18.10.2004.

Protesti građana u susjedstvu Samoborke nastavljeni novim prosvjednim skupom

Više ozona – manje betona!

Protesti građana u susjedstvu Samoborke nastavljeni novim prosvjednim skupom

U četvrtak, 14. listopada, na Trgu kralja Tomislava u Samoboru opet su se okupili prosvjednici iz MO Franjo Kuharić, kojima je sudbina dodijelila nemilu ulogu Samoborkinih susjeda. Podsjećamo da u tom dijelu grada već radi novi Samoborkin pogon koji svojom visinom dominira nad okolicom, a gradi se i nova betonara. Ni ona nema dozvole za građenje, što je potvrdila i nadležna ministrica Dropulić, a već se do nje, u bivšoj Fotokemici, gradi i asfaltna baza. Protesti građana iz Ulice Nikole Šubića Zrinskog, kojima se pomalo priključuju i ostali, svjesni da bespravna gradnja objekata koji zagađuju okoliš i drskost nabusitih novobogataša nema granica, do sada nisu urodili plodom. Istina, podršku im je dalo gradsko čelništvo, deklarativnu naravno, budući da nema stvarnih ovlasti u cijelom slučaju.

Ponovno okupljeni na Trgu kralja Tomislava nosili su transparente s upečatljivim porukama: NOVA ATRAKCIJA TURISTE ZOVE – USRED SAMOBORA PROIZVODIMO SMRAD I OTROVE! ili SLUŠAJMO SAMOBOR KAKO DIŠE ILI NAM SE CRNO PIŠE. Okupljenima se obratio i gradonačelnik Žarko Adamek, koji je okupljenim građanima ponovio svoju i podršku Gradskog poglavarstva, te naglasio da će biti prvi u protestnoj koloni koja će krenuti tamo gdje se odlučuje.

Na kronologiju zbivanja podsjetila je predsjednica Vijeća mjesnog odbora Ljiljana Jenko. Ujedno je pozvala sve građane da se pridruže izaslanstvu koje će poći u Ministarstvo na razgovor, te ih zamolila da ovaj mirni prosvjed ponove ispred zgrade Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša. Jutros su, pak, kao zainteresirana stranka u postupku gradnje asfaltne baze, predstavnici Mjesnog odbora bili pozvani da daju svoje mišljenje u samoborskoj ispostavi Županijskog ureda državne uprave za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i graditeljstvo u pogledu izdavanja lokacijske dozvole Samoborki, gdje su ponovili svoj jedinstveni stav da se izričito protive toj gradnji. Tamo su se, prema priopćenju iz Poglavarstva Grada Samobora, investitor i građani ipak usmeno sporazumijeli o izmiještanju asfaltne baze iz centra Samobora na lokaciju koja će se kasnije utvrditi, najkasnije u roku od 15 dana.

Skupu se obratila i Marica Jelenić, županijska vijećnica HNS-a, koja je prisutne obavijestila da je problem na posljednjoj skupštinskoj sjednici podigla na županijsku razinu i zatražila o njemu pismeno očitovanje Županijskog poglavarstva, te odgovor na pitanje koje će korake u ovom slučaju poduzeti Županija u sklopu svojih nadležnosti. Okupljenima je obećala da će do sljedećeg prosvjednog skupa nastojati doći do tog odgovora koji dosad nije dobila.

Prosvjednike je podržao Antun Dubravko Filipec, kandidat za gradonačelnika LS-a i HNS-a, zatraživši od građana da podršku iskazanu njima, uzvrate podrškom stanovnicima Obrtničke ulice koji isto tako trpe zbog sličnog problema.

Na kraju prosvjednog skupa na Trgu kralja Tomislava gradski vijećnik Mladen Guliš iz HNS-a poručio je okupljenima da će tijekom svog boravka na proslavi Dana grada Samobora s problemom biti upoznat i predsjednik države Stipe Mesić, te da će se i od njega zatražiti potpora građanima u rješavanju pitanjaSamoborkine betonare i asfaltne baze.

Inače, vrijedi napomenuti da je prosvjednicima nekoliko minuta prije početka skupa netko za sad napoznat isključio struju. No, pri ruci se našao Samoborac s placa Mogut, koji je spremno priključio kabel na svoju utičnicu, ter pustio dragocjeni napon.

Robert Škiljan

FOTO: Prosvjednike je podržao i gradonačelnik Žarko Adamek

 

Protesti građana u susjedstvu Samoborke nastavljeni novim prosvjednim skupom

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002