12.06.2004.

Smotra folklora

Pokazali što znaju

Smotra folklora

Pod pokroviteljstvom Grada Samobora, TZ Svete Nedelje i Općine Stupnik, u punoj dvorani Hrvatskog doma održana je u srijedu, 9. lipnja, 5. smotra folklora Samobora, Svete Nedelje i Stupnika. Ova već tradicionalna priredba ove je godine okupila 13 grupa iz 7 kulturno - umjetničkih društava koja su pokazala pripremljeni repertoar, s nadom za prolazak u viši rang, a to je Županijska smotra. Na nju, odlukom prosudbenog povjerenstva (dr Tvrtko Zebec, Margareta Biškupić i Pere Ištvanić), probili su se u dječjem izražaju KUD Sveta Nedjelja, u izvornom narodnom KUD Kerestinec, a u odrasloj konkurenciji KUD Kraluš iz Stupnika. Sudjelovali su još KUD Mala Gorica, FA Mladost, DFA Mladost-Samoborček i KUD Oštrc.

Tomislav Marvar

 
12.06.2004.

Članovi Društva inženjera i tehničara Grada Samobora predstavili svoj program navodnjavanja u Škabrnji

Poljoprivrednici zainteresirani – na redu je vlast!

Članovi Društva inženjera i tehničara Grada Samobora predstavili svoj program navodnjavanja u Škabrnji

Nakon Požege, članovi Društva inženjera i tehničara Grada Samobora održali su i u Škabrnji predavanje o mogućnosti korištenja energije vjetra i sunca za potreba navodnjavanja poljodjelskih površina.

Izlaganje je održano na poziv i u organizaciji Obrtničke komore u Zadru, pred tridesetak zainteresiranih poljodjelnika, te lokalnih vlasti i predstavnika lokalnih javnih medija – tiskovina i televizije.

Izlaganje je sadržavalo više srodnih tema i cjelina: mogućnost korištenja energije vjetra i sunca putem vjetrenjače i fotonaponskih modula za crpljenje podzemnih voda u svrhu navodnjavanja, način crpljenja i kvaliteta podzemnih voda, priprema tla za sadnju s uporabom "glistala" i "ekspandiranog perlita", te primjena postupka "kap po kap" na otvorenim i zatvorenim površinama. Nakon izlaganja uslijedila je opširna rasprava iz koje je bilo vidljivo da postoji veliki interes za primjenu ovog programa, tim više što su financijska ulaganja mala i brzo isplativa. Za ovaj program su se zainteresirali i predstavnici Zadarsko kninske županije, te ministarstvo poljoprivrede, koje će, po svemu sudeći, naći načina, da se negdje na području Škabrnje ogledno opremi jedno gospodarstvo ovim programom.

U prezentaciji inovativnog programa navodnjavanja sudjelovali su Ivan Medvedović, Ivan Opić, Jovan Šućurović, mr. Krunoslav Znika, Antun Bišćan i Vladimir Danon, autori Projekta i članovi Društva inženjera i tehničara Grada Samobora.

I.H.

 

Smotra folklora

Članovi Društva inženjera i tehničara Grada Samobora predstavili svoj program navodnjavanja u Škabrnji

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002