14.02.2004.

Vlast u Samoboru prešla u ruke maškara

Počelo je urnebesno!

Vlast u Samoboru prešla u ruke maškara

Počeo je Fašnik, događaj godine za mnoge Samoborce, koji se željno iščekivao kako bi Samobor ponovo bio pun maskiranih posjetitelja. Ovogodišnji Fašnik koji će se održati pod motom "Lagat i krast – pri nami je čast", a koji je u sklopu fašničkog scenarija osmislio Robert Škiljan, službeno je otvoren na Trgu kralja Tomislava. Datum otvorenja, 13. veljače, intrigantan je zato što je posrijedi bio baš petak trinaesti, kombinacija dana i datuma koju praznovjerni po svaku cijenu žele izbjeći, koja se poklapa najčešće samo jednom godišnje i koja označava nesreću.

Program je na Trgu kralja Tomislava započela glazbena skupina Koala, da bi nakon toga u sklopu maskirane povorke Samoborom prodefilirale Samoborske mažoretkinje, Gradska glazba Samobor, KUD Šenkovec, Folklorno društvo iz Ptuja i mnogi drugi. To je bila uvertira za smjenu gradonačelnika i preuzimanje vlasti od strane princa Fašnika. Oko primopredaje gradskih ključeva vodila se velika borba. Najprije ključeva nije bilo u škrinji u kojoj su trebali biti, a kad su napokon pronađeni, gradonačelnik Žarko Adamek i dogradonačelnik Željko Koščica nisu se htjeli lako odreći gradske vlasti. No, ipak su popustili, pa su tako Samoborom zavladali Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i novopostavljena Sutkinja Zemi, koji su prisutnima obećali 12 dana anarhije, dobrog provoda i "časnog laganja i krađe". Kompletan program uljepšan je impozantnim vatrometom koji je priredila Pirotehnika Mirnovec, a zatim je izveden glazbeno – scenski program u čast novih vladara Slobodne Fašničke Republike.

Treba reći da je otvorenje Fašnika po hladnom vremenu okupilo velik broj posjetitelja koje je nakon primopredaje ključeva ponovo zabavljala grupa Koala, a nakon toga se zabava preselila u fašnički šator gdje su nastupali Baruni.

Program na pozornici na Trgu kralja Tomislava odvijat će se petkom, subotom i nedjeljom tijekom dva vikenda, te na sam Fašnik, u utorak 24. veljače. Nastupit će i mnogi estradni umjetnici kao što su Jacques Houdek, Ivana Kindl, Minea, Dino Jelusić, Crvena jabuka, Magazin, Toni Cetinski, Jole, Miroslav Škoro i mnogi drugi.

Fašničke su nedjelje u prijepodnevnim satima predviđene za Dječji Fašnik, s povorkom dječjih maski, koje će prolaziti gradom i nastupiti na pozornici. Nedjeljni poslijepodnevni sati bit će rezervirani za organizirane tradicionalne povorke i nastup na pozornici maštovitih grupnih maski mjesnih odbora, kojih je ove godine devet. Za najbolje pojedinačne i grupne maske osigurane su vrijedne nagrade, baš kao i za mjesne odbore. Ove će godine maskirani likovi Samoborskog fašnika gostovati u nedjelju, 22. veljače, na Mesopustu u Ptuju.

Napomenimo da će radno vrijeme caffe barova biti do pet sati ujutro vikendom i do tri sata poslije ponoći tijekom tjedna. Prošlogodišnji je Fašnik posjetilo pola milijuna ljudi, a organizatori priželjkuju da se ta brojka ponov i na ovogodišnjem Fašniku.

Mladen Sirovica

 
14.02.2004.

Ivan Čehok u posjetu Samoboru

Vratiti prijašnju popularnost

Ivan Čehok u posjetu Samoboru

Predsjednik HSLS-a i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok bio je 11. veljače u radnom posjetu Samoboru gdje se sastao s gradonačelnikom Žarkom Adamekom. Čehok je s gradonačelnikom Adamekom razgovarao o regionalnoj inicijativi u kojoj bi sudjelovali gradovi koji se nalaze u blizini Zagreba s ciljem bolje prometne povezanosti s metropolom.

Nakon toga je u prostorijama samoborskog ogranka HSLS-a održana konferencija za medije u kojoj je Čehok rekao kako će HSLS pod njegovim vodstvom inzistirati na decentralizaciji države i kako bi se država trebala razvijati od najnižih struktura prema onim višima, a ne obrnuto. Čehok također smatra kako bi se u budućnosti trebalo raditi na razvoju kontinentalnog turizma. Na pitanje kako vidi samoborski ogranak HSLS-a, Čehok je izjavio da ga vidi kao skupinu mladih i ambicioznih ljudi na koje se HSLS i inače kao stranka namjerava osloniti.

Zatim je predsjednik samoborskog ogranka Mladen Prčić kazao da je nužno u Samoboru stvoriti poduzetničku klimu koja će pokrenuti gospodarstvo i dodao kako vjeruje da će HSLS pod Čehokovim vodstvom vratiti prijašnju popularnost.

Mladen Sirovica

 

Vlast u Samoboru prešla u ruke maškara

Ivan Čehok u posjetu Samoboru

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002