoj opremi i tehnici, boravku u prirodi.

Terenski dio održan je u Japagama kraj Sošica na Žumberku, gdje su polaznici učili o klasičnim i modernim tehnikama svladavanja spilja i jama. Naučeno su primijenili i uvježbati u spiljama Jankonki, Jamini i Bedari. Sve ove spilje imaju jamske ulaze tako da je bilo prilike za uvježbavanje svladavanja i jamskih i spiljskih kanala.

Ispit je održan nakon posjeta spilji Bedari. Pristupili su mu svi polaznici i svi su ga položili.

Stjepan Stanić

 
24.05.2004.

Knjiga koja otkriva hipokriziju vlasti

"Istina" Ankice Lepej

Knjiga koja otkriva hipokriziju vlasti

U Gradskoj knjižnici Samobor u četvrtak 20. svibnja predstavljen je knjiga "Istina – Savjest iznad bankarske struke" autorice Ankice Lepej. Pred malobrojnim posjetiteljima su knjigu predstavili, osim autorice, njeni gosti Darko Petričić u ime izdavača i Mario Iveković, predstavnik Novih sindikata. Knjiga govori o događajima u godinama pronevjera, grabeži i nasilja - devedesetim godinama proteklog stoljeća, kad je nakon obrane od velikosrpske agresije hrvatska autokracija zagrezla u "tranziciju", koja se pretvorila u najveću pljačku u hrvatskoj povijesti. Kroz ruke gospođe Lepej, koja je bila činovnica u jednoj velikoj banci, prošli su dokumenti o visokim bankovnim ulozima supruge hrvatskog predsjednika Tuđmana. Inače, vrhunac hipokrizije u to vrijeme je bio iskaz predsjednika da njegova obitelj ne posjeduje ništa osim kuće kupljene od autorskih honorara. Ankica Lepej tad je smogla hrabrosti cijeli slučaj javno obznaniti. Nakon toga bila je s mnogih strana hvaljena, ali i na kraju ostala bez posla, novca, zdravlja i pod prijetnjom zatvora. U knjizi su opisani i podrška i prijetnje koje je dobijala. Ipak, prijetnje samo spominje a podršku ističe sa zahvalnošću.

Događaje Ankica Lepej opisuje u knjizi onako kako su se odvijali, što bi svakako trebalo privući velik broj čitatelja, naročito onih koji su bili suvremenici tih zbivanja.

T.M.

 
24.05.2004.

Gradonačelnik primio "brončanog karataša"

Dario Svetić za povijest

Gradonačelnik primio

Gradonačelnik Grada Samobora Žarko Adamek 20. svibnja upriličio je primanje za Daria Svetića, osvajača brončane medalje na nedavno održanom seniorskom prvenstvu Europe i njegovog trenera Darka Šimunca.

Primanju su prisustvovali i dogradonačelnik Grada Samobora Jozo Grubeša, pročelnik za društvene djelatnosti Damir Fabek, te tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat.

Gradonačelnik i ostali nazočni izrazili su veliko zadovoljstvo povijesnim rezultatom samoborskog sporta, zahvalili na promociji Grada Samobora i poželjeli da u budućnosti gradska vijećnica češće bude poprište ovakvih prijema.

U ime Grada Samobora sportašima je uručen prigodan poklon u vidu bona za kupnju sportske opreme.

Dario i njegov trener zahvalili su na prijemu i obećali da će i ubuduće s velikih natjecanja donositi vrijedna odličja. Samoborski karate ima kvalitetu, znanje i model stvaranja velikih sportskih dostignuća, tako da za budućnost ne treba brinuti.

I.T.

FOTO: Dario Svetić s gradonačelnikom Adamekom i dogradonačelnikom Grubešom

 
24.05.2004.

Autori Janice i Jeana kod gradonačelnika

Na jesen i spektakl na Trgu kralja Tomislava

Autori Janice i Jeana kod gradonačelnika

Članovi Gradskog poglavarstva na čelu s gradonačelnikom Žarkom Adamekom, u gradskoj su vijećnici 19. svibnja primili autore popularnog pučkog mjuzikla Janica i Jean. Gradonačelnik Adamek rekao je kako je uspjeh mjuzikla iznad svih očekivanja, te da mu je izuzetno drago što je podržao njegov nastanak i u vrijeme kada je mjuzikl praćen s mnogo skepse.

Uspješne izvedbe koje mjuzikl bilježi u zagrebačkom Kazalištu Komedija svjedoče o tome da su autori teksta i glazbe, Robert Škiljan i Siniša Leopold, zajedno s redateljem Vladom Štefančićem napravili odličan posao. Autori su zahvalili Gradu Samoboru za veliku podršku, te su konstatirali da je u mjuziklu sudjelovala i odlična glumačka ekipa koja je pridonijela njegovom uspjehu. Na prijemu kod gradonačelnika bila je i Vlatka Burić, samoborska operna pjevačica koja u mjuziklu tumači ulogu Janice, te ravnatelj Kazališta Komedija Niko Pavlović.

Sudionici mjuzikla dobili su na poklon od članova Poglavarstva Monografiju Grada Samobora i tradicionalne samoborske gastronomske proizvode – bermet i muštardu.

Treba naglasiti da bi se u devetom mjesecu mjuzikl trebao odigrati i na Trgu kralja Tomislava u Samoboru, a u pripremi je snimanje CD-a s glazbom iz te, po svemu sudeći, vječne posvete Samoboru.

Mladen Sirovica

 

4. samoborska speleološka škola, 16. ožujka - 4. svibnja 2004.

Knjiga koja otkriva hipokriziju vlasti

Gradonačelnik primio "brončanog karataša"

Autori Janice i Jeana kod gradonačelnika

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002