17.05.2004.

Otvoreni Dani poljoprivrede

Hrana i zdravlje

Otvoreni Dani poljoprivrede

U Poduzetničkom centru u Bregani otvoreni su Dani poljoprivrede pod nazivom Hrana i zdravlje, a koji će seodržavati u trajanju od 14.-16. svibnja. Dane poljoprivrede otvorila je potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekavši da pozdravlja sve aktivnosti zadruge, te je naglasila da je u ovogodišnjem proračunu predviđeno 11 milijuna kuna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Ovu manifestaciju je organizirala poljoprivredno – stočarsko – voćarska zadruga, a njoj je bio nazočan i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Srećko Celanac, čije je ministarstvo, zajedno sa Zagrebačkom županijom, pokrovitelj Dana poljoprivrede.

Upravitelj zadruge Stjepan Jelić istakao je važnost aktivnog uključivanja branitelja u svijet rada i privređivanja, budući da se samo na takav način mogu izbjeći slučajevi poput onog nedavnog, kad je, tražeći svoja prava, jedan branitelj prijetio samospaljivanjem.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je kako će se od strane Županije i dalje podržavati projekti zadruge, a a samoborski gradonačelnik Žarko Adamek spomenuo je važnost očuvanja tradicije u malom i srednjem poduzetništvu, koja je u Samoboru prisutna već dugi niz godina.

Mladen Sirovica

 
17.05.2004.

Samoborski mjuzikl samo za Samoborce

I doček Nove godine uz Janicu i Jeana

Samoborski mjuzikl samo za Samoborce

Bliži se i dvadeseta predstava samoborskog Pučkog mjuzikla Janica i Jean, koji je na redovnom repertoaru zagrebačkog Kazališta Komedija. Ta vesela priča s početka 19 stoljeća, kad je Samobor bio dio Ilirskih provincija, autora Roberta Škiljana i Siniše Leopolda, a koju je režirao Vlado Štefančić i u kojoj glavnu ulogu igra Samoborka Vlatka Burić, u znatnoj je mjeri podržana od strane Gradskog poglavarstva Grada Samobora. Zbog toga je i predstava održana 4. svibnja u cijelosti bila odigrana baš za Samoborce i to kako se i priliči – besplatno.

430 mjesta u Kazalištu Komedija ispunili su predstavnici samoborskih ustanova, poduzeća, institucija, škola, te kulturno umjetničkih društava. I sami su izvođači nakon predstave bili iznimno zadovoljni reakcijama publike, koja je očigledno prepoznala tipične samoborske likove i govor koji vrvi poštapalicama i "štiklecima" tako bliskim samoborskom "vuhu".

Zamjerki je bilo jedino na ton koji je povremeno bio nerazgovjetan i neujednačen. Na žalost, Pučki mjuzikl Janica i Jean platio je određenu cijenu postavljanju na scenu mjuzikla Chicago, čija je premijera bila dva dana prije. Zvučna slika i cjelokupna tehnika bila je podređena tom skupom i za Kazalište Komedija ipak ključnom projektu, a stradao je onaj manji i – domaći.

Ni prVi ni zadnji put. No, već za naredne predstave, ujedno i posljednje u ovoj sezoni – za 17. i 19. svibnja sve bi trebalo biti u okvirima standarda koje nudi kuća kakva je Komedija.

Za one koji Janicu i Jeana ne stignu vidjeti u ova dva termina, bit će vremena i na jesen, budući da će mjuzikl igrati na redovnom repertoaru Kazališta Komedija.

I ne samo to. Velika je vjerojatnost da će gledatelji Hrvatske televizije diljem Hrvatske mjuzikl imati prilike vidjeti i u direktnom prijenosu na samo Silvestrovo, na dočeku Nove godine u Kazalištu Komedija. U nekoliko proteklih godina tom su prilikom odigrani Grofica Marica i Kraljica čardaša, a tim klasičnim operetnim djelima pridružit će se i Pučki mjuzikl Janica i Jean.

Stjepan Stanić

FOTO: Izvođači su bili izuzetno zadovoljni reakcijama samoborske publike (gore); Na predstavi su viđene brojne osobe iz javnog života Grada Samobora: predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten s pratiteljicom (u sredini) i tajnik Samoborskog športskog saveza Juro Horvat sa suprugom i djecom (dolje)

 

Otvoreni Dani poljoprivrede

Samoborski mjuzikl samo za Samoborce

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002