27.10.2004.

Memorijalna svirka za Darka Petrinića

Počast prerano preminulom kolegi

Memorijalna svirka za Darka Petrinića

Samoborska diskoteka Luxor još je jednom, sada već po šesti put, ugostila prijatelje i kolege pokojnog Darka Petrinića Žutog.

Petrinić je kao gitarist radio s velikim brojem suradnika i svirao u različitim glazbenim kombinacijama. Bio je jedan od rijetkih istinskih rock glazbenika kojima je glazba bila sve i to je svjedočio do kraja svog prekratkog života. Imao je brojne poklonike, pa i pomalo legendarni status, a za žaliti je što nije poživio i ostavio i dublje diskografske tragove.

I ovaj su se put odazvali svi glazbenici s ovog područja, kao i njegovi kolege i štovatelji iz Zagreba, Renato Matessi i Cosa Nostra, Pišta iz Hard Timea, Žan Jakopač iz Šo!Mazgoona i Davor Gobac i Psihomodo pop.

Svirali su još i Old School, Blues Machine, Tvrdi orah, Alt of Time, Ben Dover, Blue Rain, No Limits, The trio, Hammer, Doli 69, B tona i 4U.

Dakako, nekoliko su stvari odsvirali i Ložači, njegov "matični bend" iz Samobora.

Ivica Horvat

 
27.10.2004.

U maloj dvorani Hrvatskog doma prikazan film Zvonka Vrhovčaka i Jože Prudeusa

Svjedočanstvo o svjedoku povijesti

U maloj dvorani Hrvatskog doma prikazan film Zvonka Vrhovčaka i Jože Prudeusa

Nakon otkrivanja spomen ploče Ivici Sudniku, navečer istog dana održana je i projekcija filma. Pod nazivom "Samobor Ivici Sudniku" autori ovog dokumentarnog filma, stvorenog od raznih zapisa iz života legendarnog Samoborca, su kao snimatelj, montažer i režiser Zvonko Vrhovčak, a kao scenarist Joža Prudeus. U maloj dvorani Hrvatskog doma, a u organizaciji POU Samobor, okupilo se sedamdesetak Samoboraca i štovatelja Sudnikovog djela.

O njemu je prije projekcije govorio Joža Prudeus. Iskoristio je priliku i naglasio da bi ovaj film trebao naći mjesto u svakoj samoborskoj kući i, svakako, u svakoj školi. Film je kronološko redanje snimaka Ivice Sudnika - razgovora s njime, govora posvećenih njemu, njegovih sjećanja... Ti zapisi nastajali su u zadnjih petnaestak godina života, dok je još redovno dolazio u Samoborski muzej i s ljubavlju istraživao neprocjenjivu povijesnu zbirku o Samoboru, koju je osobno tijekom mnogih godina sakupio iz nebrojenih izvora.

Nadalje, vidimo ga kako 1990. prima nagradu Grada Samobora kojom postaje doživotni počasni gradonačelnik Samobora. Vidimo ga na primanjima kada dolazi u samoborsku gradsku vijećnicu gdje ga tadašnji političari pozdravljaju i žele mu da što duže bude počasnim gradonačelnikom. Film završava posljednjim ispraćajem prije dvije godine, kada nas je, na žalost, shrvan bolešću morao napustiti. Ipak, ovim filmom, Ivica će ostati trajno među nama, a za to posebne zahvale zaslužio je Zvonko Vrhovčak, i sam legenda samoborske kulture, neumorni snimatelj koji i dalje gotovo svakodnevno sudjeluje u bilježenju Samobora i samoborske sadašnjosti – za budućnost.

T.M.

 

Memorijalna svirka za Darka Petrinića

U maloj dvorani Hrvatskog doma prikazan film Zvonka Vrhovčaka i Jože Prudeusa

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002