24.04.2004.

Akcija čišćenja Žumberka od glomaznog otpada

Šumarija za čišće šume

Akcija čišćenja Žumberka od glomaznog otpada

Prirodne ljepote, kojima Žumberak obiluje, privlače sve više posjetitelja koji dolaze uživati u prirodi. Razvoj turizma za žumberački kraj je od životnog značaja, obzirom na depopulaciju i potpunu razvojnu stagnaciju. Divlje deponije raznoraznog smeća sigurno ne doprinose turističkoj promidžbi ovog kraja, a osim toga direktno i indirektno štete stablima uz čije podnožje se nalaze.

Na sve veće količine otpada u šumi reagirala je Šumarija Samobor, pokrenuvši koordiniranu akciju čišćenja. U akciju su se uključili JUPP Žumberak - Samoborsko gorje i Komunalac d.o.o. iz Samobora. Uklanjaju se divlje deponije uz cestu od sela Grdanjci prema Budinjaku, sve do Stojdrage. Na svim očišćenim lokacijama postavljaju se znakovi upozorenja i kontejneri za otpad, kako bi se dodatno upozorilo posjetitelje i stanovnike ovog prostora da ne zagađuju okoliš. Strmi tereni Žumberačkog gorja znatno otežavaju posao šumara i zaštitara, koji se nadaju da će očišćena područja i ostati čista.

Na početku ove akcije dr.sc. Matija Franković, ravnatelj JUPP-a Žumberak – Samoborsko gorje, uručio je Zahvalnicu za očuvanje okoliša upravitelju šumarije Samobor Srećku Juričiću.

Ljiljana Lončar

FOTO: Za izvlačenje glomaznog otpada poslužili su terenski automobili (gore); Valjalo je pokupiti i pronađeni "sitniš" (u sredini); Hoće li zabrane u budućnosti pomoći?(dolje)

 
24.04.2004.

Izvanredna skupština Ekološkog društva Samobor

Kako s mrtve točke?

Izvanredna skupština Ekološkog društva Samobor

U prostorijama Samoborske vinogradarske udruge održana je Izvanredna godišnja skupština na kojoj je za novu predsjednicu Ekološkog društva Samobor izabrana Lana Koller, kći poznate samoborske novinarke Diane Koller. Član izabranog radnog predsjedništva Mirko Dumić rekao je kako je Ekološko društvo na čelu s predsjednikom Jurajem Lastovčićem bilo potpuno neaktivno u proteklih pet godina, te je u tom periodu Upravni odbor održao samo jedan sastanak. Stoga je Dumić Izvanrednu skupštinu zamislio kao svojevrsno pokretanje društva s mrtve točke. Nakon smjene dosadašnjih tijela Udruge, izabrani su novi Upravni i Nadzorni odbor. Upravni odbor će kao i dosada imati sedam članova, a u njemu će biti: predsjednica Lana Koller, Mirko Dumić, Milan Suban, Boris Debogović, Miroslav Ivanščak, Marijan Lukšić i Igor Vandekar. U novom će Nadzornom odboru biti Zdenko Novak, Diana Koller i Marijan Majdak. Naknadno će biti izabrani tajnik i blagajnik društva, a godišnja članarina će biti nešto viša nego dosada, pa će iznositi 20 kuna, dok će đaci, umirovljenici i studenti za članstvo trebati izdvojiti 10 kuna. Treba reći da će djeca iz samoborskih škola na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, posjetiti gradonačelnika i postavljati mu pitanja o njegovom i doprinosu Gradskoga poglavarstva, za bolje ekološko stanje u Samoboru.

Mladen Sirovica

FOTO: Nova predsjednica Ekološkog društva Samobor Lana Koller

 
24.04.2004.

Okrugli stol: "Razvojne agencije – poticatelj regionalnog razvoja"

Poticaj regionalnom razvoju

Okrugli stol:

U Poduzetničkom centru Samobor održan je okrugli stol pod nazivom "Razvojne agencije – poticatelj regionalnog razvoja", a u organizaciji Zagrebačke županije i njemačke zaklade Friedrich Ebert. Okrugli stol je otvorio dožupan Zagrebačke županije Josip Jambrač, rekavši da je ovo vrlo značajna međunarodna suradnja između regionalnih agencija. Predstavljena su iskustva razvojnih agencija u drugim državama i pokrajinama, pa su tako gosti iz Slovenije, Italije i austrijske pokrajine Štajerske govorili o pozitivnim efektima koje je regionalna suradnja donijela na njima bliskim područjima. Također je predstavljena i Istarska razvojna agencija koja je doprinijela napretku Istarske županije. Regionalna razvojna agencija u Zagrebačkoj županiji osnovana je krajem prošle godine s temeljnim kapitalom od dva milijuna kuna, od čega je Zagrebačka županija uložila 1,2 milijuna kuna, a svaki od županijskih gradova 100.000 kuna. Kao svoje glavne ciljeve agencija je istakla promidžbu poduzetništva, kontinuiranu izgradnju informacijskog sustava, izradu investicijskih studija, te analizu gospodarskih kretanja.

Mladen Sirovica

 

Akcija čišćenja Žumberka od glomaznog otpada

Izvanredna skupština Ekološkog društva Samobor

Okrugli stol: "Razvojne agencije – poticatelj regionalnog razvoja"

Arhiva 2004

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002