20.05.2004.

Obilježen Međunarodni dan muzeja u Samoboru

Muzejskim autobusom po Samoboru

Obilježen Međunarodni dan muzeja u Samoboru

Samoborski muzej je "Prvim Hrvatskim Muzejskim autobusom" obilježio 18. svibnja, Međunarodni dan muzeja. Uređivanje autobusa i uljepšavanje događaja realizirano je u suradnji sa Samoborskom Edukativnom Kulturnom Scenom (SEKS) i prijateljima muzeja.

Autobus je izvana i iznutra preuređen. S vanjske lijeve strane napravljena je kulisa Starog samoborskog grada kao ruine, s desne strane Samoborskog muzeja, dok je sa stražnje strane, bila napravljena kulisa Hotela Lavica. Prednja strana je imala oblik lokomotive. Autori kulisa su Igor Vandekar i Darko Kupres.

Unutrašnjost autobusa uredili su grafiteri likovne sekcije SEKS-a, Pavle Pavlović – Ploc i Marko Balaban – Balki. Nacrtali su reprezentativne uzorke stalnog postava muzeja. Ovako uređen autobus obišao je dvije područne škole u samoborskoj okolici, Celine i Farkaševec. - S obzirom da djeca iz okolnih mjesta tako rijetko dolaze u muzej, ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju sa stalnim postavom muzeja - rekao je Miroslav Milonjić, ravnatelj Samoborskog muzeja. Žonglerska sekcija SEKS-a zabavila je mališane u školama. Po riječima žonglera Matije, djeca u jednoj područnoj školi su manje zahtjevna od onih u drugoj školi, koja su odmah uočila trikove.

U autobusu je bila instalirana i video projekcija stalnog postava muzeja o kojem je djeci govorila viša kustosica mr. Lela Roćenović.

Samoborski poeta ludens, Milan Žegarac – Peharnik, sudionicima autobusa recitirao je ekološku poeziju. Tim činom je htio svima ukazati na problem smetlišta Trebež koje se nalazilo stotinjak metara ispred okupljenih.

Nakon obilaska, autobus je u 14 sati predan samoborskom gradonačelniku na Trgu kralja Tomislava u Samoboru.

Muzej je na cijeli dan otvorio svoja vrata posjetiteljima, a navečer su bendovi uljepšali događanje. Svirao je country bend Picksiebner i dva odlična tamburaška sastava. U jednom trenutku na binu je stupila ad hoc skupina koja je nakon petnaestak minuta sviranja označila kraj žive muzike za tu večer. Koncertu ispred muzeja prisustvovalo je pedesetak ljudi.

Ovom prilikom Samoborski muzej zahvaljuje svima onima koji su sudjelovali u ovom divnom događanju.

Tomislav Kozarčanin

 
20.05.2004.

Povodom 75. godišnjice Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Vatru gasi dok te kiša kvasi!

Povodom 75. godišnjice Vatrogasne zajednice Grada Samobora

16. svibnja na Rudama je, povodom 75. godišnjice Vatrogasne zajednice Grada Samobora, održana pokazna vježba vatrogasaca s ovog područja. Sve što znaju i što imaju pokazati vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Ruda, Samobora, Bregane, Galgova, te JVP Grada Samobora i djeca DVD-a Cerje, prezentirali su kod Osnovne škole Rude i na rukometnom igralištu.

Kiša je zamalo pokvarila ovu lijepu priredbu, ali vatrogasci su, kao i brojna publika, pokazali primjerenu upornost. Na kraju je, kao što priliči, u Vatrogasnom domu DVD Rude organizirano druženje svih sudionika, a gledatelji su otišli kućama zadovoljni i uvjereni u spremnost samoborskih vatrogasaca.

FOTO: DVD Samobor - gašenje škole (gore); DVD Rude – gašenje vozila (u sredini); Mali vatrogasci iz Cerja (dolje)

I.H.

 

Obilježen Međunarodni dan muzeja u Samoboru

Povodom 75. godišnjice Vatrogasne zajednice Grada Samobora

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002