15.05.2004.

Redovna godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Bežično umrežavanje u Samoboru

Redovna godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

U četvrtak, 6. svibnja, održana je 6. redovna godišnja Skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora. Uz uobičajeni dnevni red predsjednik Damir Čučić ocijenio je prošlogodišnji rad izrazito uspješnim i kvalitetnim. Skrenuta je pozornost na 23 organizirane manifestacije, od toga 4 međunarodne, 2 državne, 1 županijsku i 16 gradskih. Sudjelovano je na brojnim natjecanjima, od toga 15 međunarodnih, 27 državnih, 6 županijskih i 2 gradske.

Organizirano je 19 radionica i predavanja sveukupno, a spomenute su i izdavačke aktivnosti, istraživanja, te suradnja s medijima i drugim institucijama.

ZTKGS-a je bogatija još za jednog člana, to je SMB Werielees udruga za bežično umrežavanje.

U svom obraćanju prisutnima Z. Šroler, predsjednik ZTK zagrebačke županije, čestitao je na rezultatima i ukazao na nužnost osnivanja Centra tehničke kulture. Marijan Kižlin iz Ureda za društvene djelatnosti Poglavarstava Grada Samobora napomenuo je da i ovogodišnje povećanje proračuna za javne potrebe u tehničkoj kulturu pokazuje da Grad ima izuzetan interes za podupiranje tehničkih vještina i znanja, no izrazio je žaljenje jer ne vidi ni jednog ravnatelja škola ili prosvjetnog radnika. Jer, napomenuo je, ipak je temelj djelatnosti ZTK rad s najmlađima.

Godišnje priznanje za razvoj tehničke kulture u Gradu Samoboru ZTKGS-a je dobilo Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, povodom izdavanja "Vodiča arhitekture Grada Samobora i okruženja".

K.Z.

 
15.05.2004.

Samoborski muzej – izložba posvećena kralužu

Sve o navajanju, obametanju, prevajanju i frkanju

Samoborski muzej – izložba posvećena kralužu

5. svibnja otvorena je, uz prigodnu reviju, u Samoborskom muzeju izložba originalnih samoborskih kraluža, raskošnih ogrlica – dijela tradicijske nošnje ovog kraja.

Vještina izrade kraluža prenosila se s koljena na koljeno, a i danas ga pojedine žene samoborskog kraja znaju izraditi, a znanja o izradi kraluža prenose se i u radionicama koje od 2000. godine organizira Samoborski muzej, u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Djelatnica Samoborskog muzeja Lela Roćenović ponajviše se angažirala na očuvanju znanja i vještine izrade kraluža, a u tome joj je od najveće pomoći bila Dragica Račić, "žena zlatnih ruku" iz Male Jazbine. Njena kazivanja o izradi tog specifičnog nakita sustavno je izložila i crtežima popratila Natalija Šakić-Ded, restauratorica tekstila iz Zagreba.

Spomenuti crteži, fotografije, načini izrade i načini nošenja i običaji vezani uz kraluže sadržani su u katalogu spomenute izložbe koji je pripremila Lela Roćenović.

Ivica Horvat

 

Redovna godišnja skupština Zajednice tehničke kulture Grada Samobora

Samoborski muzej – izložba posvećena kralužu

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002