04.12.2004.

Počelo prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidate

Podrška kandidatima

Počelo prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidate

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske raspisani su početkom prosinca odlukom hrvatske Vlade, a stranački aktivisti i simpatizeri počeli su s prikupljanjem potpisa za svoje favorite. Već su prve subote po raspisivanju izbora na samoborskom Trgu kralja Tomislava osvanuli štandovi koji mame na podršku građana predloženim kandidatima. Ponajveća je gužva bila na štandu gdje su se prikupljali potpisi za aktualnog predsjednka Mesića. Tamo smo zatekli dva samoborska gradonačelnika - bivšeg i sadašnjeg, Filipca i Adameka, ovaj put na zajedničkom zadatku prikupljanja podrške Stipi Mesiću.

Nismo zamijetili prikupljanje potpisa za Jadranku Kosor, ali je zamijećen štand neovisnog kandidata Borisa Mikšića, koji je u svoju američku avanturu krenuo iz Samobora, nadahnut Ferrarijem koji je prvi puta vidio baš na glavnom samoborskom trgu. Osim njega, potpise je prikupljao i Samoborac Mladen Novosel, predsjednik Hrvatske radničke stranke, koji također smatra da ima izgleda u utrci za prvog stanara Pantovčaka.

S.S.

 
04.12.2004.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom gradonačelnik primio predstavnice Udruge invalida Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja

Budite anđeli, ukinite barijere!

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom gradonačelnik primio predstavnice Udruge invalida Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja

Samoborski gradonačelnik Žarko Adamek primio je povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Gradskoj vijećnici predsjednicu Udruge invalida Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja Jadranku Guštin i tajnicu Udruge Jadranku Kufrin.

Bila je to prilika za razgovor o svim temama vezanim uz osobe s invaliditetom, kako su predstavnice Udruge zamolile da se od sada korektno zovu njihovi članovi. Djeca pak nisu invalidne osobe ili djeca s invaliditetom, već djeca s teškoćama u razvoju. Jadranka Guštin i Jadranka Kufrin iskoristile su priliku i upozorile gradonačelnika Adameka na još brojne arhitektonske barijere koje osobama s invaliditetom onemogućuju normalno kretanje, komuniciranje i obavljanje svakodnevnih poslova. Posebno se to odnosi na stare zgrade, kao što je primjerice i zgrada Gradskog poglavarstva, koje stepenicama ili sličnim preprekama onemogućuju pristup osobama s invaliditetom.

Gradonačelnik je istakao niz pozitivnih primjera: bankomat prilagođen osobama u kolicima i spuštene pločnike, a spomenuo je i novu sportsku dvoranu, koja bi trebala biti prilagođena osobama s invaliditetom. Pojasnio je da se stare zgrade teško renoviraju i prilagođavaju, budući da je za svaku rekonstrukciju potrebna dozvola nadležnih zaštitara.

No, predsjednica i tajnica Udruge invalida spomenule su i jedan novi objekt koji ni kom slučaju nije prilagođen njihovim članovima, a to je javni WC kod crkve svete Anastazije. Osobe u kolicima ne mogu se uspeti strmom ulicom do njega, a zatim slijede nove prepreke. Zahodu, da se njih iz Udruge pitalo, tamo jednostavno nije bilo mjesto, konstatirale su predsjednica i tajnica Udruge.

Na kraju, zahvaljujući na prijemu, gradonačelniku su poklonile veliko srce na kojem je pisalo: PRIJATELJI SU POPUT ANĐELA KOJI NAS PODIŽU KAD NAŠA KRILA ZABORAVE LETJETI, te malog anđela, kao simbol pomoći onima kojima je to potrebno.

A to nije samo Međunarodni dan osoba s invaliditetom, već svaki od dana koji nekima od nas predstavljaju neravnopravnu bitku s barijerama i preprekama koje zdrave osobe i ne primjećuju.

Robert Škiljan

 
04.12.2004.

Udaraju se temelji propaloj investiciji

Carinski kompleks bez granica

Udaraju se temelji propaloj investiciji

Iako se Hrvatska, po nekima prebrzo, a po drugima presporo, približava Europskoj uniji, postoje i planovi koji kao da za to ne mare.

U podrumu Poduzetničkog centra u Bregani znatiželjnici se mogu uvjeriti u grandiozne planove carinskog kompleksa u Bregani, za koji u posljednje vrijeme država otkupljuje zemlju i koji kao da sugerira da će granica prema Sloveniji i EU na ovom mjestu biti zauvijek.

Policijski i carinski kontrolni punktovi, parkirališta, vage, platforme za istovar životinja, trafostanica i pripadajuća infrastruktura, sve bi trebalo biti izgrađeno negdje do našeg ulaska u europsku zajednicu država.

Nisu naši državni činovnici jedini koji su se, po svemu sudeći opet preračunali. Na granici između Austrije i Slovačke u korov zarasta nekoliko puta veći carinski kompleks. Samo što je izgrađen, Slovačka se pridružila Europi i investicija se pokazala bespotrebnom.

Razmišlja li itko o tome i kod nas?

R.P.

 

Počelo prikupljanje potpisa za predsjedničke kandidate

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom gradonačelnik primio predstavnice Udruge invalida Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja

Udaraju se temelji propaloj investiciji

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002