02.03.2004.

Pohvalne kritike nakon premijere Pučkog mjuzikla Janica i Jean

Kaleidoskop glazbenih i verbalnih dosjetki

Nakon svečane premijere mjuzikla Janica i Jean u Komediji s nestpljenjem su se čekali i prvi osvrti u medijima. Hrvatska radio televizija tako je već u subotu u svojem središnjem Dnevniku dužim prilogom pohvalila predstavu, a nisu izostali i tiskani mediji. Vjesnikov kritičar Nenad Turkalj u subotnjem izdanju (21. veljače) piše:

"Solističke pjevačke dionice nerijetko su zahtjevne, čemu su dobro odgovorili odabrani pjevači, a veći broj epizoda i glumačkih uloga upotpunio je taj kaleidoskop glazbenih i verbalnih dosjetki. Osnovni uspjeh toga kojiput i pretencioznog glazbeno scenskog uratka, nosi izvedba, pripremljena očito sa zalaganjem i radošću.

Redatelj je maksimalno razigrao scenu – kako to već majstor Štefančić umije – u što se dobro uklopila i duhovita koreografija, a lokalnoj živopisnosti pomogli su i kostimi.

Na čelu ženskih uloga nalaze se tri dame. Lukrecija Brešković, kao majka obitelji Kleščić (prezime uzeto iz povijesti Samobora), i sada je – kao i uvijek – scenski savršeno ležerna i vlada svakom situacijom, bilo glumački ili pjevački. Vlatka Burić, kao nositeljica naslovne uloge, za nas je iznenađenje jednako lijepom pojavom, dobro školovanim glasom i odličnom glumom s diskretnim naznakama komike. Treća je solistica Komedije Larisa Marak u, također, veoma ležerno odigranoj i otpjevanoj ulozi kućne djevojke Katice."

U Večernjem listu od ponedjeljka (24. veljače) o predstavi piše Denis Derk:

"Priča o mekanoj francuskoj okupaciji Samobora tako je s puno razloga afirmirala samoborsku sopranisticu Vlatku Burić u ulozi Janice. Ljubitelj publike sigurno će postati i eurovizijski pobjednik Dino Jelusić kao Janičin brat Ivica. Sličnost s Kostelićima uspješan je marketinški štiklec, u duhu samoborske snalažljivosti. Tu je i provjerena zvijezda Đani Stipaničev. Uz brojne druge Komedijine adute, osigurana je pozornost gledatelja i puna dvorana za brojne nadolazeće predstave."

Navodimo i osvrt Ratka Čangalovića iz Jutarnjeg lista (ponedjeljak, 23. veljače):

"...Škiljanov libreto kao da je upravo zato pogodovao razigranosti, veselju i opuštenosti izvanredno uigrana orkestra, zbora i plesnog ansambla Kazališta Komedija tijekom cijele predstave. ...Pučki tamburaški mjuzikl Janica i Jean, osim što je osvježenje zagrebačkoga kazališnog repertoara, ujedno je i dobar primjer stvaranja spektakla u koprodukciji (Komedija, Samoborfest d.o.o. i HRT)."

 
02.03.2004.

Premijera Pučkoga tamburaškog mjuzikla Janica i Jean

Premijera uspjela, komad zaživio!

Premijera Pučkoga tamburaškog mjuzikla Janica i Jean

U zagrebačkom Kazalištu Komedija održana je 20. veljače premijera Pučkoga tamburaškog mjuzikla Janica i Jean. To je prvi hrvatski mjuzikl te vrste, temeljen na tamburaškoj glazbi, kojem je radnja smještena u Samobor s početka devetnaestog stoljeća kada je Samobor bio u sklopu Ilirskih provincija i kad su njime vladali Francuzi.

Premijera mjuzikla privukla je i brojne ugledne goste kao što su predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, bivši predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i filmski redatelj Antun Vrdoljak, direktor HRT-a Mirko Galić, vođa Histriona Zlatko Vitez, general Hrvatske vojske Slobodan Praljak i mnogi drugi. Premijeri su prisustvovali i članovi Poglavarstva Grada Samobora na čelu s gradonačelnikom Žarkom Adamekom, te članovi Gradskog vijeća.

Mjuzikl govori o podijeljenom osjećaju Samoboraca prema francuskim okupatorima, a jedna od onih koja se vrlo dobro navikla na suživot s Francuzima je Marica Kleščić, na čijem se imanju i odvija radnja mjuzikla. Njoj se udvara šarmantni kapetan Bourbonne, dok je njena kćer Janica, koju glumi Samoborka Vlatka Burić, zaljubljena u poručnika Jeana Blondeta, kojeg igra Đani Stipaničev. Zapaženu ulogu ima i pobjednik Dječje Eurovizije Dino Jelusić koji igra ulogu Janičinog brata Ivana. Mjuzikl je ostvaren u koprodukciji Kazališta Komedija, poduzeća Samoborfest d.o.o. i Tamburaškog orkestra HRT-a, a za njegov nastanak najzaslužniji su autor libreta Robert Škiljan i autor glazbe Siniša Leopold. Redatelj mjuzikla je legenda hrvatskog glazbenog kazališta Vlado Štefančić.

Publika je odlično prihvatila mjuzikl, te je često pljeskom pratila njegovo izvođenje. Reakcije po završetku mjuzikla bile su vrlo pozitivne i svi su se složili kako je premijera u potpunosti uspjela, jer je postignut skladan odnos kvalitetne i nadahnute radnje, odličnog glazbenog ugođaja i sjajnih glumaca koji su sve to na pozornici proveli u djelo.

Mladen Sirovica

FOTO: Autori Siniša Leopold i Robert Škiljan s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom na prijemu poslije premijere (gore). Nositelji glavnih uloga Vlatka Burić i Đani Stipaničev opustili su se nakon naporne izvedbe (dolje)

 

Pohvalne kritike nakon premijere Pučkog mjuzikla Janica i Jean

Premijera Pučkoga tamburaškog mjuzikla Janica i Jean

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002