24.10.2004.

Obilježavanje 50. obljetnice DVD Gornja Vas i 72 godine organiziranog vatrogastva

Čuvari žumberačkih šuma i ognjišta

Obilježavanje 50. obljetnice DVD Gornja Vas i 72 godine organiziranog vatrogastva

Prvobitno vatrogasno društvo DVD Kalje osnovano je 1932. godine, a osnivači su bili:

Ivan Šintić, Gornja Vas; Martin Maletić, Petričko Selo; Nikola Heraković, učitelj, Kalje; Nikola Beg, Kalje; Marko Šintić, Gornja Vas; Nikola Haralović, Grič; Matija Šuštić, Kalje

Pod pokroviteljstvom Poglavarstva Grada Samobora 9. listopada svečano je proslavljena 50. obljetnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornja Vas, te 72. obljetnica organiziranog vatrogastva. Svečanost je započela promenadnim koncertom puhačkog orkestra DVD Otočac, a potom je u novo uređenoj dvorani zgrade DVD Gornja Vas započela svečana sjednica sviranjem državne i vatrogasne himne, pozdravljanjem uzvanika i gostiju i minutom šutnje za preminule i poginule članove. Predstavnik pokrovitelja proslave zamjenik gradonačelnika Željko Koščica tom je prilikom zapovjedniku DVD-a Petru Cvitkoviću uručio novu vatrogasnu zastavu, koju je blagoslovio domaći župnik vlč. Stjepan Ivanušić.

Tajnik DVD Gornja Vas Branko Šintić prisutne je ukratko upoznao s razvojem vatrogastva u Gornjoj Vasi, te istakao da je vatrogasno udruživanje, osim u prevenciji i gašenju požara, odigralo i veliku ulogu u razvoju cjelokupnog društvenog života sela u Hrvatskoj, a osobito u Žumberku, nekadašnoj Općini Kalje i selu Gornja Vas.

DVD Gornja Vas pristupilo je dobrovoljnim radom izgradnji vatrogasnog doma, a nužna financijska sredstva zarađivala su se organiziranjem zabava u korist društva.

Krajem pedesetih i počekom šezdesetih godina članstvo društva je brojčano smanjeno zbog masovnog odlaska na rad u inozemstvo, a zadnjih godina zbog općeg demografskog sloma u Žumberku. Zahvaljujući Josipu Šintiću – Šoštaru, dugogodišnjem predsjedniku, Josipu Colariću, zapovjedniku i Petru Cvitkoviću, tajniku, društvo se je održalo do današnjih dana.

Prisutnima na proslavi obratio se je i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, koji je sadašnjem i bivšem zapovjedniku DVD Gornja Vas, Petru Cvitkoviću i Josipu Colariću, uručio zlatne medalje.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimir Domin ml. izrazio je zahvalnost na operativnom djelovanju u gašenju požara otvorenih prostora, a posebno 2003. godine, prilikom gašenja požara vikend kuće. U ime Vatrogasne zajednice Grada Samobora o važnosti suradnje dobrovoljnih vatrogasnih društava s ekolozima i lovcima u očuvanju prirodnog bogatstva Žumberka govorio je njen tajnik Boris Bogolin.

Spomenice za 50-godišnji rad u vatrogastvu iz ruku predsjednika HVZ Teodora Frickog primili su: Petar Cvitković, Josip Colarić, Nikola Radovanić, Branko Šintić, Juraj Šintić, Janko Cvitković i Vlado Šintić.

Predsjednik DVD-a Gornja Vas Marko Šintić zahvalio je svima na pomoći u radu Društva, te posebno u realizaciji proslave 50. obljetnice osnutka društva. Uručio je prigodne poklone i priznanja Gradu Samoboru kao pokrovitelju, te ostalim organizacijama, sponzorima, donatorima i pojedincima.

Josip - Zlatko Šintić

 
24.10.2004.

Izložba gljiva u Celinama

I nakon kotlića svi zdravi"

Izložba gljiva u Celinama

U Društvenom domu u Celinama povodom Dana Grada Samobora otvorena je izložba gljiva. Domaćin i organizator ove dvodnevne izložbe koja se mogla vidjeti od 9 do 19 sati bio je MO Celine.

U prekrasnom ambijentu, ukrašenom zelenilom, jesenskim plodovima i krasnim primjercima gljiva, za čak 163 primjerka gljiva pobrinulo se Gljivarsko društvo ZET Zagreb, a uz svaku izloženu gljivu nalazilo se i stručno objašnjenje i njezini osnovni podaci. Posjetitelji su i sami donosili svoje primjerke, o kojima su onda mogli razgovarati sa stručnjacima i uglednim gljivarima Josipom Trudnikovim i Sulejmanom Zukićem.

Da ne bi sve prošlo samo u gledanju primjeraka, član Gljivarskog društva ZET Zagreb, Drago Pavić, prema svom receptu napravio je "kotlić" od 60 litara u kojem se osim dvadesetak vrsta gljiva našlo i junetine i krumpira, pa je ova neobična delicija odmah "planula" u subotnjim popodnevnim satima.

Primjerci gljiva izloženi u Celinama ubrani su na području Žumberka i Gorskog kotara, a zahvaljujući prohladnom vremenu tih dana gljive su bile izuzetno očuvane i mogle su se kvalitetno prezentirati.

Ova prva izložba gljiva u Celinama, čiji je idejni začetnik Božidar Laušin, predsjednik MO Celine, pokazala je da je zanimanje posjetitelja veliko, te da je sljedeći logičan korak osnivanje gljivarskog društva i u samim Celinama. Naravno, Samoborci su također dobrodošli.

Stjepan Stanić

 
24.10.2004.

Na kući u Langovoj otkrivena spomen ploča Ivici Sudniku

Hoće li Sudnik dobiti svoj Trg?

Na kući u Langovoj otkrivena spomen ploča Ivici Sudniku

U povodu obilježavanja druge obljetnice smrti Ivice Sudnika (umro je, podsjetimo, 24. rujna 2004.), na kući u Langovoj ulici, gdje je godinama radio i stvarao svoje monumentalno djelo, otkrivena je spomen ploča. U prisustvu Sudnikove kćeri Ivančice i unuka Nevena, te velikog broja prijatelja, poznanika i štovatelja, ploču je otvorio zamjenik samoborskog gradonačelnika Marko Amić. On je, baš kao i Gerhard Ledić prije njega, ispred Braće hrvatskog zmaja, istakao Sudnikovu privrženost Samoboru koja se ponajbolje očituje kroz djelo koje je ostavio svima nama.

Ravnatelj Samoborskog muzeja je za sljedeću godinu u ovo vrijeme najavio imenovanje Trga Ivice Sudnika, te još nekoliko iznenađenja vezanih uz njegovo ime.

R.Š.

 
24.10.2004.

U Lugu blagoslovljeno crkveno zvono i vitraj

Hvala Bogu na nebesima i Poglavarstvu tu na zemlji!

U Lugu blagoslovljeno crkveno zvono i vitraj

U subotu, 23. listopada, blagoslovljeni su u Lugu, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja novo crkveno zvono i vitraj.

Zvono, posvećeno sv. Anastaziji, teško je 899 kilograma, a novoj crkvi darovalo ga je Gradsko poglavarstvo Grada Samobora, u povodu Dana Grada Samobora i 1700. godišnjice rođenja sv. Anastazije, zaštitnice grada i župe. Pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak služio je tim povodom misu i blagoslovio zvono.

R.Š.

 
24.10.2004.

U Rakovom Potoku otvoren sportski objekt

Za driblanje i plesanje

U Rakovom Potoku otvoren sportski objekt

Uporna jesenja kiša koja je u ranim podnevnim satima 22. listopada padala, nije spriječila sportske entuzijaste iz Rakovog Potoka u skromnoj svečanosti otvaranja Nogometnog centra Rakov Potok. Objavljen je time završetak radova na uređenju nogometnog igrališta, ali i objekta koji će omogućiti stvaranje prvo pionirske, zatim juniorske i, na koncu, seniorske momčadi. Porazgovarali smo s tajnikom kluba Tomislavom Horvatinčićem, čiji je otac Ivica, spomenimo to uzgred, sudjelovao u izgradnji temelja spomenutog objekta.

- Temelji ovog objekta stajali su nedirnuti dvadesetak godine. Uz pomoć Grada Samobora i Zagrebačke županije izgradili su ga građani Rakovog Potoka, vlastitim radom i odricanjem. Vrijednost radova je oko 150.000 kuna, od čega je na uređenje terena utrošeno 20 - 30 tisuća kuna. Za nadati se je da će sve ovo služiti i za okupljanja druge vrste, ne samo za nogomet. Moći će se odigrati partija šaha, stolnog tenisa, pa i zasvirati i zapjevati.

Ostavili smo dobro raspoložene mještane uz već prostrt stol i delicije koje su sami spremili i poželjeli im da im ipak dođu i najavljeni gradski čelnici, koje su s nestrpljenjem očekivali.

Robert Škiljan

FOTO: Tomislav Horvatinčić

 

Obilježavanje 50. obljetnice DVD Gornja Vas i 72 godine organiziranog vatrogastva

Izložba gljiva u Celinama

Na kući u Langovoj otkrivena spomen ploča Ivici Sudniku

U Lugu blagoslovljeno crkveno zvono i vitraj

U Rakovom Potoku otvoren sportski objekt

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002