17.09.2004.

60. obljetnica osnivanja Žumberačke brigade

Antifašisti koji traju

60. obljetnica osnivanja Žumberačke brigade

U selu Žamarije u općini Žumberak proslavljena je 60. obljetnica osnivanja Žumberačke brigade. Upravo se u tom selu krajem kolovoza 1944. godine Žumberački odred pretvorio u narodnooslobodilačku brigadu. Obljetnicu je organizirao Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a ona je posebno bila značajna za antifašističke udruge iz Samobora, Ozlja i Jastrebarskog čiji su se borci borili na tom području.

Svečanost je otvorilo Kulturno umjetničko društvo Žumberčani otpjevavši Lijepu našu, a nakon toga su vijence palim borcima položili predstavnici udruga iz Samobora, kojoj je na čelu bio predsjednik Udruge Alojz Cvetković, te iz Ozlja i Jastrebarskog.

O stvaranju i borbama Žumberačke brigade govorio je njen član Josip Horvatinec koji je konstatirao da je na Žumberku egzistirao antifašistički odred još 1941. godine, da bi se on 1944. godine transformirao u brigadu. Horvatinec se osvrnuo i na nedavno rušenje spomenika u Rakitju rekavši da se rušenjem antifašističkih bista i spomenika ne može promijeniti povijesna istina.

Obljetnici je prisustvovao i Vlado Kocijan, predstavnik slovenskih antifašista, koji je istaknuo ratnu povezanost hrvatskih i slovenskih antifašista u borbi protiv okupatora.

Nakon toga službenog dijela, druženje je nastavljeno ručkom u selu Kostanjevac.

Mladen Sirovica

FOTO: Predstavnici antifašističkih udruga minutom su šutnje odali počast preminulim drugovima i položili cvijeće na spomenik u Žamarijama

 
17.09.2004.

Izborna skupština samoborskog LS-a

Filipca za gradonačelnika!

Izborna skupština samoborskog LS-a

12. rujna održane su zajedničke izborne skupštine samoborskog i svetonedeljskog ogranka LS-a. Učinjeno je to zbog racionalizacije u kratkom vremenu koje diktiraju pripreme za skorašnje lokalne izbore.

Nakon izbora radnog predsjedništva prisutne je pozdravio predstavnik samoborskog DC-a Željko Košćica, koji je naglasio da, bez obzira na činjenicu što LS više nije dio vladajuće koalicije, između te dvije stranke i dalje postoji međusobno uvažavanje.

Izvješće predsjednice samoborskog ogranka Tanje Milek obuhvatilo je razdoblje rada LS-a od lipnja 2002. godine od kada se broj članova nije promijenio – stalno ih je 41 na okupu. Dobro je što ih nema manje, rekla je Tanja Milek, a razloge za to što ih nema i više potražila je u slabostima stranke na nacionalnoj razini, neprepoznatljivosti liberalne ideje, pa i strahu od egzistencije.

Liberalna stranka je u proteklom razdoblju, zajedno s kolegama iz HNS-a činila respektabilan vijećnički klub u Gradskom vijeću, a, po mišljenju Tanje Milek, rad vijećnika odlikovao je strogi radni i moralni kodeks.

Kratko vrijeme provedeno u vladajućoj koaliciji ocijenila je uspješnim, ali nepremostive razlike u shvaćanju vođenja Grada rezultirale su povlačenjem iz izvršne vlasti. Od onda gradska vlast djeluje kao manjinska.

Planovi za naredne izbore su jasni. LS, zajedno s HNS-om formirat će listu na čelu koje će biti Antun Dubravko Filipec, bivši, a nadaju se u LS-u i HNS-u i budući samoborski gradonačelnik.

Za novu – staru predsjednicu samoborskog LS-a ponovno je izabrana Tanja Milek, koja je, obraćajući se prisutnima, rekla da je novi mandat prihvatila jer želi završiti započeto, a to je – pobjeda na izborima.

Za predsjednika svetonedeljskog LS-a ponovno je izabran Dalibor Ciglar.

Robert Škiljan

FOTO: Nova – stara predsjednica samoborskog LS-a Tanja Milek

 

60. obljetnica osnivanja Žumberačke brigade

Izborna skupština samoborskog LS-a

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002