15.10.2004.

Održana druga po redu Samoborska kajkavijana

Tu sem doma

Održana druga po redu Samoborska kajkavijana

U kino dvorani Hrvatskog doma održana je druga po redu Samoborska kajkavijana, priredba na kojoj su čitani nagrađeni literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola. Tema je, kao i prošle godine, bila zadana: valjalo je stihom ili proznim tekstom opisati svoj kraj, ali ne zavičaj, već najužu okolinu – ulicu, kvart, selo...

Iako je bilo i dojmljivih radova, učeničke su misli, što je bilo vidljivo i u radovima, ipak često bludile prema općim mjestima – Samoboru med zelenim bregima, kremšnitama, Gradni... No, nagrađeni, u obje konkurencije, kajkavskoj i onoj štokavskoj, u svakom su slučaju zaslužili priznanja i nagrade koje im je dodijelilo Gradsko poglavarstvo Grada Samobora.

Nagrađene je pred prepunom kino – dvoranom pozdravio i čestitao im zamjenik gradonačelnika Marko Amić, a nakon toga su oni sami čitali svoje radove. Po pljesku se moglo zaključiti da su neki od njih već na određen način afirmirani u svojim sredinama i da su iskoračili iz polutame anonimnosti.

Vrijedi ih i sve spomenuti. Jednoakovrijedne nagrade dobili su osnovnoškolci Barbara Brkić (dobila i posebno priznanje za prozni tekst), Borna Kuzmanović, Dora Brauneger, Barbara Grdanjski, Matija Guliš, Biserka Mihalina i Lovro Jurišić. Nagrađeni srednjoškolci su Mihaela Slamar, Valentina Matijaščić, Petra Šikić, Iva Gaura i Maja Tomašković.

Kao i prošle godine, radove su pročitali i ocijenili Ranka Novosel, Irena Šepl i Miroslav Burić, a i ova je Samoborska kajkavijana organizirana na poticaj i uz pomoć Roberta Škiljana i poduzeća Samoborfest.

Nakon literarne večeri odigrana je i predstava Bubble gum, Amaterskog kazališta POU Samobor. Za one koji još nisu pogledali taj izvrstan uradak podsjećamo da je autor ove zgodne komedije jedan od glumaca – Vedran Bokor. Ostale uloge igraju Vjekoslav Leonard Prčić, Jelena Marić, Josipa Kovačević, Antonio Kobaš, Maja Ivčić, Mateja Librić, Diana Filipović, Zdenka Matijaščić, Branka Cvetković i Aleksandra Keresman, a poredstavu je režirao Miroslav Burić.

Predstava je opet naišla na odličan prijem a školarci su neposredno i burno reagirali na prizore i situacije u kojima su se prepoznavali.

Ivica Horvat

 
15.10.2004.

Nastavljeni prosvjedi protiv Samoborkine betonare i asfaltne baze

Nećemo pucati, ali ne damo se mafiji!

Nastavljeni prosvjedi protiv Samoborkine betonare i asfaltne baze

Prosvjedi građana Mjesnog odbora Kardinal Franjo Kuharić, ali i ostalih dirnutih izgradnjom Samoborkine betonare i asfaltne baze, nastavljaju se. Za one koji ne znaju, a takvih ima, ponovimo da su mjesecima građani u i oko Ulice Nikole Šubića Zrinskog trpjeli teror kamiona koji su, dižući nesnosnu buku i prašinu, dovozili i odvozili građevinski materijal s obližnjeg pogona Samoborke. U osam radnih sati, primjerice, kraj njihovih obiteljskih kuća prolazilo je (brojili su) i po 265 kamiona i radnih strojeva. Starom postrojenju prije dva i pol mjeseca pridružilo se novo – betonara, koja je, to je poznato svima, izgrađena bez građevinske dozvole. No, ni to nije sve, do nje se gradi i asfaltna baza, pa su građani MO Kardinal Franjo Kuharić imali "debele razloge" za iskazivanje građanskog otpora.

U međuvremenu je promet Ulicom Nikole Šubića Zrinskog skrenut na rotor kod Ere, ali građani ne odustaju od protesta. Jednostavno, u svojoj blizini ne žele nikakve betonare ni asfaltne baze. Pogotovo ne one koje nemaju građevinske dozvole i koje bi jednostavno trebalo sravniti sa zemljom. U prilog toj tvrdnji ide i svojedobna izjava nadležne ministrice Marine Matulović Dropulić, koja je i sama upoznata s nezakonitom gradnjom u našem gradu.

Na prosvjedu održanom u subotu, 9. listopada, u 10 sati ispred stare Ere, okupilo se pedesetak građana s prikladnim transparentima, tiskanim lecima, naoružanih samo dobrom voljom, čvrstom željom za zdravim zrakom i nepokolebljivom vjerom u pravnu državu. Što zbog berbi, što zbog indolencije, nije ih bilo i više, a nisu se odazvali ni gradski čelnici. Neki su se, kao gradonačelnik Adamek, ispričali zbog drugih obveza, a nekima dobrobit građana očito nije u prvom planu. Skupu je prisustvovao saborski zastupnik Nikola Vuljanić, koji im je pružio podršku, te ih upoznao s vijećničkim pitanjem koje je upućeno ministrici Dropulić i u kojem se traži odgovor na pitanje o nezakonito podignutim objektima Samoborke.

Skupu se ponovno nije odazvao vlasnik Samoborke Kodrić, a okupljeni su s negodovanjem prokomentirali njegove poruke po kojima su oni "bedaki kaj noriju po Samoboru".

Predsjednica MO Kardinal Franjo Kuharić Ljiljana Jenko naglasila je da ovo nisu prosvjedi protiv rada i radnika Samoborke, njih tristotinjak, čije im se sudbine stalno guraju pod nos i s kojima direktor Kodrić i njegova "ekipa" neprestano ucjenjuju i građane i Grad Samobor.

- Radnici su naši prijatelji – rekla je Jenko – i nije nam ni na kraj pameti ugrožavati njihovu egzistenciju, ali nam je stalo do naše djece i njihovog zdravlja. Mi ne pozivamo na linč, na rat, na sukob... – naglasila je Jenko. Osim toga, s gnušanjem je odbacila i insinuacije koje su proširene iz Samoborke po kojima je ona osobno dobila od nekoga nekakve novce.

Nikica Burić, jedan od organizatora protesta, isto je tako odlučno opovrgao slične priče prema kojima on "jedva čeka da opet počne po nekom pucati".

- Nisam se borio za ovu zemlju i išao na barikade da bi sad pucao po ovom narodu. Sve to šire oni koje ja prepoznajem kao mafiju. Ja nemam privatno ništa protiv nikoga, neka Kodrić jednom dođe među nas, da se dogovorimo, ljudi smo... A ako neće, postoje i drugi načini. Najvažnije da nas se okupi dovoljno i da smo zajedno. Samo se tako možemo izboriti za zdrav život dostojan čovjeka.

Burić je najavio i naredni skup, ovaj put na Trgu kralja Tomislava, na koji bi trebalo biti pozvano cjelokupno građanstvo.

Prosvjednici su na kraju prolaznicima dijelili letke na kojima je stara samoborska popevka Kod kapele svete Ane dobila novi oblik:

...Kod kapele Svete Ane

asfaltare i betonare,

prošla je mladost naša sva...

Robert Škiljan

 

Održana druga po redu Samoborska kajkavijana

Nastavljeni prosvjedi protiv Samoborkine betonare i asfaltne baze

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002