15.12.2004.

Dječji pjevački zbor Samoborček promovirao svoj novi CD

Maestro pingvin napunio kino dvoranu

Dječji pjevački zbor Samoborček promovirao svoj novi CD

U do kraja ispunjenoj kino-dvorani u Samoboru 14. prosinca je Dječji pjevački zbor Samoborček promovirao svoj novi CD pod nazivom Maestro pingvin. Koncert su otvorili "naslovnicom" sa svog prvog CD-a, pjesmom Čarobnjak, koja je u međuvremenu postala i njihov zaštitni znak. Na ovom nosaču zvuka 11 je novih pjesmica raznolikog sadržaja i modernih ritmova, među kojima su se našle i dvije prigodne – blagdanske, koje su ostavljene za kraj ovog promotivnog nastupa: Čestitka i Kraj božićnog bora. Koncert je otvoren pjesmicom Jutro na dvorištu, a uslijedile su Zašto, s asocijacijom na vječno dječje pitanje, pa rockerski Bakamix, Moj djed i naslovni Maestro pingvin, koji je plod suradnje Samoborčeka i Arsena Dedića, a samoborski ga zbor pjeva i na CD-u koji je prilog nove Arsenove dječje pjesničke zbirke Dječje oči.

Do kraja koncerta Samoborčeki su potvrdili da Vole školu u je-molu, a zapjevali su još Krokodilu i Jagodi. Tekstove i glazbu za većinu je pjesmica napisala umjetnička voditeljica zbora Martina Gazdek, a aranžmani su djelo Tomislava Jozića.

Kao gosti zbora na ovom koncertu nastupili su mladi strmečki mandolinisti koji pod imenom Mali Mozart i vodstvom Miroslava Hriberskog djeluju u sklopu tamošnjeg KUD-a, te Plesno - likovna radionica škole Bogumila Tonija koju vodi profesorica Nevenka Miklenić.

Od prvog do drugog CD-a Samoborčeki su, kako to biva u dječjim zborovima, poprilično izmijenili sastav. U međuvremenu se udala i umjetnička voditeljica, ali je, naravno, ostala sa zborom. Za petogodišnju pjevačku vjernost Samoborčeki su ovom prigodom posebno nagradili svoje, stažom najstarije, članice: Luciju Kirschenheuter, Ivanu Miklenić, Saru Čavlović i Antoniju Babojelić. Na kraju su dvojica najodvažnijih dječaka iz zbora i teti Martini i tajnici zbora Marini Franjko predali cijeće kao zahvalu za trud uložen u rad s njima. Postojan je uz zbor ostao i Kristijan Kiki Ugrina, koji je vodio i promociju prvog CD-a ovog zbora, te još poneki Samoborčekov koncert. Gotovo da je, reklo bi se, srastao sa samoborskim zborom.

Novi CD snimljen je u tonskom studiju Podmornica u Samoboru.

e.k.

 
15.12.2004.

Damir BurcarJavnosti se predstavilo novo vodstvo samoborskog SDP-a

Novi ljudi za povratak na vlast

Damir BurcarJavnosti se predstavilo novo vodstvo samoborskog SDP-a

Nakon održane Izborne konvencije stranke javnosti se predstavilo novo vodstvo samoborskog SDP-a. Dugogodišnji predsjednik Stjepan Mišo Vlahović nakon dugotrajnih je unutarstranačkih okršaja morao odstupiti, a zamijenio ga je diplomirani sanitarni inženjer Damir Burcar. Za njegovog zamjenika izabran je Marko Sokolović, a u Gradski odbor izabrani su Darko Kupres, Krešo Sokolović, Vanja Žokalj, Žarko Željko i Petar Raić. Članovi novog Nadzornog odbora su Zlatko Cigrovski, Dragica Knežević i Goranka Milanović.

Novi predsjednik Burcar spomenuo je najveći grijeh bivšeg predsjednika Vlahovića, a to je odlazak u opoziciju, čime je SDP izgubio svoj utjecaj i poziciju u samoborskom političkom životu. Cilj novog vodstva, za kojeg Burcar tvrdi da je puno novih ideja, je povratak na vlast, a to bi trebali učiniti u koaliciji sa srodnim i bliskim strankama. U SDP-u po tom pitanju nisu posebno izbirljivi i spremni su pristati na suradnju sa svima osim s HDZ-om. No, konkretna suradnja na sljedećim izborima bit će definirana tek kad se vidi s kojim konkretnim imenima na izbore misle izaći ostale stranke.

Robert Škiljan

FOTO: Novo vodstvo SDP-a - Marko Sokolović, Darko Kupres i predsjednik Damir Burcar

 
15.12.2004.

Umro pjesnik Miljenko Kovačićek

Zbogom prijatelju

Umro pjesnik Miljenko Kovačićek

Zbogom prijatelju

Postoje trenuci kada su riječi nedostatne, trenuci koji nam nikada neće pobjeći, mada pripadaju vremenu otišlom. Sve ostaje u nama koji još trajemo u neizbježnoj prolaznosti, prepušteni sjećanjima i snatrenjima. Eto nas je iznenada napustio naš pjesnik, prijatelj, sugrađanin po porijeklu i srcu, Miljenko Kovačićek. Čovjek s kojim smo sanjali mnogo novih i lijepih zamisli kulturnih zbivanja u našem gradu, više nije s nama. Kako kažu, miljenici Božji umiru mladi. Nama ostaje da i dalje sanjamo zajedničke snove i nastavimo putem kojim je Miljenko tako samozatajno kročio.

Za sobom je Miljenko ostavio tri zbirke poezije: U susret, Pjesmored i Beyond the song, prvu zbirku izdanu u Americi, kao prijevod s hrvatskog jezika. U svojoj bogatoj biografiji Miljenko je bio zastupljen i u časopisima Forum, Republika, Bridge, bio je preveo na engleski jezik antologije hrvatske poezije Uskličnici i U ovom strašnom času, a autor je udžbenika za hrvatski jezik namijenjenih stranim studentima. Saul Bellow bio je predmet izučavanja njegovog magistarskog rada. Godinama je bio i članom Društva hrvatskih književnika. U posljednjih nekoliko godina pisao je i prevodio haiku poeziju i tako pomogao Samoborskim haiku susretima. Zapaženi su i njegovi nastupi na samoborskim recitalima, osobito na "Sv. Mihalju" i "Ljubici", ali i njegova svirka na klaviru na Dan sv. Valentina. Kao član Matice hrvatske, ogranak Samobor, uvijek se trudio prezentirati naš grad u njegovom najboljem svjetlu i tradiciji.

No, prije svega naš Miljenko je bio pravi dečko iz Starogradske, sklon tradiciji starog Samobora, šali, pjesmi i veselju, življenju u punom smislu riječi. S njime smo zato izgubili još jedan vrijedan dio naše biti; šale kod Miška, osmijeh na ulici, poetsku riječ na recitalima, vrijedne prijevode hrvatske književnosti, a najviše od svega, toplinu duše našeg prijatelja.

Bila ti laka samoborska gruda Miljenko!

Milan Žagarac Peharnik

dosad neobjavljena pjesma Miljenka Kovačićka

HRVATSKA, MATI

Od srca sam te pozdravio,

sastavio tvoje početke i krajeve,

a ti si plakala kao dijete.

Što mi je sada činiti?

Nježan naspram vremena

odlazim na mjesta sjećanja

i ja sam sjećanje.

Lomljiv naspram žalosti i bola

uvijek i na svakom mjestu

mogu biti i žalost i bol.

A tko će probuditi planine?

Tko će nasmijati more?

Moram još to učiniti.

Moram imati toliko duha

da preda mnom

zaigrano malo dijete

postane stasita djevojka,

mlada žena

Hrvatska, mati

 
15.12.2004.

U Svetom Martinu pod Okićem održano predavanje o Mihalju Šilobodu

Velikan 18. stoljeća

U Svetom Martinu pod Okićem održano predavanje o Mihalju Šilobodu

Škola u Svetom Martinu prije mjesec dana promijenila je ime i dobila naziv po Mihalju Šilobodu.

U organizaciji Samoborskog muzeja i škole, koja odsad nosi naziv Mihalja Šiloboda, u utorak, 7. prosinca, održano je predavanje o životu i djelu Mihalja Šiloboda, svećenika i pisca.

Predavanje je održao prof.dr. Alojz Jembrih, a slušatelji su bili nastavnici svetomartinske škole i nekoliko mještana, te djelatnici Samoborskog muzeja.

Mihalj Šilobod rođen je prije 280 godina u Svetom Martinu, školovao se u Zagrebu, Beču i Bologni. Svećenički je poziv počeo kao kapelan u Tuhlju i Ivancu, a zatim je imenovan župnikom u Martinjskoj Vesi kod Siska. 1760. godine imenovan je župnikom sv. Trojstva u Svetoj Nedelji.

Šilobod je autor Aritmetike horvatszke u kojoj se prvi puta pojavljuje hrvatsko aritmetičko nazivlje. Ono je namijenjeno učeniku, s uputom kako može shvatiti iznesena matematička pravila i radnje.

Šilobodu se pripisuje autorstvo knjižice pod naslovom Cabala – odgonetaljka na temelju brojeva, te isto tako latinska pisana knjižica "Od igre loto zvane".

Fundamentum cantus gregoriani... Šilobod je izdao 1760. godine. Uputa je to u koralno pjevanje u kojoj se u obliku dijaloga učenika i učitelja obrađuju počeci glazbe, crtovlje, note, ključevi, solmizacija i intonacije, a sve popraćeno primjerima.

Predavač je posebno naglasio važnost Šilobodovih djela za prosvjetu 18. stoljeća i čestitao inicijatorima imenovanja škole po imenu ovog velikana prosvjetiteljskog razdoblja.

Ivanka Brekalo

 

Dječji pjevački zbor Samoborček promovirao svoj novi CD

Damir BurcarJavnosti se predstavilo novo vodstvo samoborskog SDP-a

Umro pjesnik Miljenko Kovačićek

U Svetom Martinu pod Okićem održano predavanje o Mihalju Šilobodu

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002