12.09.2004.

Povodom Svjetskog dana prve pomoći

Pomaže i molitva, ali dobro je znati!

Povodom Svjetskog dana prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježn je i u Samoboru, na Trgu kralja Tomislava. Za to su se pobrinuli mladi članovi samoborske organizacije Crvenog križa. Dobro glumeći povrijeđene, slučajne su namjernike molili za pomoć. Oni spremniji i obučeniji za slučajeve kad su ekipe medicinske pomoći daleko, spremno su uskakali u pomoć.

Oni koji nisu sigurni u znanje koje bi im moglo zatrebati isto mogu obnoviti ili učiti ispočetka na www.hck.hr, u najbližem društvu Crvenog križa.

Ako se pak nespremni suočite s nevoljom koja zahtijeva stručnu pomoć, nazovite 94 i prisjetite se neke molitve.

I.H.

FOTO: Predsjednica samoborskog LS-a Tanja Milek spretnim je zahvatom imobilizirala ruku malog pacijenta

 
12.09.2004.

U Vojarni Taborec prisegnuo novi naraštaj vojnika

Prije svega – prisega!

U Vojarni Taborec prisegnuo novi naraštaj vojnika

U subotu, 11. rujna, u samoborskoj Vojarni Taborec svečanu je prisegu položio novi naraštaj ročnih vojnika 40. brigade veze. Bila je to već 15. prisega u kontinuitetu ove brigade, a kao i svaki put do sada prisustvovao joj je velik broj članova obitelji i prijatelja privremenih stanovnika našeg grada.

Novoprisegnutim vojnicima obratili su se zapovjednik brigade pukovnik Zdenko Blažičević i izaslanik načelnika Glavnog stožera komodor Ivica Supić. Zaželjeli su im vedre vojničke dane, ali i uspjeh u pohađanju obuke i izvršavanju vojničkih obveza.

Polaganju prisege prisustvovali su i predstavnici samoborskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ratni zapovjednik 151. samoborske brigade Adolf Paar.

I.H.

 
12.09.2004.

Sjednica Odbora za obilježavanje Dana Grada Samobora

Listopad sve bliži

Sjednica Odbora za obilježavanje Dana Grada Samobora

Kako kaže Statut Grada Samobora, svake godine, u subotu, trećeg vikenda u mjesecu listopadu, obilježava se Dan Grada Samobora. Pripreme za ovogodišnju proslavu počele su već prije "ljetnog raspusta", a nastavljene su u rujnu. Neki su programi već definirani, kao primjerice izvedba Pučkog mjuzikla Janica i Jean na Trgu kralja Tomislava, tjedan dana prije službenog Dana Grada, a već tradicionalna Samoborska glazbena jesen također je dio svečarskog programa.

U petak, 10. rujna, u Gradskoj je vijećnici održana sjednica Odbora za obilježavanje Dana Grada Samobora. Spomenuti Odbor, osim predstavnika gradskih vlasti i javnih poduzeća (gradonačelnika, njegovih zamjenika, pročelnika upravnih odjela, direktora Komunalca) čine i predstavnici samoborskih institucija s područja kulture, odgoja i obrazovanja i sporta. Sve one bi u okviru svog djelovanja trebale pripremiti svoje programe posvećene Danu Grada. Ti će programi u narednom razdoblju biti i verificirani, objedinjeni i uvršteni u Program obilježavanja Dana Grada Samobora.

R.Š.

 
12.09.2004.

Raste broj asfaltnih baza po glavi stanovnika Grada Samobora

Dosta im prašine i betonara!

Raste broj asfaltnih baza po glavi stanovnika Grada Samobora

Već mjesecima građani u i oko Ulice Nikole Šubića Zrinskog trpe teror kamiona koji, dižući nesnosnu buku i prašinu, dovoze i odvoze građevinski materijal s obližnjeg pogona Samoborke. U osam radnih sati, primjerice, kraj njihovih obiteljskih kuća prođe (brojili su) po 265 kamiona i radnih strojeva. Starom postrojenju prije dva i pol mjeseca pridružilo se novo – betonara, koja je, to je poznato svima, izgrađena bez građevinske dozvole. No, ni to nije sve, do nje se gradi i asfaltna baza, pa su građani MO Kardinal Franjo Kuharić imali "debele razloge" za iskazivanje građanskog otpora. Uz buku i prašinu stalna su isključivanja vode koju im, navodno, isključuju iz Samoborke, budući da im je ona, voda, potrebna za održavanje tehnološkog procesa.

Građanima se u protestu pridružio i gradonačelnik Žarko Adamek sa suradnicima. On je napomenuo da se novosagrađeni objekti nalaze u industrijskoj zoni, no činjenica da su podignuti i da rade bez potrebnih "papira" nema opravdanja. - Tome se Grad suprotstavlja, kao što se suprotstavlja svakoj bespravnoj izgradnji. No, poznato je da mi nemamo pravnih ni drugih instrumenata za sprječavanje takve gradnje. O svemu smo obavijestili nadležno ministarstvo i nadamo se da će se postupiti po zakonu – rekao je Adamek.

Skupu su prisustvovali i brojni samoborski oporbeni političari, a predsjednica samoborskog LS-a Tanja Milek istražila je pozadinu cijelog slučaja.

- Za podizanje asfaltnih baza potrebna je studija o utjecaju na okoliš, ali samo ako se radi o proizvodnji većoj od 90 m3 – rekla je. Asfaltna baza koja se podiže u susjedstvu predviđena je za proizvodnju od 65 m3 na sat, pa za nju takve suglasnosti ne treba. Time je vješto izbjegnut ekološki aspekt cijelog problema - naglasila je Tanja Milek.

Građane je ta činjenica posebno ogorčila. Znači li to da se kraj njihovih kuća može izgraditi serija od, primjerice desetak, malih asfaltnih baza? I kakve sve to veze ima sa Samoborom kao turističkim mjestom, pitaju se građani.

Ono što ih posebno zanima je već klasična hrvatska dilema: hoće li se podignuto bez dozvole rušiti ili ne? Jer, jasno je: ni betonara koja već radi, ni asfaltna baza nemaju građevinske dozvole.

Robert Škiljan

FOTO: Betonare rastu kao gljive poslije kiše(gore); I gradonačelnik Žarko Adamek je protiv! (dolje)

 
12.09.2004.

U tijeku su pripreme za samoborsku izvedbu Pučkog mjuzikla Janica i Jean

Spektakl povodom Dana Grada

U tijeku su pripreme za samoborsku izvedbu Pučkog mjuzikla Janica i Jean

Pučki mjuzikl Janica i Jean, autora Roberta Škiljana i Siniše Leopolda, koji je s velikim uspjehom ovog proljeća dvadesetak puta napunio dvoranu Kazališta Komedija, trebao bi početkom listopada biti izveden i u Samoboru. Ovog puta na otvorenom prostoru Trga kralja Tomislava, u modificiranoj, spektakularnoj izvedbi, u kojoj bi trebalo sudjelovati više od 120 izvođača. Brojnim solistima, na čelu sa Samoborkom Vlatkom Burić, Đanijem Stipaničevim, Lukrecijom Brešković, Borisom Pavlenićem, Dinom Jelusićem, Vidom Balogom i drugima, kombiniranom orkestru sačinjenom od Tamburaškog orkestra HRT-a i orkestra Kazališta Komedija, te zboru i baletu te kazališne kuće pridružit će se, kako je predvidio redatelj Vlado Štefančić, i brojni samoborski folklorni ansambli i orkestri.

Ovih dana traju "bazične pripreme" za organizaciju tog spektakla, projektiranje pozornice, rasvjete, te definiranje scenografije i drugih detalja. Gradonačelnik Adamek primio je u nekoliko navrata redatelja Vladu Štefančića, šefa glazbene produkcije HRT-a Josipa Guberinu, autora glazbe i dirigenta Tamburaškog orkestra HRT-a Sinišu Leopolda i Roberta Škiljana, autora libreta i producenta ovog spektakla. Razumljivo, sve u namjeri da u organizaciji ne bude propusta, budući da će Pučki mjuzikl Janica i Jean biti izveden u sklopu proslave Dana Grada Samobora, tjedan dana prije trećeg vikenda u listopadu, kada se, po Statutu Grada Samobora, obilježava Dan Grada.

Stjepan Stanić

FOTO: Vlatka Burić, Robert Škiljan i Vlado Štefančić dogovaraju detalje samoborske izvedbe Pučkog mjuzikla Janica i Jean

 

Povodom Svjetskog dana prve pomoći

U Vojarni Taborec prisegnuo novi naraštaj vojnika

Sjednica Odbora za obilježavanje Dana Grada Samobora

Raste broj asfaltnih baza po glavi stanovnika Grada Samobora

U tijeku su pripreme za samoborsku izvedbu Pučkog mjuzikla Janica i Jean

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002