05.11.2004.

Još jedno predavanje Zorana Rudeša o dijetetskim pripravcima

Prirodnim imunostimulatorima do bolje kvalitete života

Još jedno predavanje Zorana Rudeša o dijetetskim pripravcima

Nakon borbe protiv ateroskleroze, ukoštac sa zloćudnim bolestima uhvatili su se u Pučkom otvorenom učilištu predavač Zoran Rudeš iz samoborske tvrtke Pond i njihovi dijetetski proizvodi. U maloj dvorani Hrvatskog doma 4. studenog održano je drugo u nizu popularnih predavanja o poboljšanju kvalitete života, upravo proizvodima Ponda čiji je Zoran Rudeš suvlasnik i jedan od glavnih inicijatora istraživanja kako prirodni pripravci mogu poboljšati i produžiti ljudski život. Tema predavanja bili su Prirodni imunostimulatori. U prvom dijelu predavanja naglasak je bio na tome kako današnji način života uslijed stalne žurbe, neredovite i neuredne prehrane, stresa, pušenja, zagađenja okoliša i još mnogih faktora, oslabljuje organizam. Rudeš je naglasio kako je od pedesetih godina prošlog stoljeća na ovamo, upravo zbog navedenih činitelja, pojava zloćudnih bolesti u velikom porastu i to za desetak puta. Negativan vanjski utjecaj odražava se na ljudskim stanicama na taj način da se stvaraju tzv. slobodni radikali koji se vežu na DNK i RNK, te na taj način oslabljuju rad enzima, pa stanice počinju dobivati pogrešne zapovjedi za funkcioniranje. Primjerice – razmnožavanje stanica bez kontrole, čime nastaju tumori. Kako bi se spriječilo ili barem usporilo napredovanje rasta divljih stanica prišlo se je istraživanju djelovanja sastojaka nekih biljaka. Tako je ustanovljeno da u brokuli ima bioaktivnih spojeva koji se nazivaju imunostimulatorima. Oni višestruko pojačavaju mehanizme stimulacije enzima za čišćenje stanica od slobodnih radikala. Poduzeće Pond zato se je počelo baviti proizvodnjom dijetetskog prirodnog pripravka Brocculina. Budući da se ti bioaktivni spojevi u brokuli, nakon ubiranja, raspadaju i nestaju u roku od 48 sati, bilo je potrebno naći kooperante udaljene najviše 30 kilometara od pogona za preradu. Brokula se pri obradi ne smije izlagati visokoj temperaturi, jer je imunostimulatori ne podnose, pa je tako trebalo izmisliti i poseban postupak sušenja. Kada je to uspjelo, Rudeš je patentirao proizvodnju i uspjeh je mogao biti ostvaren. Brocculin je danas dokazano jedan od važnih pomagača pri liječenju zloćudnih tumora i polako počinje osvajati i strana tržišta. Za napomenuti je da je dobro upotrebljavati Brocculin i u preventivne svrhe, odnosno prije pojave bilo kakve zloćudne bolesti.

Okupljenima je Zoran Rudeš odgovarao i na pitanja, a za 18. studenog najavljeno je još jedno predavanje, ovaj put o stečenom dijabetesu i kako se nositi s njime.

Tomislav Marvar

 
05.11.2004.

Samoborski planinari i ljubitelji prirode došli na svoje

O Velebitu i njegovoj ljepoti

Samoborski planinari i ljubitelji prirode došli na svoje

U Gradskoj knjižnici održano je 4. studenog predavanje uz dijapozitive Velebit nekad i danas, koje je održao dr. Željko Poljak. U društvu velikog broja planinara i ostalih zainteresiranih, među kojima je bilo i mnoštvo učenika samoborskih škola, Poljak je održao izuzetno zanimljivo predavanje o ljepotama naše najveće planine. Prije predavanja, a nakon pozdrava ravnateljice knjižnice Mirjane Dimnjaković, predstavljena je nova knjiga dr. Poljaka Zlatna knjiga hrvatskog planinarstva,<(i> koju je predstavio samoborac prof. Zdenko Jajčević, ravnatelj Hrvatskog sportskog muzeja.

t.m.

 

Još jedno predavanje Zorana Rudeša o dijetetskim pripravcima

Samoborski planinari i ljubitelji prirode došli na svoje

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002