10.07.2004.

Obnova skulpture ispred knjižnice

Nakon 14 godina "Čitač" se pomladio

Obnova skulpture ispred knjižnice

Skulptura "Čitač" ispred Dječje knjižnice u Samoboru postavljena je u svibnju 1992. godine. Autor, kipar Zvonimir Lončarić poklonio ju je Samoboru u povodu otvaranja nove knjižnice. Nakon 14 godina "Čitač" je došao na red za pomlađivanje i malo face-liftinga. Boja je od stajanja na kiši, snijegu, suncu dobro izblijedila, a od igre malih samoborskih posjetitelja knjižnice se je i pomalo rasklimao. Kada je prije dva mjeseca Lončarić ponovno došao u Samobor, sa svojom izložbom u Galeriji Prica, obišao je i svog "Čitača", odredio boje i predložio način na koji bi ga trebalo osvježiti. Najprije su ga pripadnici samoborske vatrogasne postrojbe temeljito oprali mlazovima vode, a nakon što je Poglavarstvo, na inicijativu Knjižnice i njene ravnateljice Mirjane Dimnjaković, osiguralo sredstva za obnovu, kist je u ruku uzeo Samoborac Darko Kupres (inače poznat po izradi fašničke dekoracije za ovogodišnji Fašnik) i dao posljednji ali najvažniji doprinos – novu boju.

T.M.

 
10.07.2004.

Samoborci na moru

Do Sicilije i natrag

Samoborci na moru

Ovih godina stalno raste broj nautičara koji Hrvatskoj pomalo opravdavaju atribut pomorske zemlje. Njihovi su motivi i načini plovidbe različiti. Neki se odlučuju za charter, a neki pak za kupnju vlastitog plovila. Neki preferiraju obiteljsku plovidbu, drugi pak više vole šaroliko društvo. Ima ih koji vole na more izaći potaknuti ribičkim nagonom, a drugi se pak okušavaju u sportskom jedrenju i regatama. Neki se odlučuju za motorne brodove – glisere i brzu promjenu mjesta boravka, a drugi pak mile Jadranom pod jedrima, ne mareći previše za brzinu, osluškujući ritam prirode i bilo vjetra.

Neki ubrzo shvate da im na moru i nije mjesto, a drugi pak otkrivaju sasvim novi svijet, do tada skriven iza horizonta, koji su samo naslućivali prevrčući se ne nekoj pretrpanoj plaži.

Naravno, plove i Samoborci.

U našem gradu već dvije godine djeluje Jedriličarski klub Samobor, čiji članovi, između ostalog, svake godine kreću na dvotjedno krstarenje van Jadrana. Prošle su godine bili u Grčkoj, a ove su se uputili do Sicilije.

U oba su navrata doživljeno zabilježili i kamerom, a ove su godine film s putovanja, uz predavanje o svim elementima plovidbe, javnosti predstavili u bistrou L'ultima guardia. Pokretač cijelog projekta Nenad Vrhovčak – Tesla i njegovi kolege iz Jedriličarskog kluba Samobor vjerno su publici prenjeli svoja pomorska iskustva, a oni koji nisu imali prilike prisustvovati rečenom predavanju, o plovidbi do Sicilije i natrag mogu više saznati na www.jks.hr.

R.Š.

 
10.07.2004.

Uspjeh mladih rukometaša Rudara u Italiji

Josip Štajnkler – najbolji!

Uspjeh mladih rukometaša Rudara u Italiji

Mlađi uzrasti Rukometnog kluba Rudar primljeni su 9. srpnja u Gradskoj vijećnici povodom odličnih rezultata postignutih na međunarodnom turniru u talijanskom Sand in Taufersu.

Najbolje rezultate postigao je uzrast do 16 godina koji je ostvario šest pobjeda u isto toliko susreta i osvojio prvo mjesto na turniru. Ovu je dobnu kategoriju do velikog uspjeha vodio trener Krunoslav Hofer. Treba izdvojiti da je već drugu godinu zaredom za najboljeg igrača turnira do 16 godina proglašen Josip Štajnkler. Uzrast do 14 godina je pod ravnanjem Vladimira Šujstera ostvario također vrlo dobro peto mjesto.

Rukometaše je u ime Grada primio dogradonačelnik Željko Koščica koji je također rodom iz Ruda. Koščica je čestitao na lijepim uspjesima, te je naglasio kako vjeruje da bi oni bili i bolji kada bi postojali kvalitetniji uvjeti rada, točnije kada bi se u Rudama izgradila športska dvorana.

Tajnik kluba Andrej Prosoli zahvalio se Gradu na potpori koju uvijek iskazuje prema klubu, te je istakao da je ovo već treća godina zaredom u kojoj se ostvaruju dobri rezultati mladih rukometaša iz Ruda.

Mladen Sirovica

 
10.07.2004.

Literarno - glazbeni happening u domaji Bakuša Slavagorskog

U slavu vina i vinske uljudbe

Literarno - glazbeni happening u domaji Bakuša Slavagorskog

Pod nazivom BAKUŠ SLAVAGORSKI Bratovština svetog Vinka i Ogranak Matice hrvatske Samobor dana 19.06. upriličili su na Slavagori, na posjedu obitelji Kuzmanović, nesvakidašnji literarno - glazbeni happening na temu vinogradarske tradicije i običaja samoborskoga kraja. Navedeni događaj okupio je, uz izvođače i članove bratovštine, i oko stotinjak uglednih gostiju, pozvanih da svojom nazočnošću uveličaju i pomognu rađanje jednog novog kulturnog događaja, koji u svakom smislu može predstavljati osvježenje na samoborskoj kulturnoj sceni, ali i postati vjesnik neke nove politike u kulturi, gdje se ne čeka da jedino nadležne institucije osmišljavaju i financiraju naše kulturno ozračje, već pokazuje da "štofa" i interesa za takvo što ima posvuda.

Sama događanja na BAKUŠU SLAVAGORSKOM, prema ideji Zorana Perovića, u literarno-scenskom pogledu osmislio je i u djelo pretvorio jedan od bardova samoborskog pjesništva Milan Žegarac-Peharnik, čija je neiscrpna inventivnost i ovoga puta došla do punog izražaja, a pored pjesničkog, Žegarac je iskazao i glumački talent u liku Merkura, glasnika bogova, vodeći prikazani program. Kroz likove, koji kao da su oživljeni iz jedne od najljepših hrvatskih dionizijskih pjesama, nezaboravne Vinobere u zelenoj Molbice dolini Matije Petra Katančića, dan je pregled hrvatske literarne tradicije koji je imao pokazati da su uz vinsku kulturu, od samih početaka hrvatske pismenosti, vezani neki od najljepših tekstova hrvatske književnosti. Tako su tog prekrasnog sunčanog popodneva na Slavagori kroz riječi senatora, vila, bakantica, satira, ali i samog Bakusa, kojemu je lik posudio Ivo Markulin, progovorili Marulić, Hektorović, Gundulić, Livadić, Preradović, Matoš, Ujević, Krleža, Vukasović i mnogi drugi najodličniji predstavnici hrvatske literature. Također, prisutni su mogli čuti i novonastale stihove samoborskih pjesnika, napisane upravo za ovu priliku, a cjelokupan literarni tijek ovogodišnjeg BAKUŠA zabilježen je u prigodnom zborniku, tiskanom u Tiskari Horvat, koji su svojim ilustracijama obogatili članovi likovne sekcije Ogranka Matice hrvatske Samobor Milan Kuhar, Zdenka Resar i Vjera Reiser.

Pjesničke nastupe glazbeno su nadopunjavali članovi KUD-a "Oštrc" iz Ruda, koji su dali glazbeni izbor samoborskih i hrvatskih vinskih napitnica, a posebno dojmljive su bile njihove folklorne točke, među kojima je prikazan i tradicionalni martinjski obred krštenja mošta, za koji su Rudari, kao i prije recitatori, bili nagrađeni burnim pljeskom oduševljene publike.

Uspješnosti scenskog uprizorenja BAKUŠA doprinjeli su kostimograf Mirjana Zagorec koja je izradila nacrte za kostime u kojima su nastupali izvođači, te Nada Bošković koja ih je izradila.

Kao popratni događaj uz ovu manifestaciju u kući Kelnerić organizirana je prigodna izložba koju su osmislili djelatnici Muzeja grada Samobora, a koja je također privukla velik interes okupljenih i zaokružila ukupan ambijent BAKUŠA SLAVAGORSKOGA.

Realizaciju ovog kulturnog događaja u financijskom smislu u potpunosti je pokrila Bratovština svetog Vinka iz Slavagore angažmanom svojih članova, posebice Miljenka Kelnerića i Krešimira Horvata. Doprinos organizaciji ove manifestacije od institucija, pored Ogranka Matice hrvatske Samobor, KUD-a "Oštrc" i Muzeja Grada Samobora dali su poduzeće LINDE VILIČARI HRVATSKE i Pučko otvoreno učilište Samobor, a od pojedinaca pored spomenutih Zorana Perovića i Milana Žegarca-Peharnika, svakako treba istaknuti angažman Borisa Kuzmanovića, Ane Ranke Novosel i Josipa Lebegnera koji su najzaslužniji za oživljenje ovog projekta.

Na kraju treba reći da je na prigodnom domjenku organiziranom za sve izvođače i goste izraženo zadovoljstvo prisutnih o viđenome, te zaključeno da bi ova manifestacija trebala postati tradicionalna, i to u općem interesu. Jer, kao što reče mudri Matoš: "...Pitajte historiju i geografiju, pa će te naći da znanost, umjetnost i prava umjerenost raste oko brežuljaka s vinjugama...".

Ivica Horvat

 
10.07.2004.

Folklorni ansambl Mladost je završio ovogodišnju sezonu

Plesom Od dvora do dvora

Folklorni ansambl Mladost je završio ovogodišnju sezonu

Koncertom pod nazivom "Od dvora do dvora" Folklorni ansambl Mladost je završio ovogodišnju sezonu nastupa. U utorak 29. lipnja u velikoj dvorani Hrvatskog doma plesali su i pjevali članovi ansambla pod umjetničkim vodstvom Ivančice Pogrmilović, potpomognuti vokalnim pedagogom Bojanom Pogrmilovićem i glazbenim voditeljem Draženom Vargom. Dvorana prepuna oduševljenih posjetitelja izmamila je i nekoliko ponovnih izlazaka.

T.M.

Foto: Matko Burić

 
10.07.2004.

Tamburice na Trgu kralja Tomislava

Zna se tko je najbolji!

Tamburice na Trgu kralja Tomislava

Na Trgu kralja Tomislava je u srijedu, 30. lipnja, održan koncert TD Ferde Livadića povodom osvajanja zlatne plakete Tambura Paje Kolarića na 28. festivalu tamburaške glazbe u Osijeku. Na ovom najvećem državnom festivalu tamburaša Ferdići su osvojili zlatne plakete i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji. Ovom prigodom na koncertu su im se pridružile i dvije folklorne skupine iz SAD-a koje u organizaciji Hrvatske matice iseljenika borave ovo ljeto u Hrvatskoj.

Popularni Ferdići, ali i njhzovi gosti, Seattle Junior Tamburitza iz Seattlea i Secred Hearts iz Pittsbourgha oduševili su Samoborce koji su se u velikom broju okupili na Trgu kralja Tomislava.

I.H.

 

Obnova skulpture ispred knjižnice

Samoborci na moru

Uspjeh mladih rukometaša Rudara u Italiji

Literarno - glazbeni happening u domaji Bakuša Slavagorskog

Folklorni ansambl Mladost je završio ovogodišnju sezonu

Tamburice na Trgu kralja Tomislava

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002