23.10.2004.

POU organiziralo predavanje o aterosklerozi

Kad krv teško kola...

POU organiziralo predavanje o aterosklerozi

Samoborsko Pučko otvoreno učilište organiziralo je u četvrtak, 21. listopada prvo iz serije predavanja kojima želi zainteresiranima pružiti uvid u trenutne dosege medicine i alternativnih načina liječenja. Prvo predavanje održao je Zoran Rudeš, a tema je bila ateroskleroza.

Rudeš je najprije pojasnio što je i kako nastaje ateroskleroza, a zatim je govorio o mogućnostima i načinima njenog liječenja. Ateroskleroza nastaje kada se višak masnoća u krvi počne taložiti na stijenke žila, a postaje kritična kada se kalcij iz krvi nataloži na tu masnoću. Tada žile postaju tvrde i 'kalcificirane', sužavaju se i krv teško kola organizmom. Diže se krvni tlak i na više načina sve to utječe na prokrvljenost koja postaje loša. Srce otežano radi, mozak i periferni udovi (poglavito noge) nemaju dovoljno kisika za normalan rad. Može doći do angine pectoris, srčanog infarkta, moždanog udara i sličnih bolesti.

Najnovijim istraživanjima otkriveno je da unošenjem velikih količina određenih aminokiselina dolazi do odvajanja nataloženog kalcija koji se kroz bubrege izbacuje iz tijela, a masnoća sa žila kroz jetru se metabolizira i koristi u daljnjem opskrbljivanju tijela hranom. Poduzeće Pond, kojeg je osnivač Zoran Rudeš proizvodi u Samoboru prehrambeni dodatak nazvan Sklerobay koji sadrži upravo tu aminokiselinu.

Predavanje je potaklo nazočne da postave mnoga pitanja o aterosklerozi, a sa zanimanjem su primili informaciju i o sljedeća dva predavanja koja će se održati 4. i 18. studenog, a teme će biti imunostimulatori i stečeni dijabetes.

T.M.

 
23.10.2004.

StreetART 2004. završio u Zagrebu

Zver i ljepotice u novinama

StreetART 2004. završio u Zagrebu

Pod nazivom "Dresscode-novine" osnovna ideja Ivanova performansa ili modne predstave bila je u prikazu druge strane novina. Zašto novine ne bismo prikazali u potpuno novome svjetlu, kao šešire-skulpture koji zajedno s odjećom čine zadani dresscode – bio je mišljenja Ivan Zver koji se nada da su gledatelji uočili inspiraciju koja je proizašla iz njegovih morskih i ugodnih toplih jutara provedenih u radu na ovim modelima.

Zagrebačka gradska kavana bila je u nedjelju, 17. listopada, domaćin i utočište svetonedeljskim "streetartovcima" u završnici ovogodišnje priredbe koju je potkraj rujna na glavnom svetonedeljskom trgu omelo loše vrijeme. Završnicu je, pak, omela prometna nezgoda članova skupine Moonlight cats koji su u posljednji trenutak morali otkazati svoj nastup. Zamjensko je rješenje na brzinu pronađeno u glasovirskim minijaturama Miroslava Hriberskog koji je prebirući po tipkama glasovira Gradske kavane Zagreb upotpunio "streetartovsko" druženje okupljenih, nakon što je programski odrađena i posljednja ovogodišnja večer. Započeli su je Mali Mozarti, članovi istoimenog mandolinističkog ansambla Kulturno-umjetničkog društva Strmec koji su pokazali svu svoju vrijednost, a njihov voditelj i dirigent Miroslav Hriberski i svoje glasovne mogućnosti.

Središnji dio večeri pripao je modnoj reviji 18-godišnjeg Ivana Zvera, koji je lani oduševio s krinolinama, a ove godine modnu reviju pretvorio u party za modele i goste zagrebačke Gradske kavane. Pod nazivom "Dresscode-novine" osnovna ideja Ivanova performansa ili modne predstave bila je u prikazu druge strane novina. Zašto novine ne bismo prikazali u potpuno novome svjetlu, kao šešire-skulpture koji zajedno s odjećom čine zadani dresscode – bio je mišljenja Ivan Zver koji se nada da su gledatelji uočili inspiraciju koja je proizašla iz njegovih morskih i ugodnih toplih jutara provedenih u radu na ovim modelima. Novinski papir u tehnici kaširanja slojevito premazan drvofiksom, osunčan i osušen na rapsko-barbatskom suncu djelovao je zanimljivo. Modele nisu nosile profesionalke iz kakve agencije, već naše susjede, cure koje susrećemo na ulici i u kafićima.

Zver u svijet mode ulazi još u vrtićkoj dobi prekrajajući bakine čizme, kada su mu tkanine bili omiljeni rođendanski pokoloni. Igra se nastavljala na dječjim revijama do prvog pojavljivanja na televiziji, u sedmom razredu osnovne škole, u Turbo limach showu. U ozbiljnjiji svijet umjetnosti uvela ga je Gizela Ulle Kovačić kod koje je počeo upoznavati glinu. Uvidjevši da ga u glini zanima i oblikovanje skulptura rad je nastavio s umjetnicom kiparicom Irenom Podvorac koja je istančala njegov osjećaj za umjetnički lijepo. S odrastanjem su se njegove inspiracije mijenjale od Scarlet O' Hare iz legendarnog filma Prohujalo s vihorom, pa do glazbe i scenskih nastupa Josipe Lisac, što je ostalo i do danas. Njegov umjetnički svijet na zemlju spušta školovanje u zagrebačkoj umjetničkoj gimnaziji gdje umjetničke vizije poprimaju one realnije obrise potkrepljene gimnazijskim znanjem. Sve te modne slike trebale su se od običnih komada tkanine realizirati u polunosive predmete. To ne bi bilo izvedivo bez velikog znanja i strpljenja gospođe Sanje Kralj koja mu pomaže u tome kako svoje vizije praktično realizirati. Svoj put želi nastaviti školovanjem na Tekstilno tehnološkom fakultetu za što se priprema u visokom učilištu Agora, pod vodstvom profesora Modrića.

U jednom kutku ovih zbivanja našla se i čarobna kristalna kugla Tatjane Miklenić koja je uz pomoć svog laptopa i ovaj put "coprala", s nešto manje uspjeha nego u Svetoj Nedelji, ali je zadovoljila znatiželju svih zainteresiranih za svoju budućnost.

Na kraju revije uslijedila je podjela neobičnih zahvalnica – ukrasnih drvenih daščica – svima koji su pridonijeli uspjehu ovogodišnjeg StreetARTa, a ponajprije njegovim pokroviteljima, Općinskom poglavarstvu i Turističkoj zajednici Svete Nedelje.

Program je, uz brojne suradnike, osmislila Vlatka Štefanić, a vodila Kristina Kirschenheuter.

E. K.

 

POU organiziralo predavanje o aterosklerozi

StreetART 2004. završio u Zagrebu

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002