19.11.2004.

Nastavljena "rovovska bitka" u dvorištu stanara na uglu Langove i Samostanske ulice

Presuda isti dan!

Nastavljena

U utorak, 16. studenog nastavljena je "rovovska bitka" u dvorištu stanara na uglu Langove i Samostanske ulice. Podsjetimo, njihov susjed Želimir Kodrić, naumio je prokopati kanal i položiti energetski vod do svog posjeda baš tik do njihovih kuća, usprkos činjenici da se tamo nalaze plinske i kanalizacijske instalacije. Kada su stanari, predvođeni Leom Berićem, to uspjeli spriječiti, Kodrić se povukao i pokušao svoju pravdu utjerati sudskim putem.

12. studenog njegov je odvjetnik Vladimir Miočinović Općinskom sudu u Samoboru uručio Prijedlog radi osiguranja, u kojem je tražio "privremenu mjeru zabranom protivnicima osiguranja stajanjem na pravcu iskopa kanala i verbalnim onemogućavanjem iskopa kanala".

Privremena mjera od strane sutkinje Općinskog suda u Samoboru Mirele Crnjak izrečena je u skladu s legendarnom brzinom hrvatskog pravosuđa - istog dana. U njoj se u potpunosti izišlo u susret tražitelju izricanja Želimiru Kodriću, a stanarima se priprijetilo i novčanom kaznom od 5.000 kuna ukoliko se ne dozvoli prekapanje dvorišta po zamišljenoj crti.

Interesantno je da je Sud prijedlog predlagatelja ocijenio osnovanim, iako mu nisu bile predočene nikakve dozvole ili elaborati koji bi potkrijepili legalnost kopanja. Valja napomenuti da polaganje energetskog kabla vrši samoborska Elektra, jedina ovlaštena za takvu vrstu poslova, koja je pak za iskop angažirala Samoborku, čiji je vlasnik, kao što se zna - Kodrić, za koga treba sprovesti kabel. Sve ide u krug, samo nikakvih relevantnih "papira" jednostavno - nema.

No, stanari su iskoristi žalbeni rok od tri dana (petak, subota, nedjelja) i na presudu se u ponedjeljak žalili.

No, kao što smo već rekli, u utorak, 16. studenog na uglu Langove i Samostanske opet je bilo živo. Rovokopač je opet bio upaljen, a Kodrić je ovaj put svoju volju i namjeru osnažio dolaskom zaštitara. No, ni građani nisu ostali nespremni, te su pozvali policiju. Opet se ponovila priča od prije nekoliko dana. O tome je li pravac kopanja na Kodrićevom zemljištu ili na javnom dobru, ali rezultat je opet bio isti: policajci nisu na uvid mogli dobiti nikakav dokument iz kojeg bi bilo vidljivo tko je investitor, tko izvođač radova, tko nadzorni organ...

Naredba "Kopaj!" Želimira Kodrića, za sada je jedini argument koji bi trebao pokrenuti bager. Ali, i stanari imaju svoje adute. Još uvijek pomalo vjeruju u pravnu državu i njene instrumente.

Robert Škiljan

 
19.11.2004.

Stručni skup povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Dodatno rasvijetljen problem ovisnosti

Stručni skup povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

U Hrvatskoj se raznim akcijama počeo obilježavati Mjesec borbe protiv ovisnosti, koji traje od 15. studenog do 15. prosinca. Budući da u Samoboru djeluje Županijski centar za suzbijanje zlouporabe opojnih druga, a u njegovu sklopu i Savjetovalište za prevenciju ovisnosti iz kojega je ovaj centar i potekao, u Samoboru su se, u organizaciji Katarine Gerbl okupili eminentni stručnjaci s ovog područja. Na stručnom skupu koji je održan u Hotelu Lavica iskustva su razmijenili i s novim se saznanjima i anketama upoznali predstavnici malih povjerenstava koja djeluju u školama Zagrebačke županije, resorni pročelnici u gradovima i stručni suradnici u općinama, te sami stručnjaci koji su pripremili izlaganja iz dijela područja koje pokrivaju svojim radom.

Stručni je skup bio podijeljen u tri dijela. S društvenog aspekta o problemu su govorile doktorice Marina Kuzman i Dragica Katalinić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S kliničkog aspekta temu ovisnosti obradili su doktori Anto Orešković iz Terapijske bolnice Psihijatrijske klinike bolnice Sestara milosrdnica, a s kriminalističko - socijalnog kriminalisti iz Ministarstva unutarnjih poslova Darko Dundović i Dubravko Klarić, te sociolog, doktor Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti.

K.S.

 

Nastavljena "rovovska bitka" u dvorištu stanara na uglu Langove i Samostanske ulice

Stručni skup povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002