27.09.2004.

Koalicijski partneri HNS i LS anketirali građane

Ugrožene vrijednosti

Koalicijski partneri HNS i LS anketirali građane

Zajedno za Samobor bio je osnovni moto javno provedene ankete među građanima Samobora, a od strane koalicijskih partnera HNS-a i LS-a. Čelnici stranaka su, dijeljeći prigodne promidžbene letke, građanima Samobora postavili nekoliko, po njihovom mišljenju, pitanja od vitalnog značaja za Grad Samobor:

Na prvo, koje je glasilo: BISTE LI ODOBRILI ULAGANJE GRADSKOG NOVCA U UREĐENJE ŠMIDHENA?, pozitivno je odgovorilo 147 građana, a negativno njih 11.

Drugo pitanje glasilo je: PODRŽAVATE LI INICIJATIVU IZDVAJANJA SREDSTAVA IZ GRADSKOG PRORAČUNA ZA NABAVU KNJIGA DJECI OSNOVNIH ŠKOLA? Za to je nedvosmisleno bilo 68 građana, njih 74 smatra da je to opravdano za učenike slabijeg imovnog stanja, a 6 ih je bilo protiv.

Treće pitanje glasilo je: JESTE LI ZADOVOLJNI KVALITETOM I DINAMIKOM RADOVA NA OBNOVI GRADSKOG TRGA? Od anketiranih građana zadovoljno je njih 45, dok ih 105 misli suprotno.

Građani obuhvaćeni anketom bili su u prilici i sami naznačiti neki od gradskih problema, a rezultati su vidljivi na priloženoj tabeli. Iz nje je vidljivo da se građani najviše žale na općenito loš odnos prema vrijednostima, a nezadovoljni su i javnim gradskim prijevozom.

Ivica Horvat

 
27.09.2004.

Dodijeljene Nagrade za životno djelo Grada Samobora pripadnicima 151. samoborske brigade

Mali znak zahvalnosti za veliko djelo

Dodijeljene Nagrade za životno djelo Grada Samobora pripadnicima 151. samoborske brigade

Za Dan Grada Samobora, u listopadu prošle godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 151. samoborskoj brigadi dodijeljena je Nagrada Grada Samobora za životno djelo. Na taj je način iskazana zahvalnost građana za sve ono što su pripadnici te postrojbe uradili za osamostaljivanje Hrvatske kroz Domovinski rat.

Pred Božićne i novogodišnje blagdane iste godine, Udruga branitelja 151. samoborske brigade na simboličan je način svojim članovima i pojedinačno počela uručivati svjedočanstvo o primitku najveće gradske nagrade.

Nastavak, svojevrsni drugi krug podjele ovih priznanja pripadnicima brigade, održan je 25. rujna ove godine, na Trgu kralja Tomislava, na dan mobilizacije brigade. Tom je prigodom izaslanstvo brigade odalo počast svojim poginulim pripadnicima u Parku domovinske zahvalnosti, a prigodni je govor održao ratni zapovjednik brigade Adolf Paar.

On se osvrnuo na časni ratni put brigade i ponovo zahvalio onima koji su za Hrvatsku dali najviše što su mogli – život.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge 151. samoborske brigade Franjo Horvat, koji je zahvalio na priznanju, te izrazio nadu da veliko djelo pripadnika brigade nikad neće biti zaboravljeno.

Robert Škiljan

 
27.09.2004.

Šaranje po spomeniku na Trgu Matice hrvatske

Partizan osvanuo s U na sebi!

Šaranje po spomeniku na Trgu Matice hrvatske

Tijekom vikenda, između 17. i 19. rujna, nepoznati počinitelj ili više njih ustaškim grafitima išarali su spomenik neznanom junaku na Trgu Matice hrvatske u Samoboru. Spomenik je "ukrašen" s nekoliko slova U, a štetu je Policijskoj postaji Samobor prijavio predsjednik Udruge antifašističkih boraca Grada Samobora i Svete Nedelje. Članovi istoimene udruge štetu su odmah uklonili o svom trošku.

Nije naodmet spomenuti da će se u Saboru do kraja godine naći i prijedlog izmjena i dopuna kaznenog zakona prema kojem se predviđa novčana ili zatvorska kazna do tri godine za veličanje i promicanje totalitarnih ideologija i pokreta, te poticanje mržnje i diskriminacije. Nakon odluke o rušenju spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću, bit će zanimljivo poslušati tu saborsku raspravu.

S.S.

 
27.09.2004.

Otvorena 29. Samoborska glazbena jesen

12 koncerata u 15 dana

Otvorena 29. Samoborska glazbena jesen

Svečanim otvorenjem počela je 24. rujna 29. Samoborska glazbena jesen. Nakon pozdravnog govora Tomislava Marvara, v.d. ravnatelja POU Samobor, otvorio ju je samoborski gradonačelnik Žarko Adamek. Među okupljenim uzvanicima i gostima našli su se Dalibor Paulik, viši savjetnik u Ministarstvu kulture RH i dr Mirjana Mataušić – Pišl, zamjenica župana zagrebačke županije, te predstavnici generalnog sponzora Hypo-Alpe-Adria banke. Po svečanom otvorenju na novom Bösendorfer klaviru održan je prvi koncert, a ta čast pripala je prof Ljubomiru Gašparoviću. Izveo je klavirski recital sa djelima Mozarta, Livadića i Debussya. Vikend se nastavlja koncertima Big banda Hrvatske glazbene mladeži u 25. rujna u kino dvorani i Ivana Dugandžića na gitari i Željke Spinčić na orguljama u Franjevačkoj crkvi, u nedjelju 26. rujna. Svi koncerti počinju u 19:30.

T.M.

 

Koalicijski partneri HNS i LS anketirali građane

Dodijeljene Nagrade za životno djelo Grada Samobora pripadnicima 151. samoborske brigade

Šaranje po spomeniku na Trgu Matice hrvatske

Otvorena 29. Samoborska glazbena jesen

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002